Przepis na ciasteczka z daktylami krok po kroku

Składniki dla 20 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, garnek, papier do pieczenia, blacha

W garnku umieść mleko, dodaj daktyle i gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut.

Do gorącego mleka dodaj płatki owsiane i wymieszaj.

Do zimnej masy dodaj jajka i wymieszaj.

Jabłka zetrzyj na tarce.

Posiekaj czekoladę i dodaj razem z jabłkami do płatków, wymieszaj.

Blachę wyłóż papierem do pieczenia.

Formuj ciastka i układaj na blasze.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 15 minut.

Ciasteczka wystudź i umieść pod przykryciem.

Ciasteczka z daktylami ułożone są na czarnej kratce.
Ciasteczka z daktylami
Koszt przygotowania dania
15.06 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
129 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
49

Ciasteczka z daktylami - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o ciasteczkach z daktylami

Ciasteczka z daktylami to bardzo dobry pomysł na łatwe ciastka pieczone w piekarniku. Można je podać jako deser lub dać dzieciom do szkoły na drugie śniadanie. Przepis na ciasteczka z daktylami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby je upiec. Do zrobienia ciastek potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: płatki owsiane, daktyle, jabłka, czekolada gorzka, jajka, mleko.

Jak zrobić ciasteczka z daktylami? W garnku umieść mleko, dodaj daktyle i gotuj na wolnym ogniu przez 5-6 minut. Do gorącego mleka dodaj płatki owsiane i wymieszaj. Do zimnej masy dodaj jajka i wymieszaj. Jabłka zetrzyj na tarce. Posiekaj czekoladę i dodaj razem z jabłkami do płatków, wymieszaj. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Formuj ciastka i układaj na blasze. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut. Ciasteczka wystudź i umieść pod przykryciem.

Daktyle są owocem zawierającym dużo cukrów prostych, dzięki temu możesz nimi słodzić zdrowe domowe desery. Daktyle zawierają dużą ilość błonnika pokarmowego, który poprawia perystaltykę jelit oraz zapobiega zaparciom. Daktyle są dobrym źródłem witaminy B3 i potasu. Witamina B3 nazywana inaczej kwasem nikotynowym. Zapobiega przed toksycznym działaniem leków, jak wszystkie witaminy z grupy B ma bardzo ważny wpływ na metabolizm komórkowy. Pomaga także w produkcji czerwonych krwinek. Płatki owsiane są produkowane z owsa. Owies jest zbożem bardzo popularnym. Płatki owsiane zawierają bardzo dużo błonnika pokarmowego. Płatki są źródłem złożonych węglowodanów, które powoli podnoszą poziom cukru we krwi. Płatki są bardzo dobrym produktem w diecie osób chorujących na cukrzycę. Płatki owsiane można dodawać do mięsa mielonego zamiast pieczywa, można przygotowywać na ich bazie pyszne i zdrowe ciasta.

Podsumowując pyszne ciasteczka z daktylami to prosty przepis na zdrowy deser dla całej rodziny. Ciasteczka przygotowane w domu są dużo tańsze niż sklepowe słodycze. Ciastka są dobre do spożycia od razu po upieczeniu. Można je przechowywać pod przykryciem w temperaturze pokojowej przez 2-3 dni.

Wartości odżywcze ciasteczek z daktylami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(70g)
Energia (kalorie)
184.97 kcal
129.48 kcal
Białko
6.27 g
4.39 g

Węglowodany w ciasteczkach z daktylami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Węglowodany
29.35 g
20.55 g
Węglowodany przyswajalne
25.61 g
17.92 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
3.75 g
2.62 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(70g)
Tłuszcz
5.22 g
3.65 g
Tłuszcze nasycone
2.80 g
1.96 g
Tłuszcze nienasycone
2.42 g
1.69 g
Tłuszcze jednonasycone
1.58 g
1.11 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.84 g
0.59 g
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Cholesterol
59.96 mg
41.97 mg

Witaminy w przepisie na ciasteczka z daktylami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Witamina A
35.34 µg (mcg)
24.74 µg (mcg)
Witamina B6
0.10 mg
0.07 mg
Witamina B12
0.32 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina D
0.67 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: jabłko.
czytaj dalej
Witamina E
0.21 mg
0.14 mg
Retinol
34.49 µg (mcg)
24.14 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Tiamina
0.13 mg
0.09 mg
Ryboflawina
0.16 mg
0.12 mg
Niacyna
0.49 mg
0.34 mg
Foliany
16.56 µg (mcg)
11.59 µg (mcg)
Brak danych dla: czekolada gorzka.
czytaj dalej
Beta karoten
7.45 µg (mcg)
5.21 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na ciasteczka z daktylami

Na 100g
Na porcję
(70g)
Sód
36.29 mg
25.40 mg
Potas
267.69 mg
187.39 mg
Wapń
69.06 mg
48.34 mg
Fosfor
166.30 mg
116.41 mg
Magnez
46.56 mg
32.59 mg
Żelazo
1.50 mg
1.05 mg
Cynk
1.21 mg
0.85 mg
Miedź
0.14 mg
0.10 mg
Brak danych dla: daktyle suszone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny ciasteczek z daktylami 49
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w ciasteczkach z daktylami

Lista alergenów dla ciasteczek z daktylami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Płatki owsiane
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Mleko 3,2%
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Cena przygotowania ciasteczek z daktylami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Płatki owsiane
300 g
3.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
2.25
Za 300 g
Mleko 3,2%
500 ml
2 szklanki
2.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
1.25
Za 500 ml
Daktyle suszone
200 g
9.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 200 g
Jabłko
200 g
1 duża sztuka
0.50
Za 180.0 g
Liczba opakowań 2
0.56
Za 200 g
Czekolada gorzka
50 g
5.00
Za 100.0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 50 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Koszt składników
26.50
Jak oceniasz przepis na ciasteczka z daktylami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób