Burgery z ciecierzycy
- Ciecierzyca konserwowa (500 g)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Płatki owsiane (130 g)
- Olej rzepakowy (200 ml)
- Papryka czerwona - 1 średnia sztuka (200 g)
- Jajko (4 szt.)
- Bułka tarta (140 g)
Przepis na burgery z ciecierzycy krok po kroku
Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w malakserze, dodaj płatki owsiane, czosnek i rozdrobnij.
Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę.
Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój bardzo drobno.
Posiekaj natkę pietruszki.
Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, sól, pieprz, oregano i wymieszaj.
Kotlety obtocz w bułce tartej.
Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż, aż będą rumiane z obydwu stron.
Kotlety podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
-
Hamburgery
-
Burgery
-
Burger drwala
-
Wołowina po burgundzku
-
Mięso na burgery
-
Burger z buraków
-
Sos do burgera
-
Mini hamburgery
-
Vege burger
-
Mięso na hamburgery
-
Burger domowy
-
Sos hamburgerowy
-
Burgery z kurczaka
-
Burger wegetariański
-
Burger z kurczakiem
-
Burger wegański
-
Burger wieprzowy
-
Burger z indyka
-
Burgery
Więcej informacji na temat burgerów z ciecierzycy
Burgery z ciecierzycy to bardzo dobry pomysł na wegetariańskie danie bez mięsa. Przepis na burgery z ciecierzycy jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je zrobić. Do przygotowania bezmięsnych kotletów potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: ciecierzyca, cebula, czosnek, bułka tarta, płatki owsiane, natka pietruszki, papryka czerwona, sól, pieprz, oregano, olej rzepakowy.
Jak zrobić burgery z ciecierzycy? Ciecierzycę odsącz z zalewy i umieść w malakserze, dodaj płatki owsiane, czosnek i rozdrobnij. Cebulę obierz z łupiny i posiekaj w kostkę. Paprykę czerwoną oczyść z gniazd nasiennych i pokrój bardzo drobno. Posiekaj natkę pietruszki. Wszystkie składniki umieść w misce, dodaj jajko, sól, pieprz, oregano i wymieszaj. Kotlety obtocz w bułce tartej. Rozgrzej na patelni olej rzepakowy i smaż, aż będą rumiane z obydwu stron. Kotlety podawaj z dodatkiem sałatki ze świeżych warzyw.
Natka pietruszki jest bardzo popularną łatwo dostępną przez cały rok przyprawą. Pietruszka jest dobrym źródłem witaminy C, która wspomaga naszą odporność i wzmacnia naczynia krwionośne. Jest źródłem witamin z grupy B oraz witaminy A i K. Zawiera także minerały takie jak: żelazo, cynk, miedź i wapń. Witamina K jest witaminą, która występuje w roślinach, jak również jest syntetyzowana przez nasze bakterie w jelicie cienkim. Witamina K odpowiada za wytwarzanie czynnika krzepnięcia w naszej krwi, a co za tym idzie, ma wpływ na uszczelnianie naczyń krwionośnych. Jest także potrzebna do prawidłowego wchłaniania wapnia, który buduje nasze kości. Ciecierzyca jest warzywem strączkowym, które zawiera bardzo dużą ilość białka roślinnego. Białko roślinne nie jest białkiem pełnowartościowym, aby poprawić jego wchłanianie należy je łączyć z dodatkiem skrobiowym takim jak ziemniaki, chleb czy kasze.
Podsumowując smaczne kotlety w wersji wege to świetny pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszne kotlety można użyć jako dodatek do wegańskich hamburgerów, wystarczy dodać sos i warzywa. Pamiętaj, aby do hamburgerów wybrać żytnie pieczywo. Burgery są dobre także jako posiłek dla dzieci.
Alergeny w burgerach z ciecierzycy
Lista alergenów dla burgerów z ciecierzycy przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Płatki owsiane
- Bułka tarta
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze burgerów z ciecierzycy
Burgery z ciecierzycy to danie zawierające dużą ilość błonnika pokarmowego. Warzywa strączkowe są także bogatym źródłem białka zwierzęcego. Roślinne źródła białka powinny występować w naszej diecie przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Energia i białka
(225g)
Węglowodany
(225g)
Tłuszcze
(225g)
Witaminy
(225g)
Składniki mineralne
(225g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.