Babeczki jogurtowe

Opublikowano: 09.06.2021 r., 12:51 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Babeczki jogurtowe w papilotkach znajdują się na drewnianym blacie. Obok stoi słoiczek z jogurtem. Dookoła rozsypane są czarne porzeczki.
Babeczki jogurtowe
Babeczki jogurtowe to pomysł na pyszną przekąskę dla dzieci. Te babeczki są proste do przygotowania. Sprawdź, jak wygląda przepis na muffinki jogurtowe!
Przygotowanie 10 min
Pieczenie 25 min
213 kcal
Kcal w porcji
65 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) 1 i 1/2 szklanki (240 g)
  • Cukier 2/3 szklanki (135 g)
  • Masło 1/2 kostki (150 g)
  • Jogurt naturalny 3/4 szklanki (190 ml)
  • Jajko 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
  • Soda oczyszczona 1/2 łyżeczki (3 g)
  • Proszek do pieczenia 1 lyżeczka (4 g)
  • Sól 1/4 łyżeczki (1 g)
Liczba porcji:
Sprzęt kuchenny
piekarnik, papilotki do muffinek, duża miska, miska, forma na muffiny

Przepis na babeczki jogurtowe krok po kroku

Masło roztop.

W średniej misce roztrzep jajka, a potem dodaj jogurt i przestudzone masło. Wymieszaj.

Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną. Po wymieszaniu dodaj mokre składniki i całość mieszaj tylko do połączenia się składników.

W formie na muffinki umieść papilotki i rozdziel do nich surową masę.

Babeczki piecz ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół).

Jak oceniasz przepis na babeczki jogurtowe
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat babeczek jogurtowych

Babeczki jogurtowe to popularne muffinki, które idealnie nadają się dla dzieci i dorosłych. Zrobienie tych babeczek jest proste, a muffinki wychodzą pyszne. Możesz być pewien, że bardzo szybko znikną ze stołu.

Jak zrobić puszyste babeczki jogurtowe? Wszystkie składniki mokre, w tym jogurt naturalny, należy umieścić w jednej misce, a w drugiej trzeba wymieszać składniki suche. Następnie wystarczy je ze sobą połączyć i rozdzielić na porcje w foremce. Samo przygotowanie babeczek zajmuje mniej czasu niż ich upieczenie.

Ten przepis na muffinki jogurtowe możesz zmodyfikować. Masło możesz zastąpić olejem rzepakowym, kokosowym lub migdałowym. Babeczki jogurtowe można zrobić z różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. kawałki czekolady, maliny, jagody, rabarbar. Te dodatki wystarczy dodać, gdy połączysz mokre i suche składniki, chociaż babeczki z czekoladą lub marmoladą możesz przygotować w jeszcze inny sposób. Kiedy nałożysz pierwszą partię masy do papilotków, to wtedy możesz dodać kostkę wybranej czekolady lub łyżeczkę marmolady, a potem przykryć to drugą partią surowego ciasta.

Możesz nieco bardziej poeksperymentować, aby stworzyć zdrowe babeczki. Zamiast cukru białego możesz zdecydować się na jakiś zamiennik, m.in. ksylitol. Mąkę pszenną również należałoby zmienić na inną. Te babeczki mogą być też bezglutenowe.

Pamiętaj o tym, aby składników nie mieszać ze sobą zbyt długo. Masa może wyglądać tak, jakby była pełna grudek. Przestań mieszać, gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Wystarczy zrobić to drewnianą łyżką lub szpatułką. Mikser jest tutaj zbędny.

Babeczki jogurtowe można ozdobić na różne sposoby. Odpowiedni będzie lukier składający się z gorącej wody i cukru pudru, ale jeżeli zdecydujesz się na bardziej orzeźwiający lukier z soku z cytryny i cukru pudru, to do masy na muffinki możesz też dodać nieco otartej skórki z cytryny lub aromat cytrynowy. Te wilgotne babeczki możesz polać rozpuszczoną czekoladą, ale możesz też pokusić się na przygotowanie śmietankowego lub cytrynowego kremu. Możesz zmienić jego kolor, dodając barwnik spożywczy.

Alergeny w babeczkach jogurtowych

Lista alergenów dla babeczek jogurtowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Jogurt naturalny
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze babeczek jogurtowych

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(65g)
Energia (kcal)
327.93
213.15
Białko (g)
5.48
3.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(65g)
Węglowodany (g)
40.71
26.46
Węglowodany przyswajalne (g)
40.21
26.13
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.50
0.33

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(65g)
Tłuszcz (g)
16.20
10.53
Tłuszcze nasycone (g)
10.57
6.87
Tłuszcze nienasycone (g)
5.64
3.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
4.73
3.07
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.91
0.59
Brak danych dla: cukier.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
88.30
57.39

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(65g)
Witamina A (µg (mcg))
144.75
94.09
Witamina B6 (mg)
0.05
0.03
Witamina B12 (µg (mcg))
0.29
0.19
Witamina C (mg)
0.24
0.15
Witamina D (µg (mcg))
0.54
0.35
Witamina E (mg)
0.56
0.37
Retinol (µg (mcg))
142.41
92.57
Tiamina (mg)
0.27
0.18
Ryboflawina (mg)
0.25
0.16
Niacyna (mg)
2.00
1.30
Foliany (µg (mcg))
63.62
41.35
Beta karoten (µg (mcg))
28.45
18.49

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(65g)
Sód (mg)
107.05
69.58
Potas (mg)
159.79
103.87
Wapń (mg)
82.13
53.39
Fosfor (mg)
123.75
80.44
Magnez (mg)
11.03
7.17
Żelazo (mg)
2.41
1.57
Cynk (mg)
0.59
0.38
Miedź (mg)
0.06
0.04
Szacunkowy indeks glikemiczny babeczek jogurtowych 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania babeczek jogurtowych

Koszt składników
22.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
240 g
1 i 1/2 szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.55
Za 240 g
Cukier
135 g
2/3 szklanki
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.34
Za 135 g
Masło
150 g
1/2 kostki
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.75
Za 150 g
Jogurt naturalny
190 ml
3/4 szklanki
1.80
Za 180,0 ml
Liczba opakowań 2
1.90
Za 190 ml
Jajko
2 szt.
2 jajka rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Soda oczyszczona
3 g
1/2 łyżeczki
1.00
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.04
Za 3 g
Proszek do pieczenia
4 g
1 lyżeczka
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Sól
1 g
1/4 łyżeczki
1.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.00
Za 1 g
Koszt składników
22.00