Przepis na biszkopty bez cukru krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia, sitko, miska

Białka oddziel od żółtek.

Mąki przesiej przez sito.

Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera.

Następnie do białek dodaj żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników.

Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden biszkopt powinien powstać z jednej łyżki ciasta.

Zachowaj odstęp między biszkoptami.

Biszkopty piecz przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 st. C (biszkopty powinny być zarumienione).

Następnie biszkopty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Biszkopty bez cukru podane z dodatkiem kawałków pomarańczy na niebieskim talerzyku.
Biszkopty bez cukru
Koszt przygotowania dania
2.24 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
32 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
79

Biszkopty bez cukru - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkoptach bez cukru

Biszkopty bez cukru to doskonały pomysł na ciastka dla niemowląt podczas rozszerzania ich diety. Biszkopty świetnie sprawdzą się jako przekąska dla dzieci i dorosłych. Prosty przepis na biszkopty bez cukru nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania biszkoptów potrzeba będą następujące składniki: jajka, mąka pszenna oraz mąka ziemniaczana. Aby ciastka były słodsze, na ich wierzch przed pieczeniem możesz ułożyć pokrojone w drobną kostkę owoce lub dodać słodzik do ciasta.

Jak zrobić biszkopty bez cukru? Białka oddziel od żółtek. Mąki przesiej przez sito. Białka ubij na sztywną pianę przy pomocy miksera. Następnie do białek dodaj żółtka oraz przesianą przez sitko mąkę i dokładnie wymieszaj do połączenia składników. Ciasto nakładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Jeden biszkopt powinien powstać z jednej łyżki ciasta. Zachowaj odstęp między biszkoptami. Biszkopty piecz przez około 5 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (biszkopty powinny być zarumienione). Następnie biszkopty wyciągnij z piekarnika i pozostaw do wystudzenia.

Jajka są źródłem pełnowartościowego białka, które jest z łatwością przyswajane przez nasz organizm. Zawiera wszystkie aminokwasy (w tym niezbędne, których nasz organizm nie jest w stanie sam wyprodukować). Jajko jest również źródłem witaminy A, D, E, K oraz witamin z grupy B, znajdziemy w nim także fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, miedź, cynk oraz selen. W żółtku obecny jest beta-karoten oraz luteina, które chronią oczy przed promieniowaniem UV, poprawiaj wzrok oraz zmniejszają ryzyko wystąpienia zwyrodnienia plamki żółtej.

Podsumowując domowe biszkopty bez cukru stanowią doskonałą propozycję na przekąskę dla najmłodszych i nie tylko. Biszkopty świetnie sprawdzą się jako dodatek do kawy, herbaty lub kakao. Produkty niezbędne do ich przygotowania dostępne są w większości sklepów spożywczych w przystępnych cenach. Jajka wykorzystane do zrobienia biszkoptów są doskonałym źródłem łatwoprzyswajalnego białka.

Wartości odżywcze biszkoptów bez cukru

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(15g)
Energia (kalorie)
219.59 kcal
32.94 kcal
Białko
11.87 g
1.78 g

Węglowodany w biszkoptach bez cukru

Na 100g
Na porcję
(15g)
Węglowodany
27.98 g
4.20 g
Węglowodany przyswajalne
26.94 g
4.04 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(15g)
Tłuszcz
6.50 g
0.98 g
Tłuszcze nasycone
2.87 g
0.43 g
Tłuszcze nienasycone
3.63 g
0.54 g

Witaminy w przepisie na biszkopty bez cukru

Na 100g
Na porcję
(15g)
Witamina B6
0.26 mg
0.04 mg
Tiamina
0.23 mg
0.04 mg
Ryboflawina
0.38 mg
0.06 mg
Niacyna
1.83 mg
0.27 mg
Foliany
60.41 µg (mcg)
9.06 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na biszkopty bez cukru

Na 100g
Na porcję
(15g)
Sód
102.12 mg
15.32 mg
Potas
288.18 mg
43.23 mg
Wapń
51.06 mg
7.66 mg
Fosfor
179.65 mg
26.95 mg
Magnez
25.57 mg
3.84 mg
Żelazo
2.36 mg
0.35 mg
Cynk
1.12 mg
0.17 mg
Miedź
0.11 mg
0.02 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptów bez cukru 79
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkoptach bez cukru

Lista alergenów dla biszkoptów bez cukru przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania biszkoptów bez cukru

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Mąka pszenna typ 500
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.09
Za 30 g
Mąka ziemniaczana
30 g
2 płaskie łyżki stołowe
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Koszt składników
14.00
Jak oceniasz przepis na biszkopty bez cukru
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób