Babeczki jogurtowe
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 1 i 1/2 szklanki (240 g)
- Cukier - 2/3 szklanki (135 g)
- Masło - 1/2 kostki (150 g)
- Jogurt naturalny - 3/4 szklanki (190 ml)
- Jajko - 2 jajka rozmiar M (2 szt.)
- Soda oczyszczona - 1/2 łyżeczki (3 g)
- Proszek do pieczenia - 1 lyżeczka (4 g)
- Sól - 1/4 łyżeczki (1 g)
Przepis na babeczki jogurtowe krok po kroku
Masło roztop.
W średniej misce roztrzep jajka, a potem dodaj jogurt i przestudzone masło. Wymieszaj.
Do dużej miski wsyp przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier, sól i sodę oczyszczoną. Po wymieszaniu dodaj mokre składniki i całość mieszaj tylko do połączenia się składników.
W formie na muffinki umieść papilotki i rozdziel do nich surową masę.
Babeczki piecz ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 185 stopni (grzanie góra-dół).
Więcej informacji na temat babeczek jogurtowych
Babeczki jogurtowe to popularne muffinki, które idealnie nadają się dla dzieci i dorosłych. Zrobienie tych babeczek jest proste, a muffinki wychodzą pyszne. Możesz być pewien, że bardzo szybko znikną ze stołu.
Jak zrobić puszyste babeczki jogurtowe? Wszystkie składniki mokre, w tym jogurt naturalny, należy umieścić w jednej misce, a w drugiej trzeba wymieszać składniki suche. Następnie wystarczy je ze sobą połączyć i rozdzielić na porcje w foremce. Samo przygotowanie babeczek zajmuje mniej czasu niż ich upieczenie.
Ten przepis na muffinki jogurtowe możesz zmodyfikować. Masło możesz zastąpić olejem rzepakowym, kokosowym lub migdałowym. Babeczki jogurtowe można zrobić z różnymi dodatkami. Mogą to być m.in. kawałki czekolady, maliny, jagody, rabarbar. Te dodatki wystarczy dodać, gdy połączysz mokre i suche składniki, chociaż babeczki z czekoladą lub marmoladą możesz przygotować w jeszcze inny sposób. Kiedy nałożysz pierwszą partię masy do papilotków, to wtedy możesz dodać kostkę wybranej czekolady lub łyżeczkę marmolady, a potem przykryć to drugą partią surowego ciasta.
Możesz nieco bardziej poeksperymentować, aby stworzyć zdrowe babeczki. Zamiast cukru białego możesz zdecydować się na jakiś zamiennik, m.in. ksylitol. Mąkę pszenną również należałoby zmienić na inną. Te babeczki mogą być też bezglutenowe.
Pamiętaj o tym, aby składników nie mieszać ze sobą zbyt długo. Masa może wyglądać tak, jakby była pełna grudek. Przestań mieszać, gdy wszystkie składniki się ze sobą połączą. Wystarczy zrobić to drewnianą łyżką lub szpatułką. Mikser jest tutaj zbędny.
Babeczki jogurtowe można ozdobić na różne sposoby. Odpowiedni będzie lukier składający się z gorącej wody i cukru pudru, ale jeżeli zdecydujesz się na bardziej orzeźwiający lukier z soku z cytryny i cukru pudru, to do masy na muffinki możesz też dodać nieco otartej skórki z cytryny lub aromat cytrynowy. Te wilgotne babeczki możesz polać rozpuszczoną czekoladą, ale możesz też pokusić się na przygotowanie śmietankowego lub cytrynowego kremu. Możesz zmienić jego kolor, dodając barwnik spożywczy.
Alergeny w babeczkach jogurtowych
Lista alergenów dla babeczek jogurtowych przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Jogurt naturalny
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze babeczek jogurtowych
Energia i białka
(65g)
Węglowodany
(65g)
Tłuszcze
(65g)
Witaminy
(65g)
Składniki mineralne
(65g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.