Açorda
- Chleb żytni razowy - 6 małych kromek (300 g)
- Bulion drobiowy - 4 szklanki (1000 g)
- Jajko (6 szt.)
- Cebula - 2 duże sztuki (200 g)
- Fasola konserwowa (250 g)
- Ocet winny (50 ml)
- Koperek ogrodowy świeży (30 g)
- Natka pietruszki - 1 pęczek (20 g)
- Masło klarowane (100 g)
Przepis na açorda krok po kroku
Cebulę posiekaj drobno.
W garnku umieść masło i zeszklij cebulę.
Wlej bulion i dodaj porwane kromki chleba bez skórki, dopraw solą i pieprzem.
Gotuj przez 20 minut.
Dodaj fasolę z puszki i gotuj 5 minut.
Posiekaj koper i natkę pietruszki.
W garnku zagotuj wodę, dodaj ocet. Mieszając wodę wbij jajko i ugotuj jajko w koszulce.
Zupę podawaj w misce, jajko umieść na wierzchu.
-
Żeberka
-
Pierogi ruskie
-
Kopytka
-
Bitki wołowe
-
Pulpety w sosie koperkowym
-
Ciasto na naleśniki
-
Tortilla
-
Zupa grzybowa
-
Łazanki
-
Kotleciki ziemniaczane
-
Kurczak z rożna
-
Kurczak curry
-
Schab ze śliwkami
-
Wątróbka drobiowa
-
Stek
-
Makaron ze szpinakiem i serem feta
-
Ryż z warzywami
-
Zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym
-
Pyszne obiady
Więcej informacji na temat açorda
Açorda to tradycyjna portugalska zupa. Wykonuje się ją z czerstwego chleba i bulionu drobiowego. Zupa może być podana z różnymi dodatkami. Przygotować ją można w wersji wegetariańskiej lub z dodatkiem mięsa. Danie jak wiele innych wynalezione zostało przez ludzi biednych. Jest doskonałym daniem wpisujących się w teorię zero waste. Pozwala wykorzystać resztki niezjedzonego pieczywa. Przepis na zupę jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia zupy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: chleb żytni, fasola biała z puszki, cebula, bulion drobiowy, ocet winny, jajka, koper, natka pietruszki, sól, pieprz, masło klarowane.
Jak zrobić Açorda? Na początek obierz cebulę z łuski i posiekaj w drobną kostkę. Podsmaż na maśle, dodaj pokrojony w kostkę chleb bez skórki i wlej bulion. Dopraw solą i pieprzem, gotuj przez 20 minut na wolnym ogniu. Dodaj fasolę z puszki odsączoną z zalewy i gotuj jeszcze 5 minut. Posiekaj koper i natkę pietruszki, dodaj do zupy. W garnku zagotuj wodę i wlej ocet. Mieszaj wodę łyżką, aby utworzyć wir i wbij w niego jajko, gotuj 4 minuty. Zupę wlej w miskę a na jej wierzchu umieść jajko.
Pieczywo z razowe z mąki żytniej jest bardzo zdrowe. Mąka żytnia to raz zmielone ziarno nie oczyszczone z otrąb. Całe ziarno zboża jest źródłem wielu składników mineralnych oraz błonnika wpływającego korzystnie na perystaltykę naszych jelit. Mąka razowa zawiera składniki mineralne takie jak witaminy z grupy B oraz witaminę E. Witaminy z grupy B są niezbędne do prawidłowych przemian energii w naszym organizmie. Witamina E z kolei jest silnym przeciwutleniaczem, zwana jest witaminą młodości nie bez powodu, wpływa ona na dobry stan naszych włosów, skóry i paznokci. Jajka poche to gotowane w wodzie jajka na miękko. Woda do ich gotowania musi być wrząca i z dodatkiem octu. Jajko możesz także ugotować w folii spożywczej, która zagwarantuje kształt jajka.
Podsumowując pyszna zupa chlebowa to świetna propozycja na syty obiad. Zupę możesz podać także podczas kolacji w gronie rodziny lub znajomych. Dowolność użytych produktów pozwala na modyfikację smaku zupy. Przygotować możesz ją z pieczywa razowego lub białego.
Alergeny w açorda
Lista alergenów dla açorda przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Chleb żytni razowy
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Bulion drobiowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Dwutlenek siarki i siarczyny - alergen może być obecny w:
- Ocet winny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło klarowane
Wartości odżywcze açorda
Acorda to dobre danie zawierające dużo błonnika. Jest także źródłem składników mineralnych oraz witamin rozpuszczalnych w tłuszczach. Możesz je wzbogacić dodatkowo w warzywa typu cukinia czy papryka.
Energia i białka
(450g)
Węglowodany
(450g)
Tłuszcze
(450g)
Witaminy
(450g)
Składniki mineralne
(450g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.