Przepis na ciasto z daktyli krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, blender, duża miska, papier do pieczenia, blaszka do pieczenia

Wlej mleko do garnka i zagotuj.

Dodaj do niego daktyle i odstaw do namoczenia.

Zblenduj na gładką masę.

Wbij jajka do miski i zmiksuj.

Dodaj mąkę orkiszową, kakao i proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy, wymieszaj do połączenia składników.

Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę.

Posiekaj orzechy drobno.

Do masy dodaj jabłka, orzechy i daktyle z mlekiem, wymieszaj.

Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45-50 minut.

Wystudź ciasto i pokrój na kawałki.

Ciasto z daktyli ułożone na paterze. Dookoła ciasta leżą rozrzucone daktyle suszone.
Ciasto z daktyli
Koszt przygotowania dania
23.92 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
427 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
53

Ciasto z daktyli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o cieście z daktyli

Ciasto z daktyli to wspaniały pomysł na zdrowe i słodkie ciasto, które nie zawiera cukru. Łatwe ciasto z daktyli można podać jako deser dla dzieci. Przepis na ciasto z daktyli jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby je upiec. Do zrobienia deseru potrzebne Ci będą następujące składniki spożywcze: mąka orkiszowa, jajka, daktyle jabłka, kakao, mleko, proszek do pieczenia, olej rzepakowy, orzechy włoskie.

Jak zrobić ciasto z daktyli? Wlej mleko do garnka i zagotuj. Dodaj do niego daktyle i odstaw do namoczenia. Zblenduj na gładką masę. Wbij jajka do miski i zmiksuj. Dodaj mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia oraz olej rzepakowy, wymieszaj do połączenia składników. Jabłka obierz ze skórki i oczyść z gniazd nasiennych, pokrój w kostkę. Posiekaj orzechy drobno. Do masy dodaj jabłka, orzechy i daktyle z mlekiem, wymieszaj. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45-50 minut. Wystudź ciasto i pokrój na kawałki.

Orzechy włoskie są bogate w wielonienasycone kwasy tłuszczowe. Kwasy tłuszczowe omega 3 zawarte w orzechach mają dobry wpływ na obniżenie stężenia cholesterolu we krwi. Pomagają też zapobiegać chorobom układu sercowo-naczyniowego. Orzechy włoskie zawierają spore ilości wapnia, potasu i magnezu. Magnez bierze udział w procesie skurczu mięśni, jest substratem dla wielu enzymów, dzięki czemu wpływa na nasz metabolizm, reguluje poziom cukru we krwi oraz zapobiega osteoporozie u dorosłych. Jajka są źródłem wielu witamin i minerałów. Zawierają duże ilości witaminy B12 i żelaza. Bogate są również w witaminę A i witaminę D. Luteina i zeaksantyna, której są źródłem, wpływają korzystnie na plamkę żółtą, zapobiegając jej zwyrodnieniu. Jajka są niskokaloryczne i są idealnym źródłem pełnowartościowego białka.

Podsumowując pyszne ciasto daktylowe to sprawdzony przepis na dietetyczny deser bez dodatku cukru. Ciasto jest dobre do spożycia od razy po przygotowaniu. Można je przechowywać w lodówce przez 3-4 dni. Wierzch ciasta możesz udekorować czekoladą lub kakao z cynamonem.

Wartości odżywcze ciasta z daktyli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(155g)
Energia (kalorie)
275.99 kcal
427.78 kcal
Białko
7.75 g
12.02 g

Węglowodany w cieście z daktyli

Na 100g
Na porcję
(155g)
Węglowodany
33.60 g
52.09 g
Węglowodany przyswajalne
27.48 g
42.59 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
6.13 g
9.49 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(155g)
Tłuszcz
14.17 g
21.96 g
Tłuszcze nasycone
2.29 g
3.54 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Tłuszcze nienasycone
11.52 g
17.85 g
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Cholesterol
52.65 mg
81.61 mg

Witaminy w przepisie na ciasto z daktyli

Na 100g
Na porcję
(155g)
Witamina A
26.62 µg (mcg)
41.27 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.11 mg
0.17 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.29 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.41 µg (mcg)
0.64 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.24 mg
0.37 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
25.88 µg (mcg)
40.11 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.05 mg
0.07 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.11 mg
0.18 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
0.36 mg
0.56 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.00 µg (mcg)
29.45 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
7.17 µg (mcg)
11.12 µg (mcg)
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na ciasto z daktyli

Na 100g
Na porcję
(155g)
Sód
27.41 mg
42.48 mg
Potas
415.34 mg
643.77 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa.
czytaj dalej
Wapń
128.38 mg
198.98 mg
Fosfor
223.99 mg
347.19 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
36.28 mg
56.24 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.91 mg
2.96 mg
Cynk
0.70 mg
1.08 mg
Brak danych dla: mąka orkiszowa, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasta z daktyli 53
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w cieście z daktyli

Lista alergenów dla ciasta z daktyli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • mąka orkiszowa
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie

Cena przygotowania ciasta z daktyli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka orkiszowa
350 g
2 niepełne szklanki
8.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 350 g
Daktyle suszone
230 g
9.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
5.17
Za 230 g
Mleko 3,2%
200 ml
1 niepełna szklanka
2.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.50
Za 200 ml
Jabłko
300 g
2 średnie sztuki
0.50
Za 180,0 g
Liczba opakowań 2
0.83
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Olej rzepakowy
120 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.84
Za 120 ml
Kakao 16% (proszek)
50 g
5 płaskich łyżek stołowych
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Orzechy włoskie
100 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
6.67
Za 100 g
Proszek do pieczenia
30 g
3 płaskie łyżki stołowe
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Koszt składników
49.10
Jak oceniasz przepis na ciasto z daktyli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób