Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady
- Masło (115 g)
- Cukier (100 g)
- Cukier trzcinowy (100 g)
- Jajko (1 szt.)
- Ekstrakt waniliowy (5 ml)
- Mąka pszenna typ 500 (170 g)
- Kakao 16% (proszek) (30 g)
- Soda oczyszczona (4 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
- Mleko 2% (10 ml)
Przepis na ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady krok po kroku
Masło i cukier zmiksuj na jasną, puszystą masę. Następnie dodaj jajko i ekstrakt waniliowy. Gdy składniki dobrze się połączą, dodaj mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, szczyptę soli i mleko.
Dobrze wymieszaj wszystkie składniki i na koniec wsyp pokrojoną drobno czekoladę.
Przygotuj blachę, wyłóż ją papierem do pieczenia.
Z ciasta uformuj kulki wielkości małego orzecha włoskiego. Układaj je na blaszce, pozostawiając kilkucentymetrowe odstępy między nimi.
Piecz w temperaturze 175 st. C, z termoobiegiem, przez około 12 minut lub do momentu, gdy brzegi zaczną się zarumieniać.
-
Ciastka owsianki
-
Ciastka maślane
-
Pierniczki świąteczne
-
Pierniki świąteczne
-
Ciastka kruche
-
Rurki z kremem
-
Ptysie
-
Ciasteczka korzenne
-
Magdalenki
-
Ciastka owsiane z bananem
-
Ciasteczka owsiane z bananem
-
Ciastka czekoladowe
-
Kruche ciasteczka maślane
-
Ciasteczka migdałowe
-
Ciasteczka z jabłkami
-
Ciasteczka wielkanocne
-
Ciastka wielkanocne
-
Ciastka migdałowe
-
Ciasteczka świąteczne
Więcej informacji na temat ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady
Ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady to doskonała opcja dla wszystkich miłośników prostych, tradycyjnych słodkości. Sprawdzą się na podwieczorek i przekąskę.
Przepis na ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady to smaczne rozwiązanie na domowy deser. Stanowią idealny dodatek do kawy. Czekolada, która jest głównym składnikiem tego dania, jest nie tylko bardzo smaczna, ale również dobra dla zdrowia. Czekolada jest bardzo dobrym źródłem magnezu, którego bardzo potrzebuje układ nerwowy oraz wszystkie mięśnie, także serce. Magnez chroni mięsień sercowy, zapobiegając niedotlenieniu i niedokrwieniu. Czekolada zawiera liczne substancje, które pozytywnie działają na zdrowie. W czekoladzie znajdują się teobromina i kofeina, które poprawiają pracę mózgu, pamięć, ale też czas reakcji. Gorzka czekolada jest bogata w polifenole, które wykazują silne właściwości antyoksydacyjne. Zawiera też dużą ilość przeciwutleniaczy.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić ciasteczka czekoladowe z kawałkami czekolady, by były pyszne, łatwe i tanie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Łatwe do zrobienia ciastka można wykorzystać jako zabawę w kuchni z dziećmi. Są proste w przygotowaniu, dzięki czemu dzieci spokojnie sobie z nimi poradzą. Są też bardzo smaczne, dlatego znikają z talerza zaraz po upieczeniu. Najlepiej smakują, gdy są jeszcze ciepłe. Ze względu na dużą zawartość czekolady są wspaniałą opcją dla dzieci. Dzięki odpowiednim proporcjom składników ciasteczka są idealnie kruche i słodkie. Do ich przygotowania potrzebujesz tylko kilku składników. Głównym jest mąka. Najlepiej do ciastek sprawdzi się mąka pszenna. Idealnie się klei, dzięki czemu ciasta mają odpowiednią konsystencję, a całość nie rozpada się. Możesz również sięgnąć po mąkę owsianą. Jednak warto dodać do niej odrobinę skrobi, by całość lepiej się kleiła. Jeśli musisz korzystać z mąk bezglutenowych, wykorzystaj raczej gotową mieszankę. Istnieje wtedy mniejsze prawdopodobieństwo niepowodzenia. Kolejnym istotnym składnikiem jest masło. Jeśli jesteś na diecie roślinnej, możesz, zamiast niego wykorzystać margarynę lub olej kokosowy.
Alergeny w ciasteczkach czekoladowych z kawałkami czekolady
Lista alergenów dla ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Mleko 2%
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
Wartości odżywcze ciasteczek czekoladowych z kawałkami czekolady
To opcja, która zawiera sporą ilość cukru, dlatego nie powinna gościć zbyt często w naszej diecie.
Energia i białka
(73g)
Węglowodany
(73g)
Tłuszcze
(73g)
Witaminy
(73g)
Składniki mineralne
(73g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.