Brownie z truskawkami
- Mąka pszenna typ 550 (150 g)
- Jajko - Jaja rozmiar M (4 szt.)
- Cukier (80 g)
- Masło (200 g)
- Czekolada gorzka (150 g)
- Kakao 16% (proszek) (20 g)
- Truskawki - Truskawki mogą być świeże (200 g)
Przepis na brownie z truskawkami krok po kroku
W misce wymieszaj kakao oraz przesianą mąkę.
Czekoladę połam, wrzuć do garnka, dodaj masło i rozpuść na małym ogniu. Dodaj cukier, wymieszaj, zdejmij z ognia i odstaw do przestygnięcia.
Kiedy masa lekko przestygnie dodawaj po jednym jajku i dokładnie ucieraj. Dodaj mąkę z kakao i wymieszaj. Na koniec dodaj truskawki pokrojone w kostkę i dokładnie wymieszaj.
Ciasto przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia. Piecz w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni C przez 35-40 minut.
Ciasto po upieczeniu wystudź i wstaw do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie gotowe pokrój na 5 równych porcji.
-
Ciasteczka brownie
-
Brownie z malinami
-
Brownie czekoladowe
-
Brownie z buraka
-
Babeczki brownie
-
Brownie z wiśniami
-
Brownie bezglutenowe
-
Brownie z kaszy jaglanej
-
Brownie z ciecierzycy
-
Brownie z masłem orzechowym
-
Brownie Thermomix
-
Sernik brownie
-
Brownie z batatów
-
Brownie z nutelli
-
Brownie fit
-
Szybkie brownie
-
Brownie bez cukru
-
Brownie z gruszkami
-
Brownie
Więcej informacji na temat brownie z truskawkami
Niezwykłe brownie z truskawkami zadowoli wymagające kubki smakowe. To ciasto czekoladowe jest proste w przygotowaniu. Fit ciasto z owocami doskonale nada się na przekąskę w pracy lub deser do kawy. Z uwagi na niski indeks glikemiczny ciasto z owocami może być spożywane w umiarkowanych ilościach przez osoby z cukrzycą.
Dodatek truskawek do ciasta jest świetnym rozwiązaniem, ponieważ owoce te są źródłem magnezu, potasu, wapnia, żelaza, fosforu, cynku, sodu oraz wielu witamin (między innymi witamin A, C, E oraz witamin z grupy B), przez co pozytywnie wpływają na pracę wątroby oraz woreczka żółciowego. Dodatkowo truskawki dzięki zawartości cynku pozytywnie wpływają na poprawę kondycji włosów, skóry i paznokci.
Brownie z owocami jest deserem uniwersalnym i można je przygotować na wiele okazji. Można je przygotować przez okrągły rok, ponieważ zamiast truskawek świeżych można użyć truskawek mrożonych. Dzięki temu nie trzeba rezygnować z tak pysznego ciasta ze względu na sezonowość owoców użytych do jego przygotowania. Brownie z truskawkami będzie również dobrym rozwiązaniem na randkę, ponieważ truskawki to świetny afrodyzjak. Dodatkowo czekoladowy smak przełamany nutą truskawek nadaje delikatności temu ciastu.
Dodatek gorzkiej czekolady sprzyja wzmacnianiu serca poprzez dużą zawartość flawonoidów w tym produkcie spożywczym. Dodatkowo poprzez zawartość polifenoli gorzka czekolada wzmacnia serce oraz obniża ciśnienie krwi. Gorzka czekolada stanowi również dobre źródło energii, dlatego ciasto czekoladowe z owocami świetnie sprawdzi się jako przekąska dla osób aktywnych fizycznie. Zawartość pirazyny w gorzkiej czekoladzie poprawia pracę mózgu i pomaga w myśleniu.
Brownie z truskawkami charakteryzuje się niskim stopniem trudności do przygotowania, dlatego nawet początkująca osoba powinna poradzić sobie z tym przepisem. Jest to ciasto, które przygotowuje się na prawdę szybko. Czas potrzebny na wymieszanie składników wynosi kwadrans, pozostałe minuty ciasto spędza w piekarniku, dlatego nie jest wymagające w przygotowywaniu.
Alergeny w brownie z truskawkami
Lista alergenów dla Brownie z truskawkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 550
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze brownie z truskawkami
Energia i białka
(200g)
Węglowodany
(200g)
Tłuszcze
(200g)
Witaminy
(200g)
Składniki mineralne
(200g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.