Biszkopt z musem truskawkowym

Opublikowano: 26.10.2021 r., 15:05 | Autor: Oliwia Gawron
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Biszkopt z musem owocowym i owocami na drewnianej desce, pokrojony w kawałki
Biszkopt z musem truskawkowym
Niby tradycyjny biszkopt ale z owocowym dodatkiem. Jeśli kiedyś znudził Ci się suchy biszkopt koniecznie spróbuj wersji z musem truskawkowym.
Przygotowanie 40 min
Gotowanie 50 min
335 kcal
Kcal w porcji
190 g
Wielkość porcji
60
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Jajko (4 szt.)
  • Cukier - 1/2 szklanki (125 g)
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1/2 szklanki (125 g)
  • Galaretka - 1 opakowanie (144 g)
  • Truskawki (500 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia, aromat waniliowy, laska wanilii
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, garnek, mikser, blaszka do pieczenia, lodówka

Przepis na biszkopt z musem truskawkowym krok po kroku

Przesianą przez sito mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

Jajka rozdziel na białka i żółtka. Z białek ubij sztywną pianę z dodatkiem soli.

Stopniowo, cały czas mieszając dodawaj do masy cukier.

Następnie dodaj żółtka jaj i laskę wanilli.

Do przygotowanej masy dodaj przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia.

Ciasto przelej do prostokątnej formy i upiecz w piecu przez 40-50 minut w 180 stopniach.

W tym czasie przygotuj mus truskawkowy. Przygotuj galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstaw do ostygnięcia.

Truskawki (mogą być świeże lub mrożone) zmiksuj mikserem do uzyskania gładkiego owocowego musu.

Wylej mus na ostudzony biszkopt i wstaw do lodówki aby mus całkowicie stężał.

Jak oceniasz przepis na biszkopt z musem truskawkowym
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 92,0% osób

Więcej informacji na temat biszkopta z musem truskawkowym

Znudził Ci się tradycyjny biszkopt bez dodatków? Przepis na tradycyjną wersję zna chyba każdy, a na pewno każdy z nas miał okazje go spróbować. Ale czy znacie przepis na biszkopt z musem truskawkowym? Robi się go tak samo szybko i łatwo jak tradycyjny biszkopt ale jest dużo ciekawszy. Wystarczy dodatek odrobiny owoców. Dzisiaj przedstawiam wersję z musem truskawkowym ale możesz zmienić smak owoców na Twoje ulubione. Mus owocowy robi się niezwykle ekspresowo. W tej wersji z pomocą przygodzi nam galaretka owocowa, której smak musisz wybrać zależnie od owoców, które znajdą się w cieście. W moim przypadku będzie to galaretka truskawkowa, która rozpuściłam w gorącej wodzie i dodałam truskawki. Jeśli jednak nie chcesz korzystać z gotowej galaretki zachęcam Cię do zrobienia jej samodzielnie. Wystarczy, że w garnku z wodą, owocami i cukrem do gotowania dodasz żelatynę. Połączenie delikatnego, wilgotnego ciasta niesamowicie przeniesie nas w słoneczny letni klimat. Ciasto po dodatku owoców będzie już niezwykle a jeśli dodasz warstwę kremu pomiędzy biszkopt i owoce będzie nieziemsko dobry. Jeśli nie chcesz dodawać kremu do środka co powiesz na wersję z bitą śmietaną? Na pewno osłodzi ona jeszcze bardziej nasz deser. Owoce możesz użyć świeże jeśli masz do nich dostęp lub postawić na mrożone, nie ma to znaczenia. Owoce i tak doprowadzamy do rozpadu podczas gotowania z cukrem. W moim przepisie użyłam zwykłego drobnego cukru idealnego do wypieków. Jeśli chcesz śmiało możesz zamienić go na substytut (stewia, erytrytol) charakteryzują się one wysokim poziomem słodyczy jednocześnie przy dużo niższej wartości energetycznej. Jeśli chcesz aby ciasto miało niższy indeks glikemicznym postaw na ksylitol. Nie podnosi on stężenia cukru we krwi co sprawi, że placek idealnie nada się dla diabetyków.

Ciasto możesz podawać na wiele sposobów. Biszkopt z musem truskawkowym idealnie nada się na spotkania z przyjaciółmi w Twoim domu lub na wspólne popołudnie z rodzina.

Jak zrobić biszkopt z musem truskawkowym? Poznaj przepis na biszkopt z musem truskawkowym.

Alergeny w biszkopcie z musem truskawkowym

Lista alergenów dla biszkopta z musem truskawkowym przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • proszek do pieczenia

Wartości odżywcze biszkopta z musem truskawkowym

na 100g gotowej potrawy

Zamiast kupnej galaretki możesz zrobić wersję domową z owoców i żelatyny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(190g)
Energia (kcal)
176.71
335.74
Białko (g)
5.30
10.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(190g)
Węglowodany (g)
34.22
65.03
Węglowodany przyswajalne (g)
33.08
62.86
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.14
2.17

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(190g)
Tłuszcz (g)
2.15
4.08
Tłuszcze nasycone (g)
0.90
1.72
Tłuszcze nienasycone (g)
1.24
2.36
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.75
1.42
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.49
0.93
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
73.46
139.58

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(190g)
Witamina A (µg (mcg))
32.05
60.89
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.06
0.11
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.18
0.33
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
26.39
50.14
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.39
0.75
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.21
0.40
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
31.60
60.04
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.12
0.22
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.15
0.29
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.95
1.81
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.92
77.76
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
3.14
5.97
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(190g)
Sód (mg)
32.45
61.65
Potas (mg)
107.93
205.07
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Wapń (mg)
19.92
37.86
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
59.41
112.88
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Magnez (mg)
10.00
19.00
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.36
2.58
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Cynk (mg)
0.39
0.74
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: galaretka.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkopta z musem truskawkowym 60
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkopta z musem truskawkowym

Koszt składników
24.40
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Cukier
125 g
1/2 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.31
Za 125 g
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
125 g
1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.29
Za 125 g
Galaretka
144 g
1 opakowanie
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 2
3.46
Za 144 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Koszt składników
24.40