Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady

Opublikowano: 03.08.2023 r., 18:06 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady ułożone na blacie.
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, tradycyjnych słodkości. Sprawdzą się na podwieczorek i przekąskę.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 12 min
322 kcal
Kcal w porcji
73 g
Wielkość porcji
78
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Masło (115 g)
  • Cukier (100 g)
  • Cukier trzcinowy (100 g)
  • Jajko (1 szt.)
  • Ekstrakt waniliowy (5 ml)
  • Mąka pszenna typ 500 (170 g)
  • Kakao 16% (proszek) (30 g)
  • Soda oczyszczona (4 g)
  • Czekolada gorzka (150 g)
  • Mleko 2% (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier
Sprzęt kuchenny
piekarnik

Przepis na ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady krok po kroku

Masło i cukier zmiksuj na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i mleko.

Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i na koniec wsyp pokrojoną drobno czekoladę.

Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia.

Z ciasta uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między nimi.

Piecz w temperaturze 175 st. C, z termoobiegiem, przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się zarumieniać.

Jak oceniasz przepis na ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,7% osób

Więcej informacji na temat ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady

Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, tradycyjnych słodkości. Sprawdzą się na podwieczorek i przekąskę.

Przepis na ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady to smaczne rozwiązanie na domowy deser. Stanowią idealny dodatek do kawy. Czekolada, która jest głównym składnikiem tego dania, jest nie tylko bardzo smaczna, ale również dobra dla zdrowia. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, którego bardzo potrzebuje układ nerwowy oraz wszystkie mięśnie, także serce. Magnez chroni mięsień sercowy, zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu. Czekolada zawiera liczne substancje, które pozytywnie działają na zdrowie. W czekoladzie znajdują się teobromina i kofeina, które poprawiają pracę mózgu, pamięć, ale też czas reakcji. Gorzka czekolada jest bogata w polifenole, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera też dużą ilość przeciwutleniaczy.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady, by były pyszne, łatwe i tanie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Łatwe do zrobienia ciastka można wykorzystać jako zabawę w kuchni z dziećmi. Są proste w przygotowaniu, dzięki czemu dzieci spokojnie sobie z nimi poradzą. Są też bardzo smaczne, dlatego znikają z talerza zaraz po upieczeniu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Ze względu na dużą zawartość czekolady są wspaniałą opcją dla dzieci. Dzięki odpowiednim proporcjom składników ciasteczka są idealnie kruche i słodkie. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Głównym jest mąka. Najlepiej do ciastek sprawdzi się mąka pszenna. Idealnie się klei, dzięki czemu ciasta mają odpowiednią konsystencję, a całość nie rozpada się. Możesz również sięgnąć po mąkę owsianą. Jednak warto dodać do niej odrobinę skrobi, by całość lepiej się kleiła. Jeśli musisz korzystać z mąk bezglutenowych, wykorzystaj raczej gotową mieszankę. Istnieje wtedy mniejsze prawdopodobieństwo niepowodzenia. Kolejnym istotnym składnikiem jest masło. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, możesz, zamiast niego wykorzystać margarynę lub olej kokosowy.

Alergeny w ciasteczkach czekoladowych z kawałkami czekolady

Lista alergenów dla ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Mleko 2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Wartości odżywcze ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporą ilość cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(73g)
Energia (kcal)
442.40
322.95
Białko (g)
6.46
4.71

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(73g)
Węglowodany (g)
56.61
41.33
Węglowodany przyswajalne (g)
53.49
39.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
3.13
2.28
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(73g)
Tłuszcz (g)
22.74
16.60
Tłuszcze nasycone (g)
15.43
11.26
Tłuszcze nienasycone (g)
7.32
5.34
Cholesterol (mg)
62.47
45.60
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(73g)
Witamina A (µg (mcg))
120.08
87.66
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.05
0.04
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.14
0.10
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.16
0.12
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.44
0.32
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.17
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.12
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.80
1.31
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.78
28.31
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
29.70
21.68
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy, mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(73g)
Sód (mg)
51.88
37.87
Potas (mg)
240.60
175.63
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Wapń (mg)
43.13
31.48
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
131.50
96.00
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
66.82
48.78
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
3.36
2.45
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.18
0.86
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.47
0.34
Brak danych dla: ekstrakt waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady 78
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady

Koszt składników
41.75
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
115 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.88
Za 115 g
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Cukier trzcinowy
100 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 100 g
Jajko
1 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
1.00
Za 1 szt.
Ekstrakt waniliowy
5 ml
1.75
Za 9,0 ml
Liczba opakowań 1
0.97
Za 5 ml
Mąka pszenna typ 500
170 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.51
Za 170 g
Kakao 16% (proszek)
30 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.50
Za 30 g
Soda oczyszczona
4 g
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.05
Za 4 g
Czekolada gorzka
150 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
7.50
Za 150 g
Mleko 2%
10 ml
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.03
Za 10 ml
Koszt składników
41.75