Ciasteczka migdałowe
- Mąka pszenna typ 500 - 2 szklanki (300 g)
- Masło - 1 kostka (250 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) - 2 łyżki (20 g)
- Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
- Proszek do pieczenia - 1 łyżeczka (10 g)
- Migdały - płatki - 1/2 szklanki (125 g)
- Żółtko jajka (1 szt.)
- Miód - 2 łyżki (20 g)
Przepis na ciasteczka migdałowe krok po kroku
Masło i cukier utrzyj w misce.
Wsyp mąkę pszenną, skrobie, cukier, proszek do pieczenia, wlej miód i wbij żółtko jaja.
Wyrób ciasto w rękach i odstaw na chwilę.
Migdały rozgnieć i wmieszaj w ciasto, odstaw ciasto do lodówki na godzinę.
Uformuj małe kulki i delikatnie rozgnieć.
Umieść je na blaszce do pieczenia i upiecz w piekarniku przez 15 minut w 180 st. C.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciastka brownie
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek migdałowych
Nie masz pomysłu na ciasteczka, gdy naszła Cię ochota na słodycze?
Świetnie się składa, dzisiaj przedstawię Ci mój przepis na ciasteczka migdałowe, które będą idealną przekąską do kawy, ale też świetnym deserem dla Twoich dzieci.
Domowe ciasteczka migdałowe powstają z kilku podstawowych składników, które bez problemu przygotujesz w ciągu kilku minut.
Zaopatrz się w: mąka pszenna, masło, skrobia ziemniaczana, cukier, miód, proszek do pieczenia, żółtka jaja i migdały. Mój przepis możesz przygotować z mąki migdałowej, wtedy posmak migdałów będzie zdecydowanie bardziej wyraźny.
W przepisie została użyta zwykła mąka pszenna, naturalnie zawierająca gluten w swoim składzie. Będzie to niezwykle ważna informacja dla wszystkich osób na diecie bezglutenowej, które zmagają się z chorobami glutenozależnymi. Do których należy celiakia, alergia na pszenicę czy nadwrażliwość na gluten. Osoby te powinny korzystać właśnie z takich produktów i zwracać szczególną uwagę na symbol przekreślonego kłosa, oznacza on, że produkt nie zawiera więcej niż 20 ppm (20 mg na kg produktu) glutenu w swoim składzie.
Dlatego, jeśli jesteś osobą cierpiącą na choroby glutenozależne np. celiakia lub z innych powodów eliminujesz gluten ze swojej diety, możesz bez problemu zamienić mąkę pszenną na taką, która naturalnie nie zawiera glutenu np. gryczana lub ryżowa.
Pamiętaj, aby korzystać z miodu dobrej jakości, powinien być on przechowywany w szklanym słoiku. Prawdziwy miód poznasz po tym, że ulega krystalizacji, czyli tworzą się charakterystyczne grudki. Miód, który zawsze jest idealnie leisty, może być po prostu sztuczny, warto dołożyć kilka złotych i postawić na prawdziwy miód, dobrej jakości.
Dokładnie jak zrobić ciasteczka migdałowe opisuję nieco niżej, koniecznie poznaj mój przepis i przekonaj się, jakie są smaczne.
Będzie to idealny przepis na najlepsze szybkie i łatwe ciasteczka pełne orzechów. Pokochają je nie tylko dzieci, ale też dorośli, ponieważ są pyszne.
Nie pozostało mi nic innego jak życzyć Ci smacznego!
Alergeny w ciasteczkach migdałowych
Lista alergenów dla ciasteczek migdałowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Migdały - płatki
-
Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Żółtko jajka
Wartości odżywcze ciasteczek migdałowych
Śmiało możesz postawić na dodatek innych orzechów.
Energia i białka
(40g)
Węglowodany
(40g)
Tłuszcze
(40g)
Witaminy
(40g)
Składniki mineralne
(40g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.