Przepisy na biszkopt

przepisy na biszkopt

Biszkopty są jednymi z najstarszych rodzajów ciasta, jakie kiedykolwiek wymyślono. Czas ich powstania datuje się na francuską dynastię sabaudzką, a dokładnie na okolice XI wieku. W Wersalu biszkopty służyły za przekąskę między posiłkami lub stanowiły bazę do deserów – taką funkcję pełnią z resztą do dziś. Biszkopty najczęściej wykorzystuje się do deserów owocowych, choć obecne są również w lodach bądź popularnych słodkościach zagranicznych (jak tiramisu). Najsmaczniejsze i najzdrowsze są domowe biszkopty, które można utworzyć z zaledwie kilku składników.

Przepisy na biszkopt - polecane przepisy

Przepisy na biszkopt - pozostałe przepisy

Przepisy na biszkopt – przepisy i sposoby na wykonanie idealnego biszkoptu

Biszkopt to jeden z najbardziej wiekowych wypieków świata. Co ciekawe, dziś uważa się biszkopty za jedne z najrzadszych wypieków, jeżeli chodzi o współczesną sztukę piekarską. Oczywiście nie oznacza to, że ciasta te całkiem znikły i nikt ich już nie piecze. Sprzedaje się je bowiem w lokalnych cukierni czy marketach jako suchą przekąskę, osobny deser lub bazę do ciast i innych słodkich wypieków. Jakie składniki są potrzebne, aby upiec biszkopt jako spód od tortu? Czy istnieje jeden sprawdzony i dobry sposób na pieczenie biszkoptu? Sprawdź najciekawsze przepisy na biszkopt i poznaj krótką historię tego prostego, aczkolwiek bardzo szlachetnego wypieku.

Sprawdzone i dobre przepisy na biszkopt – zobacz, jak zrobić spód do tortu

Krótka historia powstania biszkopta. Z czym najlepiej podawać biszkopt?

Biszkopt jest ciastem, które kiedyś pieczono jako lekką przekąskę lub element słodkich deserów. Biszkopt różni się od biszkoptów tym, że jest ciastem – biszkopty są z kolei ciasteczkami z cukrem, które wyglądają jak tzw. kocie języczki. Ciastka biszkoptowe często są także okrągłe i owalne. Biszkopt w formie ciasta ma za sobą długą historię, gdyż uznaje się go za wypiek jeden z najstarszych w historii cukiernictwa. Pochodzenie biszkoptu ma swoje korzenie we francuskiej dynastii sabaudzkiej, a początki ciasta datuje się na okolice XI wieku. Wypiek stał się popularny dzięki Bercie Sabaudzkiej, a raczej za zasługą jej córek, które rozsławiły biszkopty w wielu europejskich miastach. Wraz z wizytą cara Piotra Wielkiego w Europie, sława biszkopta zawędrowała również w stronę wschodu mapy świata.

Biszkopty dziś są naprawdę rzadko pieczone, ponieważ dostać je można w sklepie już w gotowej postaci. Warto pamiętać jednak, że przepis na biszkopt nie zmienił się od setek lat i wciąż jest naprawdę prosty do przygotowania. Trzeba jednak mieć w sobie dużo cierpliwości, aby go upiec. Biszkopty wykorzystuje się do różnego rodzaju deserów, ale też zajada w suchej formie jako przekąskę do popołudniowej kawy, ciepłego mleka, kakao czy cappuccino. Biszkopt znakomicie sprawdza się też jako spód na tortownicę, a więc baza do tortu. Świetnie smakuje także z dodatkiem różnych kremów, owocami bądź galaretką.

Ciekawostki na temat pieczenia biszkoptu – o tym warto wiedzieć!

  1. Biszkopt powinien składać się jedynie z cukru, mąki oraz jajek. Można do niego dodać ewentualnie szczyptę soli. Mimo wszystko jest to jeden z najtrudniejszych wypieków, który często ludziom się nie udaje.
  2. Kupując jajka na biszkopt, powinno się zwracać szczególną uwagę na to, czy jaja na pewno są świeże. Jajka powinny mieć dodatkowo rozmiar L – nie mogą być więc zbyt małe. Nie wolno też używać jajek wyciągniętych prosto z lodówki. Muszą osiągnąć temperaturę pokojową, zanim zrobisz z nich ciasto.
  3. Mąka do pieczenia biszkoptów musi być jasna, lekka i drobno zmielona. Właśnie dlatego najlepsza będzie mąka pszenna tortowa typ 450. Mąkę przed wykorzystaniem jako składnik biszkoptu należy przesiać, aby ją dodatkowo napowietrzyć. Chcesz skorzystać z sody albo proszku do pieczenia? Należy więc przesiać te składniki wraz z mąką pszenną.
  4. Cukier do biszkoptu powinien być biały i drobny. Gruby nie będzie się nadawał do pieczenia. Cukier nie może być też wilgotny.
  5. W czym upiec biszkopt? Najlepiej ułożyć ciasto na tortownicę z odpinaną obręczą, której dno wyłożysz uprzednio papierem do pieczenia.
  6. Łącząc mąkę z jajkami, nie można robić tego zbyt szybko i mocno. Nie wolno też od razu wsypać całej mąki. Należy mieszać całość delikatnie, nie rozrywając pęcherzyków powietrza – właśnie one wpływają bowiem na delikatność i puszystość biszkoptu.
  7. Biszkopt ma stać się elementem tortu? Lepiej więc pokroić go dopiero dzień po upieczeniu. Będzie on wówczas mniej się kruszył i sypał.

Dobry i sprawdzony przepis na biszkopt. Sprawdź najciekawsze receptury!

Jak zrobić prosty biszkopt? Składniki i sposób przygotowania

Przepisy na biszkopt są w Internecie naprawdę zróżnicowane. Zdecydowanie najlepsze są jednak te, w których jest jak najmniej składników. Prosty biszkopt powinien zawierać w sobie tylko kilka produktów. Do stworzenia jednej z najprostszej wersji biszkoptu potrzebować będziesz wyłącznie jajek, drobnego cukru, mąki pszennej i ziemniaczanej oraz szczypty soli. Pamiętaj, biszkopt jest – mimo prostoty składu – dość skomplikowanym ciastem. Właśnie dlatego trzeba do niego podejść z niezwykłą precyzją i spokojem. Pamiętając o wszystkich wskazówkach zawartych w poprzedniej części tekstu, możesz przystąpić do utworzenia swojego biszkoptu.

Żółtka i białka oddziel od siebie bardzo ostrożnie, aby masę dało się lepiej ubić. Cukier dodawaj partiami, po ubiciu białek, jednak nie przerywając procesu ubijania. Po rozpuszczeniu się cukru dodaj żółtka – jedno po drugim. Zanim połączysz składniki z mąką, przesiej ją. Zmieszaj masę szpatułką i przełóż ją do foremki (tortownicy) wyłożonej papierem do pieczenia. Nie może być ona ani za mała, ani za duża. Piecz biszkopt przez maksymalnie 40 minut w 165 st. C. Aby sprawdzić, czy ciasto się upiekło, należy użyć w tym celu długiej drewnianej wykałaczki. Biszkopt należy wystudzić – dopiero później można użyć go do kolejnego wypieku albo zjeść saute jako osobną przekąskę do kawy.

Ciekawe przepisy na biszkopt – zaskocz swoich gości!

Szukasz nietypowego przepisu na ciasto z biszkoptem? Jeśli chcesz zaskoczyć niezapowiedzianych gości, koniecznie sprawdź poniższe pomysły.

  • Biszkopt czekoladowy – upieczony biszkopt świetnie komponuje się z masą czekoladową oraz truskawkami, bananami lub wiśniami. Nada się nie tylko jako spód do tortu, ale też nowatorski wypiek dla gości.
  • Biszkopt z mascarpone – to łatwe do przygotowania ciasto, które składa się z niewielu składników. Słodki krem z mascarpone świetnie smakuje również ze świeżymi owocami.
  • Biszkopt z makiem – mielony mak nada niepowtarzalnego smaku tradycyjnemu biszkoptowi. Dzięki niemu ciasto będzie też bardzo ciekawie wyglądać. Najlepiej sprawdza się w tym przepisie mak niebieski.
  • Rolada biszkoptowa z jabłkami – to łatwe ciasto, w którym waniliowy biszkopt genialnie komponuje się ze śmietankowym budyniem i prażonymi jabłkami. Całość warto doprawić cynamonem, aby biszkopt pięknie pachniał i zachwycił smakiem gości przy stole.
Załóż kontoużytkownika
  • Komentuj pod własnym nickiem
  • Otrzymuj powiadomieniach o odpowiedziach na Twoje komentarze
Załóż konto