Przepis na biszkopt na roladę krok po kroku
- Jajko 6 szt.
- Cukier 100 g
- Mąka pszenna typ 500 80 g
- Olej rzepakowy 30 ml 2 łyżki
- Proszek do pieczenia 4 g 1 łyżeczka
Do dużej miski wbij jajka i ubij je razem z cukrem na puszystą pianę. Pod koniec ubijania dodaj tłuszcz.
Do całości przesiej mąkę i proszek do pieczenia, wymieszaj mikserem do połączenia składników.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i wylej na nią ciasto.
Biszkopt piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
Często zadawane pytania
-
Rzeszowiak
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Biszkopt z jabłkami
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt z truskawkami
-
Biszkopt rzucany
-
Ciasto balladyna
-
Rolada biszkoptowa
-
Biszkopt kakaowy
-
Ciasto michałek
-
Biszkopt z galaretką
-
Biszkopt z owocami
-
Ciasto popapraniec
-
Biszkopt

(liczba kalorii)
Biszkopt na roladę - cechy przepisu
Więcej o biszkopcie na roladę
Biszkopt na roladę jest podobny w przygotowaniu do tradycyjnego. Jedyne czym się różni to znacznie większa wielkość. Jest również dużo cieńszy, dzięki czemu łatwiej go zrolować. Do jego przygotowania potrzebna jest duża blacha, najlepiej użyć w tym celu szuflady piekarnika. Dzięki czemu można uzyskać naprawdę spory biszkopt, który stworzy wspaniałą roladę.
Przepis na biszkopt na roladę jest niezwykle prosty, dzięki czemu spokojnie poradzą sobie z nim nawet osoby początkujące. Całość została przedstawiona krok po kroku, by jego przygotowanie nie przysparzało żadnych problemów. Wystarczy użyć miksera, dzięki czemu uda się odtworzyć odpowiednią konsystencję ciasta, które po upieczeniu zaskoczy wspaniałą miękkością i intensywnym smakiem.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić biszkopt na roladę, który będzie nie tylko smaczny, ale również bardzo łatwy w przygotowaniu, to ten przepis sprawdzi się idealnie. Całość nie jest zbyt pracochłonna czy skomplikowana w przygotowaniu. Do zrobienia tego biszkoptu nie używa się również drogich czy trudno dostępnych składników. Wszystkie produkty można z łatwością znaleźć w każdym sklepie. Bardzo często goszczą również w domowej spiżarni. Jedyne czego do niego potrzeba to mąka, jajka, cukier i odrobina tłuszczu. Warto zadbać o tłuszcz dobrej jakości. Choć niektórzy używają do przygotowania tego ciasta masła, warto postawić na olej rzepakowy który nie tylko zawiera znacznie mniej nasyconych kwasów tłuszczowych, to jeszcze jest dobrym źródłem zdrowych tłuszczów z rodziny Omega 3, które mają niezwykle korzystny wpływ na cały organizm. Warto sprawiać, by gościły w menu jak najczęściej.
Ten puszysty biszkopt do rolady, choć może się wydawać niezwykle skomplikowany w przygotowaniu, to jednak wcale tak nie jest. Całość piecze się naprawdę bardzo szybko, dzięki czemu sprawdzi się nawet w awaryjnych sytuacjach. To również dobry wybór dla wszystkich, którzy nie przepadają za zbyt długim siedzeniem w kuchni. Z przepisu powstaje pyszny, łatwy i niezwykle tani placek. Jeśli szukasz inspiracji na to jak upiec biszkopt na roladę, ta receptura będzie strzałem w dziesiątkę.
Wartości odżywcze biszkoptu na roladę
Energia i białka
(51g)
Węglowodany w biszkopcie na roladę
(51g)
Tłuszcze
(51g)
Witaminy w przepisie na biszkopt na roladę
(51g)
Składniki mineralne w przepisie na biszkopt na roladę
(51g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w biszkopcie na roladę
Lista alergenów dla biszkoptu na roladę przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia