Boczniak panierowany

Opublikowano: 29.06.2023 r., 13:03 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Boczniak panierowany podany z sosem.
Boczniak panierowany
Boczniak panierowany to doskonała opcja na smaczny dodatek do wielu posiłków. Sprawdzi się, jeśli przechodzisz na dietę roślinną i szukasz dobrej alternatywy dla kotleta.
Przygotowanie 25 min
Smażenie 10 min
460 kcal
Kcal w porcji
285 g
Wielkość porcji
80
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 2 porcji
  • Boczniaki (250 g)
  • Jajko (4 szt.)
  • Bułka tarta (100 g)
  • Masło (10 g)
  • Olej rzepakowy (10 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
kuchenka, garnek

Przepis na boczniak panierowany krok po kroku

Boczniaki opłucz krótko w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Oprósz lekko solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.

Panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej (na osobnym talerzyku).

Na patelni rozgrzej olej z łyżką masła, smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor.

Podawaj z ulubionym sosem.

Jak oceniasz przepis na boczniak panierowany
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 96,7% osób

Więcej informacji na temat boczniaka panierowanego

Boczniak panierowany to doskonała opcja na smaczny dodatek do wielu posiłków. Sprawdzi się, jeśli przechodzisz na dietę roślinną i szukasz dobrej alternatywy dla kotleta.

Przepis na boczniaki panierowane to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Dowiesz się z niego jak usmażyć boczniaki, by były smaczne i chrupiące. W kotletach znajdują się smażone boczniaki, które nadają wyjątkowego smaku całej potrawie. Boczniaki są cenione zwłaszcza w wegańskiej kuchni za pyszny smak i fakturę podobną do mięsa. Świetnie przyjmują smak przypraw, dlatego będą idealne do kotletów. Boczniaki są uważane za jedne ze zdrowszych grzybów, ze względu na dużą ilość związków aktywnych biologicznie. Cenione są za prozdrowotne właściwości, a także wspaniały smak. Grzyby te zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki czemu przyczyniają się do wspierania zdrowia organizmu, a także do ochrony przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Boczniaki idealnie nadają się do smażenia, gdyż wtedy miękną, jednak ich faktura wciąż przypomina mięso.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczniaki panierowane, by były pyszne, dobre dla zdrowia i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Panierka do nich powstaje niezwykle szybko i łatwo. . Wystarczy kilka chwil, by przygotować to pyszne, wegetariańskie danie, które zachwyci wszystkich. To idealny pomysł na pyszny obiad. Kotlety te świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami czy kaszą, a także z warzywami. Sprawdzą się także jako wegetariańskie burgery w pysznej bułce z aromatycznym sosem. Nie potrzebują zbyt wielu dodatków, bo same w sobie są naprawdę pyszne i dobrze doprawione. Kotlety z boczniaków robi się w naprawdę ekspresowym tempie, dlatego będą idealne na szybki obiad, który, choć bardzo nieskomplikowany, zachwyca mnogością smaków. Nie zawierają też mięsa, więc sprawdzą się jako obiad dla osób chcących ograniczyć ten produkt. Ze względu na ich roślinne pochodzenie nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych, więc będą idealne dla osób lubiących kotlety, jednak potrzebujących ograniczyć te zrobione z mięsa.

Alergeny w boczniaku panierowanym

Lista alergenów dla boczniaka panierowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Bułka tarta
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło

Wartości odżywcze boczniaka panierowanego

na 100g gotowej potrawy

To opcja, która zawiera sporo kalorii, dlatego powinny na nią uważać osoby będące na diecie redukcyjnej.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(285g)
Energia (kcal)
161.66
460.73
Białko (g)
8.37
23.86

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(285g)
Węglowodany (g)
15.05
42.90
Węglowodany przyswajalne (g)
13.32
37.95
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.74
4.95

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(285g)
Tłuszcz (g)
7.69
21.91
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
8.55
Tłuszcze nienasycone (g)
4.69
13.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.07
8.74
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.62
4.62
Cholesterol (mg)
142.36
405.71

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(285g)
Witamina A (µg (mcg))
72.10
205.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.37
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.39
1.12
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
1.04
2.97
Witamina E (mg)
0.57
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
71.03
202.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.23
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.39
1.11
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.26
9.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
51.81
147.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.97
42.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(285g)
Sód (mg)
184.83
526.77
Potas (mg)
263.05
749.69
Wapń (mg)
53.58
152.69
Fosfor (mg)
153.05
436.19
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.42
55.36
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.04
5.80
Cynk (mg)
1.05
3.01
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.17
0.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny boczniaka panierowanego 80
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania boczniaka panierowanego

Koszt składników
25.80
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczniaki
250 g
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 250 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Bułka tarta
100 g
2.80
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
0.56
Za 100 g
Masło
10 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 10 g
Olej rzepakowy
10 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.07
Za 10 ml
Koszt składników
25.80