Biszkopty bezglutenowe
- Jajko (4 szt.)
- Cukier drobny - 1/2 szklanki (125 g)
- Mąka bezglutenowa - 1/2 szklanki (125 g)
- Olej rzepakowy - 4 łyżki (40 ml)
Przepis na biszkopty bezglutenowe krok po kroku
Jajka i cukier ubij na puszystą pianę.
Do masy jajecznej dodaj mąkę przesianą przez sito i proszek do pieczenia.
Formę wysmaruj odrobiną masła lub wyłóż papierem do pieczenia.
Upiecz biszkopt przez 40-45 minut w 180 stopniach.
-
Biszkopt
-
Biszkopty
-
Biszkopty na tort
-
Biszkopt na tort
-
Biszkopt z 4 jajek
-
Biszkopt czekoladowy
-
Ciasto biszkoptowe
-
Biszkopt rzucany
-
Biszkopt kakaowy
-
Biszkopt orzechowy
-
Biszkopt bezglutenowy
-
Biszkopty bez cukru
-
Biszkopt z makiem
-
Biszkopty do tiramisu
-
Ciasto z białek i budyniu
-
Biszkopt ze szpinakiem
-
Biszkopt bez mąki ziemniaczanej
-
Biszkopt z olejem
-
Biszkopt
Więcej informacji na temat biszkoptów bezglutenowych
Biszkopt to rodzaj słodkiego ciasta, który znają chyba wszyscy. Co jednak w przypadku osób cierpiących na choroby glutenozależne, czy całkowicie muszą zrezygnować z ciasta znanego od dzieciństwa? Oczywiście, że nie.
Idealny biszkopt to taki, który jest delikatny, puszysty, pięknie wyrośnięty i nie opadający.
Czy taka wersja jest możliwa z mąki bezglutenowej? Oczywiście!
Poznaj przepis na biszkopty bezglutenowe. Potrzebujesz kilku składników, które z pewnością znajdziesz w każdym sklepie. W tym przepisie jednak nie używamy mąki pszennej tylko takiej, która naturalnie nie zawiera glutenu. Może to być mąka kukurydziana lub ryżowa – ta sprawdzi się idealnie. Śmiało możesz wybrać tradycyjną mąkę w wersji bezglutenowej. Reszta składników nie różni się od przepisu na tradycyjny biszkopt.
To rodzaj ciasta, który fantastycznie nada się dla dzieci i niemowląt. Jest delikatny i puszysty dlatego nawet małe dzieci nie będą miały problemu z ich spożyciem. Dla naszych starszych pociech lub dla dorosłych świetnie sprawdzi się opcja z dodatkami. A tutaj możesz zaszaleć. Postaw na gładki, słodki krem, który możesz podawać z owocami. Użyj do tego słodkiej śmietanki lub serka mascarpone. Słodkim kremem i owocami możesz udekorować biszkopt, który pokocha każdy. Śmiało możesz jednak postawić na trudniejszą wersję i zrobić przekładany kremem biszkopt. Tutaj ciasto posłuży nam jako dodatek do kremu. W takim przypadku musisz dać biszkoptowi porządnie ostygnąć. Przekrój go na pół i przełóż kremem. Możesz zostawić w takiej wersji lub udekorować go kremem, także dookoła.
Na samą górę ciasta dodaj świeże owoce, sprawdzą się tutaj idealnie truskawki, maliny, jagody czy czarne porzeczki. Taki deser to idealna opcja na spotkanie ze znajomymi lub popołudnie z rodziną. Biszkopt to tak naprawdę świetna baza do stworzenia niesamowitego deseru a nawet tortu. Deser na bazie biszkoptu to dobre, łatwe i szybkie rozwiązanie gdy niedługo zjawią się goście.
Zatem jak zrobić biszkopty bezglutenowe? Przekonaj się sam jakie to proste!
Alergeny w biszkoptach bezglutenowych
Lista alergenów dla biszkoptów bezglutenowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze biszkoptów bezglutenowych
Cukier możesz zastąpić jego substytutem. Może to być ksylitol, stewia, erytrytol.
Energia i białka
(120g)
Węglowodany
(120g)
Tłuszcze
(120g)
Witaminy
(120g)
Składniki mineralne
(120g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.