Żurek na zakwasie
- Boczek wędzony bez kości (150 g)
- Biała kiełbasa - 6 sztuk białej kiełbasy surowej (780 g)
- Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
- Jajko - 7 jajek rozmiar M (7 szt.)
- Chrzan - 2 łyżki (40 g)
- Śmietana 18% - 5 łyżek (125 g)
- Ziemniaki średnie - 6 sztuk (450 g)
- Zakwas na żurek (350 g)
- Kostka warzywna - bulion warzywny - 4 kostki, aby powstało 2000 ml bulionu (40 g)
Przepis na żurek na zakwasie krok po kroku
Jajka ugotuj na twardo (ok. 10 min) w lekko osolonej wodzie.
Zagotuj 2l bulionu (domowego, z kostki lub z butelki).
Boczek pokrój w kostkę.
Do garnka z bulionem dodaj pokrojony boczek oraz całe białe kiełbasy. Gotuj na małym ogniu przez ok. 35-40 min.
Ziemniaki obierz, opłucz i pokrój w kostkę. Dodaj je do garnka z resztą składników. Gotuj ok. 20 min.
Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, 2 łyżki chrzanu, 2 łyżki majeranku oraz sól i pieprz do smaku. Wymieszaj i dodaj zakwas. Gotuj 2-3 min.
Śmietanę zahartuj gorącym bulionem i wlej do garnka. Zamieszaj i wyłącz palnik.
Żurek podawaj z przekrojonym na pół jajkiem.
Więcej informacji na temat żurku na zakwasie
Żurek na zakwasie to zupa najczęściej podawana na Wielkanoc, ale żurek można zrobić także na zwyczajny rodzinny obiad. Tradycyjny żur na zakwasie jest bardzo dobry, ale tę zupę możesz przygotować na kilka sposobów. W zależności od wybranych dodatków zupa będzie smakować nieco inaczej.
Jak ugotować żurek na zakwasie? Tak naprawdę zakwas dodaje się dopiero na koniec, tuż przed śmietaną. Czas przygotowania zupy znacznie się skraca, gdy masz już bulion – warzywny lub mięsny. Bulion mięsny możesz przygotować na żeberkach lub kościach wieprzowych. Warzywa z bulionu również możesz wykorzystać do żurku. Gotowaną marchewkę i pietruszkę wystarczy pokroić w talarki lub zetrzeć na tarce. Należy je dodać do zupy, gdy ugotują się ziemniaki.
Ten pyszny żurek możesz zrobić na zakwasie domowym. Wystarczy słoik, mąka żytnia, woda i parę przypraw. Choć przygotowanie zakwasu zajmuje dosłownie kilka minut, to jednak czas oczekiwania jest znacznie dłuższy. Domowy zakwas jest gotowy po 3-5 dniach.
Ten przepis na żurek na zakwasie możesz nieco zmodyfikować. Nie musisz umieszczać w tej zupie ziemniaków. Domowy żurek staropolski możesz też przygotować w specjalnym chlebie. Boczek i kiełbasę możesz pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie. Do tego żurku możesz dodać cebulę. Należy ją wtedy pokroić w drobną kostkę i dodać do przysmażanego boczku z kiełbasą. Gdy cebula się zarumieni, całość należy umieścić w garnku z bulionem.
Żurek możesz też przygotować z suszonymi leśnymi grzybami. Najlepiej dzień wcześniej zalać je wodą. Kiełbasę możesz przygotować w inny sposób. Zamiast gotować ją w garnku z resztą składników, możesz tylko naciąć lekko jej skórkę i w całości umieścić ją na patelni. Tak przysmażoną kiełbasę należy ułożyć na talerzu obok ugotowanego i przekrojonego jajka, a potem zalać gotowym żurkiem.
Ta zupa najczęściej podawana jest z jajkami i świeżym pieczywem. Jajka warto gotować w lekko osolonej wodzie, ponieważ wtedy skorupka łatwiej odchodzi przy obieraniu jajek. Zamiast zwykłego chleba możesz podać grzanki.
Alergeny w żurku na zakwasie
Lista alergenów dla żurku na zakwasie przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 18%
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Zakwas na żurek
- kostka warzywna - bulion warzywny
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka warzywna - bulion warzywny
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- kostka warzywna - bulion warzywny
Wartości odżywcze żurku na zakwasie
Energia i białka
(560g)
Węglowodany
(560g)
Tłuszcze
(560g)
Witaminy
(560g)
Składniki mineralne
(560g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.