Biszkopt lady fingers

Opublikowano: 06.02.2022 r., 13:44 | Autor: Aleksandra Dziura
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Domowe biszkopty lady fingers
Biszkopt lady fingers
Domowy biszkopt lady fingers, idealna przekąska do kawy, czy herbaty.
Przygotowanie 20 min
Pieczenie 15 min
57 kcal
Kcal w porcji
26 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Jajko (3 szt.)
  • Ksylitol (cukier brzozowy) - 7 łyżek (70 g)
  • Mąka pszenna typ 550 - 7,5 łyżki (75 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, duża miska, miska, rękaw cukierniczy

Przepis na biszkopt lady fingers krok po kroku

Białka oddziel od żółtek.

Białka ubij na sztywną pianę.

Stopniowo dodawaj po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając.

Dodawaj po jednym żółtku i ubijaj do połączenia składników.

Wolno przesiewaj mąkę i wymieszaj delikatnie łyżką.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia, a ciasto nałóż do rękawa cukierniczego.

Wyciskaj porcje ciasta na blachę i odstaw na 7-10 minut aby lekko wyschły.

Piecz w piekarniku nagrzanych do 180 stopni C przez ok. 15 minut.

Jak oceniasz przepis na biszkopt lady fingers
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,2% osób

Więcej informacji na temat biszkoptu lady fingers

Biszkopt ladyfingers to popularny na całym świecie deser w postaci niewielkich biszkoptowych ciasteczek. Swoim podłużnym kształtem przypomina palce, stąd jego anglojęzyczna nazwa. To pyszne, słodkie, suche i łatwe w przygotowaniu biszkopty, które są niezwykle uniwersalne i sprawdzą się na wiele okazji. Biszkopty lady fingers świetnie sprawdzą się jako samodzielna przekąska do popołudniowej kawy, czy herbaty, ale możesz też wykorzystać je jako bazę, spód na przykład do tiramisu, serników na zimno, czy innych słodkich deserów w postaci ciast lub kremów. Jak zrobić biszkopt lady fingers? Jedyne składniki, których potrzebujesz to jajka, mąka i ksylitol i jest to niezwykle prosty przepis. Wystarczy ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodawać pozostałe składniki delikatnie mieszając i piec biszkopciki ok. 15-20 minut. To wszystko, w tak prosty i szybki sposób przygotujesz ten pyszny deser. Pierwszy przepis na biszkopt lady fingers pochodzi prawdopodobnie z XV wieku, była to wtedy typowo dworska, królewska przekąska. Szczególnie przepadali za nią najmłodsi i do dziś się to utrzymuje – biszkopt lady fingers to prosty, smaczny deser dla dzieci. Dodatkowo, jeśli przygotujesz go z wykorzystaniem ksylitolu, zamiast cukru będzie to zdecydowanie lepsza i zdrowsza alternatywa dla sklepowych słodyczy.

Alergeny w biszkopcie lady fingers

Lista alergenów dla biszkoptu lady fingers przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 550

Wartości odżywcze biszkoptu lady fingers

na 100g gotowej potrawy

Dzięki wykorzystaniu ksylitolu zamiast cukru biszkopty są mniej kaloryczne i mają niższy indeks glikemiczny.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(26g)
Energia (kcal)
220.39
57.30
Białko (g)
10.14
2.64

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(26g)
Węglowodany (g)
40.58
10.55
Węglowodany przyswajalne (g)
40.58
10.55

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(26g)
Tłuszcz (g)
5.46
1.42
Tłuszcze nasycone (g)
2.50
0.65
Tłuszcze nienasycone (g)
2.96
0.77

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(26g)
Sód (mg)
76.31
19.84
Wapń (mg)
34.40
8.94
Żelazo (mg)
2.27
0.59
Szacunkowy indeks glikemiczny biszkoptu lady fingers 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania biszkoptu lady fingers

Koszt składników
31.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Ksylitol (cukier brzozowy)
70 g
7 łyżek
22.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.08
Za 70 g
Mąka pszenna typ 550
75 g
7,5 łyżki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.23
Za 75 g
Koszt składników
31.00