Przepis na bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie krok po kroku
- Kapusta czerwona 700 g kiszona
- Cebula 150 g
- Boczek wędzony bez kości 100 g
- Śliwki suszone 50 g
- Wino czerwone wytrawne 125 g
- Jabłko 150 g
Dodaj kapustę do garnka.
Pokrój cebulę i boczek w kostkę.
Usmaż, aż się zarumienią.
Zawartość patelni umieść w garnku z kapustą.
Śliwki pokrój w paski, a obrane jabłko w większą kostkę. Dodaj je do garnka.
Wlej wino, zagotuj.
Wszystko powinno gotować się pod przykryciem około dwie godziny.
Gdy bigos się ugotuj dopraw do smaku.
Podczas gotowania można dolewać wody jeśli za bardzo wyparuje.
Często zadawane pytania
-
Bigos staropolski
-
Bigos
-
Bigos z kiszonej kapusty
-
Bigos tradycyjny
-
Bigos z młodej kapusty
-
Bigos z cukinii
-
Bigos wigilijny
-
Bigos wegetariański
-
Bigos ze słodkiej kapusty
-
Bigos z białej kapusty
-
Bigos myśliwski
-
Bigos świąteczny
-
Bigos z kapusty mieszanej
-
Bigos cygański
-
Bigos z kabaczka
-
Bigos z kapusty pekińskiej
-
Bigos z grzybami
-
Bigos wegański
-
Bigos

(liczba kalorii)
Bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie - cechy przepisu
Więcej o bigosie z czerwonej kapusty kiszonej na winie
Dobry pomysł na pyszny bigos? Bigos z czerwonej kapusty z czerwonym winem. Jest bardzo prosty i ma nieziemski smak. Zrobiony z czerwonej kapusty kiszonej. Bigos z czerwonej kapusty potrzebuje długiego gotowania. Wtedy jest najlepszy i najbardziej aromatyczny. Bardzo łatwo go ugotować. Przepis na bigos z czerwonej kapusty jest znanym przepisem pochodzącym z Wrocławia. Łączy smak słony, kwaśny i słodki. Jak zrobisz bigos z czerwonej kapusty nie podawaj go najmłodszym, ponieważ jest on wykonany na czerwonym winie.
Bigos z czerwonej kapusty kiszonej to ciekawy sposób na zrobienie potrawy z czerwonej kapusty kiszonej. Jest pyszny, a przy tym to skarbnica przeciwutleniaczy i wielu witamin oraz minerałów. Jak zrobić bigos z czerwonej kapusty? Warto na początku przygotować wszystkie składniki. Obierz cebulę oraz jabłka. Pokrój je oraz boczek w kostkę. Suszone śliwki pokrój w paski. W przepisie na bigos z czerwonej kapusty dobrze sprawdza się wcześniejsze podsmażenie boczku i cebuli. Całość nabierze fajnego smaku. Do garnka dodaj wszystkie przygotowane produkty. Dolej także czerwone wino wytrawne. Przyprawy nie są wymagane, wystarczy jedynie sól i pieprz. Je dodaj na samym końcu, po ugotowaniu bigosu. Bigos z czerwonej kapusty kiszonej powinien gotować się około 2 godziny. Najlepiej robić to z przykryciem i na minimalnym ogniu. Podczas gotowania możesz dolewać wodę albo bulion domowy, gdyby większość płynów wyparowało.
Bigos z czerwoną kapustą kiszoną możesz lekko zmodyfikować. Niekoniecznie musi być zrobiony z czerwonym winem czy z mięsem. Jak zrobić bigos z czerwonej kapusty w innej odsłonie? Czerwone wino nie zawsze jest wskazane dla każdego. Dobry pomysł na zamianę alkoholu to zastąpienie go wodą albo zwykłym bulionem domowym. Gdy nie dodajesz wina warto wtedy wzbogacić przepis o ziele angielskie oraz liście laurowe. Przepis na bigos z czerwonej kapusty zawiera mięso w formie boczku. Ten można wymienić na inne mięso: kiełbasę, drób, wieprzowinę lub wołowinę. Jeśli nie jesz mięsa lub je ograniczasz zamiast dodatku mięsnego warto użyć pysznych śliwek suszonych wędzonych. Mają fantastyczny aromat i świetnie pasują do potraw w tym stylu. W ten sposób powstaje wegański przepis pełny zdrowia.
Bigos z czerwonej kapusty kiszonej zalicza się do pomysłów na zdrowe i pożywne potrawy. Najlepiej byłoby go ugotować dzień wcześniej. Gdy bigos z czerwonej kapusty jest odgrzewany na drugi dzień ma lepszy smak. Wszystkie składniki przenikają się nawzajem i potrawa jest przepyszna.
Wartości odżywcze bigosu z czerwonej kapusty kiszonej na winie
Energia i białka
(320g)
Węglowodany w bigosie z czerwonej kapusty kiszonej na winie
(320g)
Tłuszcze
(320g)
Witaminy w przepisie na bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie
(320g)
Składniki mineralne w przepisie na bigos z czerwonej kapusty kiszonej na winie
(320g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w bigosie z czerwonej kapusty kiszonej na winie
Lista alergenów dla bigosu z czerwonej kapusty kiszonej na winie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Wino czerwone wytrawne