Ciastka waniliowe

Opublikowano: 26.01.2022 r., 13:52 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Waniliowe ciasteczka na talerzu
Ciastka waniliowe
Ciastka kruche o smaku waniliowym to świetny pomysł na domowe łakocie dla całej rodziny. Przygotuj je w większej ilości, śmiało możesz je przechowywać przez dłuższy czas.
Przygotowanie 40 min
Pieczenie i Miksowanie 15 min
135 kcal
Kcal w porcji
30 g
Wielkość porcji
95
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 20 porcji
  • Masło - 1 kostka (200 g)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 szklanka (250 g)
  • Cukier wanilinowy - 1 opakowanie (80 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, blacha do pieczenia 20x25 cm, miska

Przepis na ciastka waniliowe krok po kroku

Masło utrzyj z cukrem na gładką masę.

Dodaj jajko, cukier waniliowy i mąkę.

Wyrób ciasto w rękach, uformuj kulę i odstaw do lodówki na 30 minut.

Następnie rozwałkuj ciasto i wytnij ciasteczka za pomocą foremek.

Przełóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 180 stopniach C.

Jak oceniasz przepis na ciastka waniliowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 94,6% osób

Więcej informacji na temat ciastek waniliowych

Domowe ciastka waniliowe to delikatne, kruche ciasteczka, które szybko i łatwo przygotujesz w domowym zaciszu. Poznaj mój prosty przepis i przekonaj się, jakie są pyszne w smaku.

Do ich przygotowania będziesz potrzebować podstawowych składników takich jak: masło, cukier, jajka, mąka i cukier waniliowy. W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa. Dodatkowo będzie nam potrzebny cukier. Użyłam cukru białego, zamiast niego możesz użyć cukru brązowego, nie robi to jednak wielkiej różnicy.

Nasz organizm tak samo metabolizuje cukier biały, jak i brązowy, różnią się praktycznie tylko źródłem pochodzenia. Cukier biały pozyskiwany jest z buraków, a brązowy z trzciny cukrowej.

Ciasteczka będą delikatnie maślane z waniliowym posmakiem. Opcjonalnie możesz dodać laskę wanilii lub aromat waniliowy.

Zatem, jak zrobić ciastka waniliowe?

Masło przełóż do miski i wsyp cukier, zacznij ucierać na gładką masę. Następnie wbij jajko, wsyp cukier waniliowy i mąkę. Wyrabiaj ciasto w rękach lub za pomocą miksera, nie będzie on jednak konieczny.

Z ciasta uformuj kulę i odstaw do lodówki na około 30 minut.

Po tym czasie ogrzej delikatnie ciasto w rękach i rozwałkuj na stolnicy. Wycinaj ciasteczka za pomocą foremek, mogą być takie od świątecznych pierników. Postaw na swoje ulubione kształty.

Powstałe ciasteczka przełóż na blachę i upiecz w piekarniku przez 20 minut w 18 stopniach.

Ciastka przed upieczeniem możesz delikatnie posmarować białkiem jajka, dzięki temu będą delikatnie połyskujące.

Sam widzisz, jak prosty jest przepis na ciastka waniliowe. Możesz śmiało przygotować je w większej ilości i przechowywać w szklanym słoiku.

Szybkie i łatwe w przygotowaniu ciasteczka będą nie tylko piękną ozdobą, ale i pysznymi domowymi łakociami.

Postaw na najlepsze domowe ciasteczka dla całej rodziny.

Alergeny w ciastkach waniliowych

Lista alergenów dla ciastek waniliowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)

Wartości odżywcze ciastek waniliowych

na 100g gotowej potrawy

Ciastka możesz przygotować z domowym lukrem. Wystarczy, że wymieszaj cukier puder z sokiem z cytryny lub wodą.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(30g)
Energia (kcal)
453.14
135.94
Białko (g)
4.10
1.23
Fenyloalanina (mg)
0.15
0.04
Brak danych dla: jajko.
czytaj dalej

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(30g)
Węglowodany (g)
56.35
16.91
Węglowodany przyswajalne (g)
55.75
16.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.60
0.18

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(30g)
Tłuszcz (g)
23.94
7.18
Tłuszcze nasycone (g)
15.91
4.77
Tłuszcze nienasycone (g)
8.03
2.41
Tłuszcze jednonasycone (g)
6.90
2.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.13
0.34
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
89.38
26.81

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(30g)
Witamina A (µg (mcg))
205.07
61.52
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.02
0.01
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.12
0.04
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.15
0.05
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.74
0.22
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
201.41
60.42
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.32
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.20
0.06
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.41
0.72
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
69.98
20.99
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
44.51
13.35
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(30g)
Sód (mg)
14.98
4.49
Potas (mg)
54.77
16.43
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
16.20
4.86
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
52.03
15.61
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
7.13
2.14
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.73
0.82
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.35
0.10
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.06
0.02
Brak danych dla: cukier wanilinowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciastek waniliowych 95
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciastek waniliowych

Koszt składników
18.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
200 g
1 kostka
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 200 g
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
1 szklanka
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Cukier wanilinowy
80 g
1 opakowanie
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 5
3.00
Za 80 g
Koszt składników
18.80