Biszkopty bezglutenowe

Opublikowano: 27.10.2021 r., 22:17 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
biszkopt na paterze, jajka w miseczce
Biszkopty bezglutenowe
Czy osoby z chorobami glutenozależnymi muszą zrezygnować ze smaku deseru znanego od dzieciństwa? Oczywiście, że nie Poznaj przepis na biszkopty w wersji bezglutenowej.
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 45 min
390 kcal
Kcal w porcji
120 g
Wielkość porcji
45
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 6 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier drobny - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka bezglutenowa - 1/2 szklanki (125 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, bezglutenowy proszek do pieczenia
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka

Przepis na biszkopty bezglutenowe krok po kroku

Jajka i cukier ubij na puszystą pianę.

Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą przez sito i proszek do pieczenia.

Formę wysmaruj odrobiną masła lub wyłóż papierem do pieczenia.

Upiecz biszkopt przez 40-45 minut w 180 stopniach.

Jak oceniasz przepis na biszkopty bezglutenowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 87,6% osób

Więcej informacji na temat biszkoptów bezglutenowych

Biszkopt to rodzaj słodkiego ciasta, który znają chyba wszyscy. Co jednak w przypadku osób cierpiących na choroby glutenozależne, czy całkowicie muszą zrezygnować z ciasta znanego od dzieciństwa? Oczywiście, że nie.

Idealny biszkopt to taki, który jest delikatny, puszysty, pięknie wyrośnięty i nie opadający.

Czy taka wersja jest możliwa z mąki bezglutenowej? Oczywiście!

Poznaj przepis na biszkopty bezglutenowe. Potrzebujesz kilku składników, które z pewnością znajdziesz w każdym sklepie. W tym przepisie jednak nie używamy mąki pszennej tylko takiej, która naturalnie nie zawiera glutenu. Może to być mąka kukurydziana lub ryżowa – ta sprawdzi się idealnie. Śmiało możesz wybrać tradycyjną mąkę w wersji bezglutenowej. Reszta składników nie różni się od przepisu na tradycyjny biszkopt.

To rodzaj ciasta, który fantastycznie nada się dla dzieci i niemowląt. Jest delikatny i puszysty dlatego nawet małe dzieci nie będą miały problemu z ich spożyciem. Dla naszych starszych pociech lub dla dorosłych świetnie sprawdzi się opcja z dodatkami. A tutaj możesz zaszaleć. Postaw na gładki, słodki krem, który możesz podawać z owocami. Użyj do tego słodkiej śmietanki lub serka mascarpone. Słodkim kremem i owocami możesz udekorować biszkopt, który pokocha każdy. Śmiało możesz jednak postawić na trudniejszą wersję i zrobić przekładany kremem biszkopt. Tutaj ciasto posłuży nam jako dodatek do kremu. W takim przypadku musisz dać biszkoptowi porządnie ostygnąć. Przekrój go na pół i przełóż kremem. Możesz zostawić w takiej wersji lub udekorować go kremem, także dookoła.

Na samą górę ciasta dodaj świeże owoce, sprawdzą się tutaj idealnie truskawki, maliny, jagody czy czarne porzeczki. Taki deser to idealna opcja na spotkanie ze znajomymi lub popołudnie z rodziną. Biszkopt to tak naprawdę świetna baza do stworzenia niesamowitego deseru a nawet tortu. Deser na bazie biszkoptu to dobre, łatwe i szybkie rozwiązanie gdy niedługo zjawią się goście.

Zatem jak zrobić biszkopty bezglutenowe? Przekonaj się sam jakie to proste!

Alergeny w biszkoptach bezglutenowych

Lista alergenów dla biszkoptów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze biszkoptów bezglutenowych

na 100g gotowej potrawy

Cukier możesz zastąpić jego substytutem. Może to być ksylitol, stewia, erytrytol.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(120g)
Energia (kcal)
325.66
390.79
Białko (g)
9.02
10.83

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(120g)
Węglowodany (g)
40.83
48.99
Węglowodany przyswajalne (g)
39.23
47.08
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.59
1.91

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(120g)
Tłuszcz (g)
14.26
17.11
Tłuszcze nasycone (g)
3.04
3.65
Tłuszcze nienasycone (g)
11.22
13.46
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.46
8.95
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.76
4.51
Brak danych dla: cukier drobny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
160.47
192.56

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(120g)
Witamina A (µg (mcg))
69.02
82.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.11
0.13
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.38
0.46
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.86
1.04
Witamina E (mg)
0.45
0.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
69.02
82.82
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.19
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.24
0.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.39
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.12
33.74
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
0.00
0.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(120g)
Sód (mg)
66.16
79.39
Potas (mg)
150.95
181.14
Wapń (mg)
37.88
45.46
Fosfor (mg)
196.20
235.44
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
40.47
48.56
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.75
2.10
Cynk (mg)
1.34
1.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.14
0.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptów bezglutenowych 45
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptów bezglutenowych

Koszt składników
25.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier drobny
125 g
1/2 szklanki
3.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.44
Za 125 g
Mąka bezglutenowa
125 g
1/2 szklanki
9.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.12
Za 125 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Koszt składników
25.50