Zupa kokosowa
- Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (300 ml)
- Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
- Imbir korzeń - Kawałek imbiru (10 g)
- Cebula - 1 sztuka (100 g)
- Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
- Pieczarki - 9 sztuk (180 g)
- Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (20 g)
- Olej kokosowy - 2 łyżki (20 ml)
- Limonka - 1/2 limonki (50 g)
- Trawa cytrynowa (20 g)
- Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
- Sos rybny - 2 łyżki (20 ml)
Przepis na zupę kokosową krok po kroku
Pierś z kurczaka opłucz, a następnie pozbądź się z niej błonek oraz całość pokrój w paseczki. Kawałki kurczaka posyp solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Następnie dodaj mięso z kurczaka i obsmaż je ze wszystkich stron. Mięso przełóż do miski.
Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
Cebulę obierz i drobno posiekaj.
Ząbki czosnku i imbir obierz oraz zetrzyj na tarce.
Ponownie rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć tam cebulę i przesmażaj ją przez ok. 3-4 min. Następnie dodaj pieczarki. Wymieszaj i smaż ok. 10 min. Po tym czasie dodaj czosnek i imbir i smaż ok. 2 min. Dodaj przysmażonego kurczaka i smaż kolejne ok. 2 min.
Trawę cytrynową (łodygę) nieco rozgnieć tępą stroną noża.
Papryczkę chili pokrój w paseczki.
Do garnka wlej 1250 ml wody, dodaj trawę cytrynową oraz chili. Po ok. 5 min dodaj mleko kokosowe. Po chwili przełóż do garnka całą zawartość patelni. Gotuj ok. 15 min.
Dodaj sos sojowy, sos rybny oraz sok z limonki (świeżo wycięty z 1/2 limonki). Wymieszaj, gotuj ok. 2 min i odstaw.
Porcję zupy przelej do miski i udekoruj natką pietruszki.
Więcej informacji na temat zupy kokosowej
Zupa kokosowa znana jest jako Tom Kha. To tajska zupa, która jest bardzo aromatyczna. Jeżeli lubisz ostre smaki, to zupa kokosowa na pewno przypadnie ci do gustu. Ze składników podawanych w tym przepisie powinny wyjść cztery porcje zupy. Warto przygotować jej więcej, jeśli planujesz podać ją swoim gościom.
Jak zrobić zupę kokosową? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania mięsa. Kurczaka trzeba pokroić w paseczki, posypać solą i pieprzem oraz usmażyć (najlepiej na oleju kokosowym, ale może to być też inny tłuszcz). Gdy mięso będzie już gotowe, należy odłożyć je do miski i zając się przygotowaniem innych składników. Cebulę możesz przysmażyć na tej samej patelni, na której smażony był kurczak. Pamiętaj, aby potem zebrać wszystkie smaki i aromaty, które pozostały na patelni.
Zupa z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym jest prosta do przygotowania, ale składniki na tę zupę nie znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, więc jeśli chcesz przygotować to danie, to warto wcześniej zorientować się, gdzie możesz kupić np. trawę cytrynową czy papryczkę chili. Ostatecznie możesz użyć mielonej papryczki, ale lepiej zdecydować się na świeżą.
Azjatycka zupa kokosowa przygotowywana jest z trawą cytrynową. Wystarczy jedna łodyga, ale trzeba pamiętać o tym, aby ją nieco rozgnieść. Najlepiej zrobić to tępą stroną noża. Takiej trawy cytrynowej nie należy jeść.
Ten przepis na tajską zupę kokosową możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować danie do własnych preferencji smakowych. Mięso z kurczaka możesz zmienić na krewetki lub tofu. Ta zupa będzie też bardzo dobra z rybą (np. z łososiem). Do tej zupy odpowiednim dodatkiem będzie pasta curry. Możesz też pokusić się na dodanie kukurydzy z puszki oraz papryki czerwonej.
Zupa kokosowa z kurczakiem jest przygotowywana na ostro. Zamiast imbiru możesz dodać galangal. Warto jednak wiedzieć, że doda on inny posmak, niż imbir. Jest on jednak stosowany w kuchni tajskiej i indonezyjskiej. Tę zupę można przygotować z makaronem ryżowym lub ryżem. Jeżeli dodasz mniej wody, zupa wyjdzie gęstsza. Porcję tej zupy możesz udekorować szczypiorkiem lub kolendrą.
Alergeny w zupie kokosowej
Lista alergenów dla zupy kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos sojowy
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Sos rybny
Wartości odżywcze zupy kokosowej
Energia i białka
(470g)
Węglowodany
(470g)
Tłuszcze
(470g)
Witaminy
(470g)
Składniki mineralne
(470g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.