Boczniak panierowany
- Boczniaki (250 g)
- Jajko (4 szt.)
- Bułka tarta (100 g)
- Masło (10 g)
- Olej rzepakowy (10 ml)
Przepis na boczniak panierowany krok po kroku
Boczniaki opłucz krótko w zimnej wodzie, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym. Oprósz lekko solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą.
Panieruj w roztrzepanych jajkach i bułce tartej (na osobnym talerzyku).
Na patelni rozgrzej olej z łyżką masła, smaż boczniaki z obu stron na złoty kolor.
Podawaj z ulubionym sosem.
-
Fasola po bretońsku
-
Ratatuj
-
Pasztet wegetariański
-
Zupa czosnkowa
-
Flaczki z boczniaków
-
Kotlet z kaszy gryczanej
-
Fuczki
-
Placki z kabaczka
-
Małdrzyki
-
Spaghetti neapolitana
-
Cannoli ze szpinakiem
-
Tartaletki z warzywami
-
Risotto ze szparagami
-
Kotleciki z ziemniaków
-
Kotlety z brokułów
-
Makaron z tofu
-
Ryż z jajkiem
-
Cukinia z piekarnika
-
Szybki obiad wegański
Więcej informacji na temat boczniaka panierowanego
Boczniak panierowany to doskonała opcja na smaczny dodatek do wielu posiłków. Sprawdzi się, jeśli przechodzisz na dietę roślinną i szukasz dobrej alternatywy dla kotleta.
Przepis na boczniaki panierowane to dobre rozwiązanie na obiad dla całej rodziny. Dowiesz się z niego jak usmażyć boczniaki, by były smaczne i chrupiące. W kotletach znajdują się smażone boczniaki, które nadają wyjątkowego smaku całej potrawie. Boczniaki są cenione zwłaszcza w wegańskiej kuchni za pyszny smak i fakturę podobną do mięsa. Świetnie przyjmują smak przypraw, dlatego będą idealne do kotletów. Boczniaki są uważane za jedne ze zdrowszych grzybów, ze względu na dużą ilość związków aktywnych biologicznie. Cenione są za prozdrowotne właściwości, a także wspaniały smak. Grzyby te zawierają mnóstwo witamin i składników mineralnych, dzięki czemu przyczyniają się do wspierania zdrowia organizmu, a także do ochrony przed szkodliwymi czynnikami środowiska zewnętrznego. Boczniaki idealnie nadają się do smażenia, gdyż wtedy miękną, jednak ich faktura wciąż przypomina mięso.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić boczniaki panierowane, by były pyszne, dobre dla zdrowia i szybkie, to ten prosty przepis sprawdzi się doskonale. Panierka do nich powstaje niezwykle szybko i łatwo. . Wystarczy kilka chwil, by przygotować to pyszne, wegetariańskie danie, które zachwyci wszystkich. To idealny pomysł na pyszny obiad. Kotlety te świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami czy kaszą, a także z warzywami. Sprawdzą się także jako wegetariańskie burgery w pysznej bułce z aromatycznym sosem. Nie potrzebują zbyt wielu dodatków, bo same w sobie są naprawdę pyszne i dobrze doprawione. Kotlety z boczniaków robi się w naprawdę ekspresowym tempie, dlatego będą idealne na szybki obiad, który, choć bardzo nieskomplikowany, zachwyca mnogością smaków. Nie zawierają też mięsa, więc sprawdzą się jako obiad dla osób chcących ograniczyć ten produkt. Ze względu na ich roślinne pochodzenie nie zawierają nasyconych kwasów tłuszczowych, więc będą idealne dla osób lubiących kotlety, jednak potrzebujących ograniczyć te zrobione z mięsa.
Alergeny w boczniaku panierowanym
Lista alergenów dla boczniaka panierowanego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bułka tarta
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
Wartości odżywcze boczniaka panierowanego
To opcja, która zawiera sporo kalorii, dlatego powinny na nią uważać osoby będące na diecie redukcyjnej.
Energia i białka
(285g)
Węglowodany
(285g)
Tłuszcze
(285g)
Witaminy
(285g)
Składniki mineralne
(285g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.