Przepis na biszkopt bez mąki ziemniaczanej krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 20 cm

Formę do pieczenia wyłóż papierem, piekarnik nagrzej do 170 stopni.

Mąkę i proszek przesiej do miski i wymieszaj.

Białka oddziel od żółtek i ubijaj na sztywną pianę. W połowie ubijania stopniowo dodawaj ksylitol i miksuj do rozpuszczenia.

Do piany wolno wlej 30 ml wody i ubijaj do uzyskania jednolitej, sztywnej piany.

Dodawaj po jednym żółtku, cały czas ubijając.

Stopniowo, porcjami wsypuj suche składniki i delikatnie ubijaj.

Masę przełóż do przygotowanej formy, wstaw do piekarnika i piecz ok. 40-45 minut.

biszkopt bez mąki ziemniaczanej
biszkopt bez mąki ziemniaczanej
Koszt przygotowania dania
8.94 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
249 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
75

Biszkopt bez mąki ziemniaczanej - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie bez mąki ziemniaczanej

Zastanawiałaś/eś się kiedyś czy można upiec biszkopt bez mąki ziemniaczanej i jak to zrobić, aby mimo wszystko miał idealną strukturę, był puszysty i delikatny? Jeśli tak trafiłaś/eś w idealne miejsce. Dzięki naszemu przepisowi dowiesz się jak przygotować ciasto biszkoptowe bez wykorzystania mąki ziemniaczanej, który zawsze wychodzi i sprawdzi się jako świetny biszkopt na tort, słodkie ciasto, a nawet danie wytrawne. Zacznijmy od tego, po co w ogóle do biszkoptu dodaje się mąki ziemniaczanej. To właśnie ona sprawia, że ciasto jest puszyste, delikatne, lekkie i wręcz rozpływające się w ustach. Biszkopt bez mąki ziemniaczanej będzie bardziej zwarty, stabilny i mięsisty – ma to wiele swoich zalet i dla wielu osób w takiej formie biszkopt jest najsmaczniejszy. Zatem jak zrobić biszkopt bez mąki ziemniaczanej? Standardowa lista składników na przepis na biszkopt bez mąki ziemniaczanej nie wiele się różni – będziesz potrzebować mąki pszennej, jajek, proszku do pieczenia, cukru (a najlepiej ksylitolu) i odrobiny zimnej wody. W tym przepisie mąka ziemniaczana jest zastąpiona tradycyjną mąką pszenną. Jednak zamiast mąki ziemniaczanej możesz wykorzystać też wiele innych składników i samodzielnie poeksperymentować w kuchni. Jako zamienniki mąki ziemniaczanej sprawdzi się na przykład proszek budyniowy o smaku waniliowym lub śmietankowym – dzięki temu biszkopt nie tylko będzie równie lekki i delikatny co na mące ziemniaczanej, ale też wzbogacisz jego smak. Rolę mąki ziemniaczanej mogą też spełnić…. Ugotowane, ostudzone i zmielone ziemniaki! Jak widzisz możliwości jest sporo, dlatego zachęcamy do wypróbowania ich wszystkich i znalezienia tej, która będzie dla Ciebie najlepsza. Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt bez mąki ziemniaczanej koniecznie czytaj dalej i poznaj nasz szczegółowy przepis.

Wartości odżywcze biszkoptu bez mąki ziemniaczanej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(105g)
Energia (kalorie)
237.75 kcal
249.63 kcal
Białko
10.46 g
10.98 g

Węglowodany w biszkopcie bez mąki ziemniaczanej

Na 100g
Na porcję
(105g)
Węglowodany
45.44 g
47.71 g
Węglowodany przyswajalne
45.43 g
47.70 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(105g)
Tłuszcz
4.88 g
5.12 g
Tłuszcze nasycone
2.34 g
2.46 g
Tłuszcze nienasycone
2.54 g
2.66 g

Witaminy w przepisie na biszkopt bez mąki ziemniaczanej

Na 100g
Na porcję
(105g)
Witamina B6
0.11 mg
0.11 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Tiamina
0.33 mg
0.35 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Ryboflawina
0.36 mg
0.37 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Niacyna
2.21 mg
2.32 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Foliany
70.14 µg (mcg)
73.65 µg (mcg)
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt bez mąki ziemniaczanej

Na 100g
Na porcję
(105g)
Sód
66.23 mg
69.54 mg
Potas
167.66 mg
176.04 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Wapń
58.71 mg
61.64 mg
Fosfor
173.93 mg
182.62 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Magnez
17.54 mg
18.42 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Żelazo
2.69 mg
2.82 mg
Cynk
0.94 mg
0.99 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.10 mg
Brak danych dla: ksylitol (cukier brzozowy).
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu bez mąki ziemniaczanej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie bez mąki ziemniaczanej

Lista alergenów dla biszkoptu bez mąki ziemniaczanej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania biszkoptu bez mąki ziemniaczanej

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
160 g
1 szklanka i 3 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.48
Za 160 g
Proszek do pieczenia
3 g
1/2 łyżeczki
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.06
Za 3 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
100 g
10 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.40
Za 100 g
Koszt składników
31.60
Jak oceniasz przepis na biszkopt bez mąki ziemniaczanej
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób