Przepis na biszkopt z makiem krok po kroku

Składniki
Przyprawy
cukier z prawdziwą wanilią
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, tortownica 23 cm

Ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca.

Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku.

Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie.

Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną i dodaj mak. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników.

Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę.

Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut.

Gotowe ciasto wystudź w otwartym piekarniku.

Biszkopt z makiem podany na kawałku materiału.
Biszkopt z makiem
Koszt przygotowania dania
12.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
317 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
72

Biszkopt z makiem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie z makiem

Biszkopt z makie mielonym to doskonała propozycja na ciekawe ciasto do tortu. Dodatek maku daje świetny aromat oraz sprawia, że ciasto ma ładny wygląd. Przepis na biszkopt z makiem jest prosty do przygotowania, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego aby go upiec. Do zrobienia biszkoptu potrzebujesz następujących produktów spożywczych: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier oraz mak niebieski.

Jak zrobić biszkopt z makiem? Na początek ubij białka na sztywną pianę, dodaj do nich cukier i ubij aż masa będzie błyszcząca. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Przesiej do piany z jajek mąkę pszenną i wymieszaj silikonową szpatułką delikatnie. Gdy składniki dobrze się połączą, przesiej do masy mąkę ziemniaczaną i dodaj mak. Wymieszaj delikatnie do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i przelej masę. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i piecz 40-45 minut. Wystudź w otwartym piekarniku.

Mak niebieski jest doskonałym źródłem wapnia. Zawiera także witaminy A,D i E oraz składniki mineralne takie jak żelazo, mangan czy cynk. Wapń jest składnikiem mineralnym niezbędnym do prawidłowej budowy naszych kości. Jego niedobór powoduje powstawanie osteoporozy. Wapń jest także niezbędny do prawidłowego procesu krzepnięcia krwi oraz pracy układu mięśniowo-nerwowego.

Jajka zawarte w przepisie są bogatym źródłem wielu cennych dla naszego organizmu witamin takich jak witamina A, witaminy z grupy B. Zawierają mikroelementy takie jak żelazo i fosfor, są też dobrym źródłem luteiny i zeaksantyny tak potrzebnej naszym oczom. Jajka są niskokaloryczne, zawierają dużą ilość łatwo przyswajalnego białka. Staraj się wybierać jajka od kur z wolnego wybiegu.

Mąka pszenna jest mąką pozbawioną błonnika pokarmowego. Biszkopt z mąki pełnoziarnistej nie będzie tak puszysty, dlatego staraj się spożywać tego typu wypieki niezbyt często. Mąka pszenna idealnie nadaje się dla osób na dietach łatwostrawnych, które nie powinny spożywać dużej ilości błonnika.

Podsumowując biszkopt makowy to świetna baza do przygotowania tortu. Biszkopt możesz podać bez masy do kawy lub herbaty. Ciasto z suchym makiem jest puszyste i świetnie wygląda użyte do tortu.

Wartości odżywcze biszkopta z makiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
317.29 kcal
317.29 kcal
Białko
10.23 g
10.23 g
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Węglowodany w biszkopcie z makiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Węglowodany
48.73 g
48.73 g
Węglowodany przyswajalne
44.84 g
44.84 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
9.94 g
9.94 g
Tłuszcze nasycone
2.75 g
2.75 g

Witaminy w przepisie na biszkopt z makiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Witamina B6
0.23 mg
0.23 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tiamina
0.32 mg
0.32 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.25 mg
0.25 mg
Niacyna
1.71 mg
1.71 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Foliany
54.40 µg (mcg)
54.40 µg (mcg)
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z makiem

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
60.88 mg
60.88 mg
Potas
329.43 mg
329.43 mg
Wapń
252.33 mg
252.33 mg
Fosfor
244.53 mg
244.53 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Magnez
72.60 mg
72.60 mg
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Żelazo
3.15 mg
3.15 mg
Cynk
1.89 mg
1.89 mg
Miedź
0.33 mg
0.33 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkopta z makiem 72
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z makiem

Lista alergenów dla biszkopta z makiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500

Cena przygotowania biszkopta z makiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
6 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
6.00
Za 6 szt.
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Mąka ziemniaczana
150 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Cukier
200 g
1 szklanka
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 g
Mak niebieski
150 g
6.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 150 g
Liczba porcji:
Koszt składników
22.50
Jak oceniasz przepis na biszkopt z makiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób