Ciastka z kaszy jaglanej
- Kasza jaglana - 1 szklanka (180 g)
- Wiórki kokosowe - 3 łyżki (30 g)
- Cukier - 2 łyżki (30 g)
- Jajko (1 szt.)
Przepis na ciastka z kaszy jaglanej krok po kroku
Kaszę ugotuj zgodnie z opisem na opakowaniu.
Do zimnej kaszy dodaj wiórki kokosowe, cukier i jajko. Całość zblenduj na gładką masę.
Z masy uformuj ciasteczka lub przełóż je do papilotek.
Piecz w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 stopni C.
-
Legumina
-
Kotlety z kaszy jaglanej
-
Kotlety z cukinii
-
Pasztet z ciecierzycy
-
Jaglanka
-
Kotlety z brokułów
-
Budyń z kaszy jaglanej
-
Kasza jaglana z warzywami
-
Wegańskie kotlety
-
Placki z kaszy jaglanej
-
Jaglanka na mleku
-
Ciasto z kaszy jaglanej (keks z bakaliami i polewą czekoladową)
-
Kasza jaglana na słodko
-
Kasza jaglana na mleku
-
Rafaello z kaszy jaglanej
-
Pasztet wegański
-
Kotlety jaglane
-
Desery z kaszy jaglanej
-
Dania z kaszy jaglanej
Więcej informacji na temat ciastek z kaszy jaglanej
Pyszne ciastka z kaszy jaglanej to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Kasza jaglana w połączeniu z wiórkami kokosowymi jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niej. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić. Ciasteczka zachwycą każdego i gwarantuje, że znikną w mgnieniu oka. Możesz je doprawić do smaku ulubionymi przyprawami, oczywiście wedle uznania. Fit deser idealnie sprawdzi się także w menu dla dzieci.
Jak zrobić ciastka z kaszy jaglanej? Przygotowanie ich jest proste. Na początku należy ugotować kaszę jaglaną zgodnie z opisem na opakowaniu. Następnie dodajemy do zimnej kaszy wiórki kokosowe, jajko oraz cukier. Składniki blendujemy na gładką masę, z której formujemy ciasteczka. Możemy ją również przełożyć do papilotek na muffinki. Pieczemy je w piekarniku około 25 minut w temperaturze 170 stopni.
Przepis na ciastka z kaszy jaglanej nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z jajek, który posiadają wiele cennych właściwości zdrowotnych. Na początku były uważane za odżywcze dla naszego organizmu, a następnie udowodniono, że zawierają dużą ilość cholesterolu. Obecne badania wykazują, że możemy spożywać swobodnie jajka, ponieważ zawierają wiele wartości odżywczych. Są przede wszystkim źródłem pełnowartościowego biała, które nasz organizm łatwo przyswaja. Ponadto są skarbnicą witamin i składników odżywczych takich jak potas, wapń czy magnez. Dodatkowo żółtko jest bogate w luteinę, która odpowiada za ochronę oczu. Jajka to również źródło kwasów omega-3 i 6. To także źródło cholesterolu, ale wszystkie składniki odżywcze, które się w nich znajdują, doskonale będą przyswajać dobry cholesterol oraz radzić sobie z usunięciem złego cholesterolu.
Zdrowe ciasteczka odpowiednio przygotowane posiadają wiele właściwości zdrowotnych dla naszego organizmu. Są szybkie i łatwe w przygotowaniu oraz dobre w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na pewno ułatwi Ci przygotowanie dobrego deseru.
Alergeny w ciastkach z kaszy jaglanej
Lista alergenów dla ciastek z kaszy jaglanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze ciastek z kaszy jaglanej
Ciasta z kaszy jaglanej zawierają wartościowe składniki, ale niestety posiadają wysoki IG, dlatego nie są zalecane dla osób chorujących na cukrzycę.
Energia i białka
(50g)
Węglowodany
(50g)
Tłuszcze
(50g)
Witaminy
(50g)
Składniki mineralne
(50g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.