Przepis na biszkopt z olejem krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, mikser, duża miska, papier do pieczenia, sitko, blacha do pieczenia 20x30 cm

Oddziel białka i żółtka do osobnych misek. Białka ubij z cukrem na puszystą masę. Dodaj do nich żółtka i olej. Całość miksuj do połączenia składników.

Do masy jajecznej przesiej mąkę i proszek do pieczenia. Całość dokładnie zmieszaj.

Formę wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto.

Piecz je w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 25 minut.

Biszkopt z olejem podany na paterze z potrzebnymi składnikami.
biszkopt z olejem
Koszt przygotowania dania
6.20 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
177 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Biszkopt z olejem - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o biszkopcie z olejem

Biszkopt z olejem jest idealną bazą wszystkich słodkich deserów. Niewielki dodatek tłuszczu sprawia, że całość jest nieco bardziej sprężysta i mokra. To przepis naprawdę uniwersalny i bardzo podstawowy. Zawsze się udaje i pasuje do wielu różnych deserów. Można z nim stworzyć naprawdę wspaniałe ciasto. Nie jest ani za słodki, ani zbyt mdły.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt z olejem, by był naprawdę miękki, a przy tym niezbyt skomplikowany, to receptura na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest niezwykle prosta i zajmuje tylko kilka chwil. Na pewno sprawdzi się dla wszystkich, którzy dopiero zaczynają swoją przygodę z pieczeniem. Będzie idealną bazą , którą można wykorzystać do stworzenia wielu różnych ciekawych wypieków. To naprawdę dobry i prosty przepis, dzięki któremu całość zawsze się udaje.

Choć można w sklepie kupić gotowe blaty biszkoptowe, które nadają się jako baza do dalszych wypieków, to jednak najlepiej smakuje ten domowy. Wiele osób rezygnuje z jego przygotowania, gdyż wydaje się on niezwykle skomplikowany, a przy okazji bardzo często się nie udaje. W przypadku tego z przepisu jest zupełnie na odwrót. Jest ona bardzo łatwy i niezbyt pracochłonny. Wystarczy kilka minut, by go stworzyć, a jedyny sprzęt, który się przyda to mikser. Jest on niezbędny do ubicia jajek.

Przepis na biszkopt z olejem można zrobić z kilku podstawowych składników, które z łatwością można znaleźć w każdym sklepie. Do jego stworzenia wystarczy tylko mąka pszenna, jaja, cukier i oczywiście olej. Zamiast oleju można również użyć roztopionego masła, jednak ze względu na obecność w maśle nasyconych kwasów tłuszczowych, lepiej postawić na roślinny odpowiednik, który dostarcza niezbędnych kwasów tłuszczowych.

Ciasto biszkoptowe z olejem jest niezwykle pyszne, a przy okazji bardzo delikatne i puszyste. Świetnie sprawdzi się nawet na diecie lekkostrawnej. Jest niezwykle łagodny dla układu pokarmowego. Będzie idealną bazą dla wszystkich ciast. Choć do jego przygotowania wykorzystuje się tylko proste składniki, efekt końcowy jest naprawdę fantastyczny.

Wartości odżywcze biszkoptu z olejem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(56g)
Energia (kalorie)
316.92 kcal
177.47 kcal
Białko
9.51 g
5.32 g

Węglowodany w biszkopcie z olejem

Na 100g
Na porcję
(56g)
Węglowodany
36.10 g
20.22 g
Węglowodany przyswajalne
36.09 g
20.21 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.01 g
0.01 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(56g)
Tłuszcz
15.10 g
8.46 g
Tłuszcze nasycone
3.03 g
1.70 g
Tłuszcze nienasycone
12.08 g
6.76 g
Cholesterol
173.68 mg
97.26 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na biszkopt z olejem

Na 100g
Na porcję
(56g)
Witamina B6
0.10 mg
0.06 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.93 µg (mcg)
0.52 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina
0.26 mg
0.15 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.33 mg
0.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.71 mg
0.96 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
59.64 µg (mcg)
33.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na biszkopt z olejem

Na 100g
Na porcję
(56g)
Sód
67.84 mg
37.99 mg
Potas
165.70 mg
92.79 mg
Wapń
60.57 mg
33.92 mg
Fosfor
170.67 mg
95.58 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
14.94 mg
8.37 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
2.29 mg
1.28 mg
Cynk
0.88 mg
0.49 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.08 mg
0.05 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu z olejem 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w biszkopcie z olejem

Lista alergenów dla biszkoptu z olejem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia

Cena przygotowania biszkoptu z olejem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
5 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
5.00
Za 5 szt.
Cukier
100 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 100 g
Mąka pszenna typ 500
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Olej rzepakowy
60 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.42
Za 60 ml
Koszt składników
19.10
Jak oceniasz przepis na biszkopt z olejem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób