Bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie

Opublikowano: 23.11.2021 r., 12:17 | Autor: Paulina Lipińska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie
Bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie
Dobry pomysł na pyszny bigos? Bigos z czerwonej kapusty z czerwonym winem. Jest bardzo prosty i ma nieziemski smak. Zrobiony z czerwonej kapusty kiszonej.
Przygotowanie 20 min
Gotowanie i Smażenie 120 min
271 kcal
Kcal w porcji
320 g
Wielkość porcji
23
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Kapusta czerwona kiszona (700 g)
  • Cebula (150 g)
  • Boczek wędzony bez kości (100 g)
  • Śliwki suszone (50 g)
  • Wino czerwone wytrawne (125 g)
  • Jabłko (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
garnek, patelnia

Przepis na bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie krok po kroku

Dodaj kapustę do garnka.

Pokrój cebulę i boczek w kostkę.

Usmaż, aż się zarumienią.

Zawartość patelni umieść w garnku z kapustą.

Śliwki pokrój w paski, a obrane jabłko w większą kostkę. Dodaj je do garnka.

Wlej wino, zagotuj.

Wszystko powinno gotować się pod przykryciem około dwie godziny.

Gdy bigos się ugotuj dopraw do smaku.

Podczas gotowania można dolewać wody jeśli za bardzo wyparuje.

Jak oceniasz przepis na bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,4% osób

Więcej informacji na temat bigosu z czerwonej kapusty kiszonej na winie

Dobry pomysł na pyszny bigos? Bigos z czerwonej kapusty z czerwonym winem. Jest bardzo prosty i ma nieziemski smak. Zrobiony z czerwonej kapusty kiszonej. Bigos z czerwonej kapusty potrzebuje długiego gotowania. Wtedy jest najlepszy i najbardziej aromatyczny. Bardzo łatwo go ugotować. Przepis na bigos z czerwonej kapusty jest znanym przepisem pochodzącym z Wrocławia. Łączy smak słony, kwaśny i słodki. Jak zrobisz bigos z czerwonej kapusty nie podawaj go najmłodszym, ponieważ jest on wykonany na czerwonym winie.

Bigos z czerwonej kapusty kiszonej to ciekawy sposób na zrobienie potrawy z czerwonej kapusty kiszonej. Jest pyszny, a przy tym to skarbnica przeciwutleniaczy i wielu witamin oraz minerałów. Jak zrobić bigos z czerwonej kapusty? Warto na początku przygotować wszystkie składniki. Obierz cebulę oraz jabłka. Pokrój je oraz boczek w kostkę. Suszone śliwki pokrój w paski. W przepisie na bigos z czerwonej kapusty dobrze sprawdza się wcześniejsze podsmażenie boczku i cebuli. Całość nabierze fajnego smaku. Do garnka dodaj wszystkie przygotowane produkty. Dolej także czerwone wino wytrawne. Przyprawy nie są wymagane, wystarczy jedynie sól i pieprz. Je dodaj na samym końcu, po ugotowaniu bigosu. Bigos z czerwonej kapusty kiszonej powinien gotować się około 2 godziny. Najlepiej robić to z przykryciem i na minimalnym ogniu. Podczas gotowania możesz dolewać wodę albo bulion domowy, gdyby większość płynów wyparowało.

Bigos z czerwoną kapustą kiszoną możesz lekko zmodyfikować. Niekoniecznie musi być zrobiony z czerwonym winem czy z mięsem. Jak zrobić bigos z czerwonej kapusty w innej odsłonie? Czerwone wino nie zawsze jest wskazane dla każdego. Dobry pomysł na zamianę alkoholu to zastąpienie go wodą albo zwykłym bulionem domowym. Gdy nie dodajesz wina warto wtedy wzbogacić przepis o ziele angielskie oraz liście laurowe. Przepis na bigos z czerwonej kapusty zawiera mięso w formie boczku. Ten można wymienić na inne mięso: kiełbasę, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Jeśli nie jesz mięsa lub je ograniczasz zamiast dodatku mięsnego warto użyć pysznych śliwek suszonych wędzonych. Mają fantastyczny aromat i świetnie pasują do potraw w tym stylu. W ten sposób powstaje wegański przepis pełny zdrowia.

Bigos z czerwonej kapusty kiszonej zalicza się do pomysłów na zdrowe i pożywne potrawy. Najlepiej byłoby go ugotować dzień wcześniej. Gdy bigos z czerwonej kapusty jest odgrzewany na drugi dzień ma lepszy smak. Wszystkie składniki przenikają się nawzajem i potrawa jest przepyszna.

Alergeny w bigosie z czerwonej kapusty kiszonej na winie

Lista alergenów dla bigosu z czerwonej kapusty kiszonej na winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
    • Wino czerwone wytrawne

Wartości odżywcze bigosu z czerwonej kapusty kiszonej na winie

na 100g gotowej potrawy

W przepisie użyto wino, więc nie jest to odpowiednia potrawa dla dzieci.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(320g)
Energia (kcal)
84.90
271.69
Białko (g)
3.67
11.74

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(320g)
Węglowodany (g)
9.32
29.81
Węglowodany przyswajalne (g)
7.53
24.10
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.78
5.71

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(320g)
Tłuszcz (g)
2.88
9.21
Tłuszcze nasycone (g)
1.12
3.59
Tłuszcze nienasycone (g)
1.76
5.62
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.23
3.94
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.53
1.69
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
7.76
24.85

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(320g)
Witamina A (µg (mcg))
32.51
104.03
Witamina B6 (mg)
0.19
0.59
Witamina B12 (µg (mcg))
0.09
0.27
Witamina C (mg)
32.27
103.27
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.12
0.37
Brak danych dla: śliwki suszone.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
0.86
2.76
Tiamina (mg)
0.09
0.28
Ryboflawina (mg)
0.07
0.22
Niacyna (mg)
1.12
3.59
Foliany (µg (mcg))
12.47
39.91
Beta karoten (µg (mcg))
382.08
1222.65

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(320g)
Sód (mg)
148.57
475.42
Potas (mg)
222.75
712.78
Wapń (mg)
30.59
97.88
Fosfor (mg)
53.67
171.73
Magnez (mg)
14.61
46.75
Żelazo (mg)
0.62
1.98
Cynk (mg)
0.40
1.28
Miedź (mg)
0.04
0.13
Szacunkowy indeks glikemiczny bigosu z czerwonej kapusty kiszonej na winie 23
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania bigosu z czerwonej kapusty kiszonej na winie

Koszt składników
38.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kapusta czerwona
700 g
kiszona
5.00
Za 1600,0 g
Liczba opakowań 1
2.19
Za 700 g
Cebula
150 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 150 g
Boczek wędzony bez kości
100 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 100 g
Śliwki suszone
50 g
5.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 50 g
Wino czerwone wytrawne
125 g
20.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
3.57
Za 125 g
Jabłko
150 g
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 1
0.42
Za 150 g
Koszt składników
38.50