Daktyle suszone - indeks glikemiczny

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w suszonych daktylach oraz jakie alergie mogą powodować.
Daktyle suszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy
Indeks glikemiczny Ładunek glikemiczny
daktyle suszone 60 40
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Wskaźnik indeksu glikemicznego suszonych daktyli

Przeczytaj co to jest indeks glikemiczny i jak go rozumieć

Indeks glikemiczny (w skrócie IG) to wskaźnik szczególnie ważny dla osób chorujących na cukrzycę czy insulinooporność, który można znaleźć w specjalnych tabelach. Informuje nas o tym, jak szybko po spożyciu danego produktu rośnie poziom glukozy we krwi w porównaniu do spożycia glukozy (mającej IG 100).

Tabela glikemiczna dzieli produkty na 3 kategorie:

  • niski indeks glikemiczny - do 55
  • średni indeks glikemiczny - 56-69
  • wysoki indeks glikemiczny - 70 i więcej
  • W przypadku produktu takiego jak daktyle suszone indeks glikemiczny wynosi 60, czyli mamy do czynienia z średnim indeksem glikemicznym.

Sprawdź indeks glikemiczny dla produktów powiązanych z suszonymi daktylami
Suszone pomidory, Suszone morele, Śliwki suszone, Daktyle, Suszona żurawina, Rodzynki, Suszone jabłka, Figi suszone, Syrop daktylowy

Dowiedz się również:

Tabela informacyjna dla suszonych daktyli

Daktyle suszone
Kategoria produktu Owoce
Alergie* b/d
Dieta wegańska Tak
Dieta wegetariańska Tak
Indeks glikemiczny 60
(średni)

Przepisy z suszonymi daktylami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto