Żurek na zakwasie

Opublikowano: 07.05.2021 r., 3:20 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Głębokim talerzu żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie
Żurek na zakwasie to idealna zupa na Wielkanoc. Żurek jest pyszny i pożywny, a jego przygotowanie nie jest trudne. Sprawdź, jak ugotować żurek na zakwasie!
Przygotowanie 35 min
Gotowanie 70 min
1018 kcal
Kcal w porcji
560 g
Wielkość porcji
43
Indeks glikemiczny
Składniki dla 7 porcji
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Biała kiełbasa - 6 sztuk białej kiełbasy surowej (780 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Jajko - 7 jajek rozmiar M (7 szt.)
  • Chrzan - 2 łyżki (40 g)
  • Śmietana 18% - 5 łyżek (125 g)
  • Ziemniaki średnie - 6 sztuk (450 g)
  • Zakwas na żurek (350 g)
  • Kostka warzywna - bulion warzywny - 4 kostki, aby powstało 2000 ml bulionu (40 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek
Sprzęt kuchenny
kuchenka, duży garnek, garnek mały, praska do czosnku, miseczka

Przepis na żurek na zakwasie krok po kroku

Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min) w lekko osolonej wodzie.

Zagotuj 2l bulionu (domowego, z kostki lub z butelki).

Boczek pokrój w kostkę.

Do garnka z bulionem dodaj pokrojony boczek oraz całe białe kiełbasy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 35-40 min.

Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka z resztą składników. Gotuj ok. 20 min.

Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i dodaj zakwas. Gotuj 2-3 min.

Śmietanę zahartuj gorącym bulionem i wlej do garnka. Zamieszaj i wyłącz palnik.

Żurek podawaj z przekrojonym na pół jajkiem.

Jak oceniasz przepis na żurek na zakwasie
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 86,8% osób

Więcej informacji na temat żurku na zakwasie

Żurek na zakwasie to zupa najczęściej podawana na Wielkanoc, ale żurek można zrobić także na zwyczajny rodzinny obiad. Tradycyjny żur na zakwasie jest bardzo dobry, ale tę zupę możesz przygotować na kilka sposobów. W zależności od wybranych dodatków zupa będzie smakować nieco inaczej.

Jak ugotować żurek na zakwasie? Tak naprawdę zakwas dodaje się dopiero na koniec, tuż przed śmietaną. Czas przygotowania zupy znacznie się skraca, gdy masz już bulion – warzywny lub mięsny. Bulion mięsny możesz przygotować na żeberkach lub kościach wieprzowych. Warzywa z bulionu również możesz wykorzystać do żurku. Gotowaną marchewkę i pietruszkę wystarczy pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce. Należy je dodać do zupy, gdy ugotują się ziemniaki.

Ten pyszny żurek możesz zrobić na zakwasie domowym. Wystarczy słoik, mąka żytnia, woda i parę przypraw. Choć przygotowanie zakwasu zajmuje dosłownie kilka minut, to jednak czas oczekiwania jest znacznie dłuższy. Domowy zakwas jest gotowy po 3-5 dniach.

Ten przepis na żurek na zakwasie możesz nieco zmodyfikować. Nie musisz umieszczać w tej zupie ziemniaków. Domowy żurek staropolski możesz też przygotować w specjalnym chlebie. Boczek i kiełbasę możesz pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie. Do tego żurku możesz dodać cebulę. Należy ją wtedy pokroić w drobną kostkę i dodać do przysmażanego boczku z kiełbasą. Gdy cebula się zarumieni, całość należy umieścić w garnku z bulionem.

Żurek możesz też przygotować z suszonymi leśnymi grzybami. Najlepiej dzień wcześniej zalać je wodą. Kiełbasę możesz przygotować w inny sposób. Zamiast gotować ją w garnku z resztą składników, możesz tylko naciąć lekko jej skórkę i w całości umieścić ją na patelni. Tak przysmażoną kiełbasę należy ułożyć na talerzu obok ugotowanego i przekrojonego jajka, a potem zalać gotowym żurkiem.

Ta zupa najczęściej podawana jest z jajkami i świeżym pieczywem. Jajka warto gotować w lekko osolonej wodzie, ponieważ wtedy skorupka łatwiej odchodzi przy obieraniu jajek. Zamiast zwykłego chleba możesz podać grzanki.

Alergeny w żurku na zakwasie

Lista alergenów dla żurku na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 18%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Zakwas na żurek
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny
  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • kostka warzywna - bulion warzywny

Wartości odżywcze żurku na zakwasie

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(560g)
Energia (kcal)
181.80
1018.10
Białko (g)
9.86
55.21

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(560g)
Węglowodany (g)
5.61
31.43
Węglowodany przyswajalne (g)
3.92
21.95
Brak danych dla: zakwas na żurek.
czytaj dalej
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.70
3.94
Brak danych dla: kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(560g)
Tłuszcz (g)
13.13
73.55
Tłuszcze nasycone (g)
5.88
32.91
Tłuszcze nienasycone (g)
7.26
40.64
Tłuszcze jednonasycone (g)
5.35
29.94
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.77
9.90
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
91.90
514.64
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(560g)
Witamina A (µg (mcg))
43.08
241.24
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.20
1.11
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.56
3.11
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
4.47
25.04
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.82
4.61
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.52
2.93
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.92
240.34
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.15
0.83
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.17
0.93
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.95
16.52
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
12.29
68.83
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
1.58
8.85
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(560g)
Sód (mg)
511.31
2863.31
Potas (mg)
225.36
1262.00
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Wapń (mg)
22.79
127.61
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Fosfor (mg)
123.91
693.91
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Magnez (mg)
14.91
83.47
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.93
5.20
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Cynk (mg)
1.32
7.42
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.38
Brak danych dla: zakwas na żurek, kostka warzywna - bulion warzywny.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny żurku na zakwasie 43
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania żurku na zakwasie

Koszt składników
65.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Biała kiełbasa
780 g
6 sztuk białej kiełbasy surowej
8.00
Za 350,0 g
Liczba opakowań 3
17.83
Za 780 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Jajko
7 szt.
7 jajek rozmiar M
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 2
7.00
Za 7 szt.
Chrzan
40 g
2 łyżki
3.50
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
0.70
Za 40 g
Śmietana 18%
125 g
5 łyżek
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.38
Za 125 g
Ziemniaki średnie
450 g
6 sztuk
1.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
1.80
Za 450 g
Zakwas na żurek
350 g
7.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.90
Za 350 g
Kostka warzywna - bulion warzywny
40 g
4 kostki, aby powstało 2000 ml bulionu
2.50
Za 60,0 g
Liczba opakowań 1
1.67
Za 40 g
Koszt składników
65.20