Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 20 cm

Przepis na biszkopt bez mąki ziemniaczanej krok po kroku

Formę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 170 stopni.

Mąkę i proszek przesiej do miski i wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek i ubijaj na sztywną pianę. W połowie ubijania stopniowo dodawaj ksylitol i miksuj do rozpuszczenia.

Do piany wolno wlej 30 ml wody i ubijaj do uzyskania jednolitej, sztywnej piany.

Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Stopniowo, porcjami wsypuj suche składniki i delikatnie ubijaj.

Masę przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.

biszkopt bez mąki ziemniaczanej
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej - cechy przepisu
Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:

Informacje dietetyczne - biszkopt bez mąki ziemniaczanej

W skrócie
Kalorii w porcji
249 kcal
Wielkość
jednej porcji
105 g
Indeks glikemiczny
75

Wartości odżywcze biszkoptu bez mąki ziemniaczanej

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru ciasto jest mniej kaloryczne i ma niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kcal)
237.75
249.63
Białko (g)
10.46
10.98

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany (g)
45.44
47.71
Węglowodany przyswajalne (g)
45.43
47.70

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz (g)
4.88
5.12
Tłuszcze nasycone (g)
2.34
2.46
Tłuszcze nienasycone (g)
2.54
2.66

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina B6 (mg)
0.11
0.11
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.33
0.35
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.36
0.37
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.21
2.32
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
70.14
73.65
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód (mg)
66.23
69.54
Potas (mg)
167.66
176.04
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń (mg)
58.71
61.64
Fosfor (mg)
173.93
182.62
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez (mg)
17.54
18.42
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.69
2.82
Cynk (mg)
0.94
0.99
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.10
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu bez mąki ziemniaczanej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie bez mąki ziemniaczanej

Lista alergenów dla biszkoptu bez mąki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Więcej informacji na temat biszkoptu bez mąki ziemniaczanej

Zastanawiałaś/eś się kiedyś czy można upiec biszkopt bez mąki ziemniaczanej i jak to zrobić, aby mimo wszystko miał idealną strukturę, był puszysty i delikatny? Jeśli tak trafiłaś/eś w idealne miejsce. Dzięki naszemu przepisowi dowiesz się jak przygotować ciasto biszkoptowe bez wykorzystania mąki ziemniaczanej, który zawsze wychodzi i sprawdzi się jako świetny biszkopt na tort, słodkie ciasto, a nawet danie wytrawne. Zacznijmy od tego, po co w ogóle do biszkoptu dodaje się mąki ziemniaczanej. To właśnie ona sprawia, że ciasto jest puszyste, delikatne, lekkie i wręcz rozpływające się w ustach. Biszkopt bez mąki ziemniaczanej będzie bardziej zwarty, stabilny i mięsisty – ma to wiele swoich zalet i dla wielu osób w takiej formie biszkopt jest najsmaczniejszy. Zatem jak zrobić biszkopt bez mąki ziemniaczanej? Standardowa lista składników na przepis na biszkopt bez mąki ziemniaczanej nie wiele się różni – będziesz potrzebować mąki pszennej, jajek, proszku do pieczenia, cukru (a najlepiej ksylitolu) i odrobiny zimnej wody. W tym przepisie mąka ziemniaczana jest zastąpiona tradycyjną mąką pszenną. Jednak zamiast mąki ziemniaczanej możesz wykorzystać też wiele innych składników i samodzielnie poeksperymentować w kuchni. Jako zamienniki mąki ziemniaczanej sprawdzi się na przykład proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym – dzięki temu biszkopt nie tylko będzie równie lekki i delikatny co na mące ziemniaczanej, ale też wzbogacisz jego smak. Rolę mąki ziemniaczanej mogą też spełnić…. Ugotowane, ostudzone i zmielone ziemniaki! Jak widzisz możliwości jest sporo, dlatego zachęcamy do wypróbowania ich wszystkich i znalezienia tej, która będzie dla Ciebie najlepsza. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt bez mąki ziemniaczanej koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz szczegółowy przepis.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu bez mąki ziemniaczanej

Koszt składników
31.60
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
160 g
1 szklanka i 3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
31.60
ikona podziel się Przekaż dalej
Jak oceniasz przepis na biszkopt bez mąki ziemniaczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,3% osób