Daktyle suszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Kategoria: Owoce

Dowiedz się, jakie wartości odżywcze są w suszonych daktylach oraz jakie alergie mogą powodować.
Daktyle suszone - wartości odżywcze, alergie, przepisy

Wartości odżywcze suszonych daktyli - tabela

Energia i białka

Daktyle suszone
na 100 g
Białko 2.45 g
Fenyloalanina b/d

Węglowodany w suszonych daktylach

Daktyle suszone
na 100 g
Węglowodany 75.03 g
Węglowodany przyswajalne 67.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne) 8.00 g
Sacharoza (cukier) b/d
Glukoza b/d
Fruktoza b/d
Skrobia b/d
Laktoza b/d
Powyższe dane dotyczą produktu surowego (jeżeli taki jest możliwy do spożycia - na przykład marchewka) lub produktu po standardowym przetworzeniu termicznym, jeżeli produkt surowy nie nadaje się do spożycia (na przykład gotowany ryż).

Tłuszcze

Daktyle suszone
na 100 g
Tłuszcz 0.39 g
Tłuszcze nasycone 0.33 g
Tłuszcze nienasycone 0.06 g
Tłuszcze jednonasycone 0.04 g
Tłuszcze wielonasycone 0.02 g
Tłuszcze trans b/d
Cholesterol 0.00 mg

Witaminy w przepisie na suszone daktyle

Daktyle suszone
na 100 g
Witamina A 0.00 µg (mcg)
Witamina B6 0.17 mg
Witamina B12 0.00 µg (mcg)
Witamina C 0.40 mg
Witamina D 0.00 µg (mcg)
Witamina E 0.05 mg
Retinol 0.00 µg (mcg)
Tiamina 0.05 mg
Ryboflawina 0.07 mg
Niacyna 1.27 mg
Foliany 19.00 µg (mcg)
Beta karoten 6.00 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na suszone daktyle

Daktyle suszone
na 100 g
Sód 2.00 mg
Potas 656.00 mg
Wapń 39.00 mg
Fosfor 62.00 mg
Magnez 43.00 mg
Żelazo 1.02 mg
Cynk 0.29 mg
Miedź b/d
Mangan 0.21 mg
Źródła danych:
  • https://fdc.nal.usda.gov/fdc-app.html#/food-details/1102631/nutrients

Alergie w suszonych daktylach

  • brak danych

Lista alergenów dla powyższych produktów została przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

Produkty powiązane z suszonymi daktylami

Przepisy z suszonymi daktylami

Załóż konto
  • zapisywać ulubione przepisy
  • otrzymywać dopasowane przepisy na maila
  • komentować przepisy pod własnym nickiem
Załóż konto