Zupa kokosowa

Opublikowano: 07.05.2021 r., 5:04 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Kokosowa zupa w misce
Zupa kokosowa
Zupa kokosowa jest niezwykle aromatyczna. Jeżeli lubisz azjatycką kuchnię, ta zupa na pewno przypadnie ci do gustu. Sprawdź, jak wygląda przepis na tajską zupę kokosową!
Przygotowanie 50 min
Gotowanie i Smażenie 25 min
333 kcal
Kcal w porcji
470 g
Wielkość porcji
14
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe) (300 ml)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Imbir korzeń - Kawałek imbiru (10 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 2 ząbki czosnku (10 g)
  • Pieczarki - 9 sztuk (180 g)
  • Papryczka chili czerwona świeża - 1 sztuka (20 g)
  • Olej kokosowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Limonka - 1/2 limonki (50 g)
  • Trawa cytrynowa (20 g)
  • Sos sojowy - 2 łyżki (20 ml)
  • Sos rybny - 2 łyżki (20 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek, tarka

Przepis na zupę kokosową krok po kroku

Pierś z kurczaka opłucz, a następnie pozbądź się z niej błonek oraz całość pokrój w paseczki. Kawałki kurczaka posyp solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju kokosowego. Następnie dodaj mięso z kurczaka i obsmaż je ze wszystkich stron. Mięso przełóż do miski.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Cebulę obierz i drobno posiekaj.

Ząbki czosnku i imbir obierz oraz zetrzyj na tarce.

Ponownie rozgrzej na patelni 1 łyżkę oleju kokosowego. Wrzuć tam cebulę i przesmażaj ją przez ok. 3-4 min. Następnie dodaj pieczarki. Wymieszaj i smaż ok. 10 min. Po tym czasie dodaj czosnek i imbir i smaż ok. 2 min. Dodaj przysmażonego kurczaka i smaż kolejne ok. 2 min.

Trawę cytrynową (łodygę) nieco rozgnieć tępą stroną noża.

Papryczkę chili pokrój w paseczki.

Do garnka wlej 1250 ml wody, dodaj trawę cytrynową oraz chili. Po ok. 5 min dodaj mleko kokosowe. Po chwili przełóż do garnka całą zawartość patelni. Gotuj ok. 15 min.

Dodaj sos sojowy, sos rybny oraz sok z limonki (świeżo wycięty z 1/2 limonki). Wymieszaj, gotuj ok. 2 min i odstaw.

Porcję zupy przelej do miski i udekoruj natką pietruszki.

Jak oceniasz przepis na zupę kokosową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 84,4% osób

Więcej informacji na temat zupy kokosowej

Zupa kokosowa znana jest jako Tom Kha. To tajska zupa, która jest bardzo aromatyczna. Jeżeli lubisz ostre smaki, to zupa kokosowa na pewno przypadnie ci do gustu. Ze składników podawanych w tym przepisie powinny wyjść cztery porcje zupy. Warto przygotować jej więcej, jeśli planujesz podać ją swoim gościom.

Jak zrobić zupę kokosową? Przede wszystkim warto zacząć od przygotowania mięsa. Kurczaka trzeba pokroić w paseczki, posypać solą i pieprzem oraz usmażyć (najlepiej na oleju kokosowym, ale może to być też inny tłuszcz). Gdy mięso będzie już gotowe, należy odłożyć je do miski i zając się przygotowaniem innych składników. Cebulę możesz przysmażyć na tej samej patelni, na której smażony był kurczak. Pamiętaj, aby potem zebrać wszystkie smaki i aromaty, które pozostały na patelni.

Zupa z trawą cytrynową i mlekiem kokosowym jest prosta do przygotowania, ale składniki na tę zupę nie znajdziesz w każdym sklepie spożywczym, więc jeśli chcesz przygotować to danie, to warto wcześniej zorientować się, gdzie możesz kupić np. trawę cytrynową czy papryczkę chili. Ostatecznie możesz użyć mielonej papryczki, ale lepiej zdecydować się na świeżą.

Azjatycka zupa kokosowa przygotowywana jest z trawą cytrynową. Wystarczy jedna łodyga, ale trzeba pamiętać o tym, aby ją nieco rozgnieść. Najlepiej zrobić to tępą stroną noża. Takiej trawy cytrynowej nie należy jeść.

Ten przepis na tajską zupę kokosową możesz dowolnie zmodyfikować, aby dopasować danie do własnych preferencji smakowych. Mięso z kurczaka możesz zmienić na krewetki lub tofu. Ta zupa będzie też bardzo dobra z rybą (np. z łososiem). Do tej zupy odpowiednim dodatkiem będzie pasta curry. Możesz też pokusić się na dodanie kukurydzy z puszki oraz papryki czerwonej.

Zupa kokosowa z kurczakiem jest przygotowywana na ostro. Zamiast imbiru możesz dodać galangal. Warto jednak wiedzieć, że doda on inny posmak, niż imbir. Jest on jednak stosowany w kuchni tajskiej i indonezyjskiej. Tę zupę można przygotować z makaronem ryżowym lub ryżem. Jeżeli dodasz mniej wody, zupa wyjdzie gęstsza. Porcję tej zupy możesz udekorować szczypiorkiem lub kolendrą.

Alergeny w zupie kokosowej

Lista alergenów dla zupy kokosowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos sojowy
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Sos rybny

Wartości odżywcze zupy kokosowej

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(470g)
Energia (kcal)
70.98
333.60
Białko (g)
5.98
28.12

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(470g)
Węglowodany (g)
4.51
21.20
Węglowodany przyswajalne (g)
3.90
18.34
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.61
2.85
Brak danych dla: trawa cytrynowa.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(470g)
Tłuszcz (g)
3.46
16.27
Tłuszcze nasycone (g)
3.00
14.09
Tłuszcze nienasycone (g)
0.46
2.18
Tłuszcze jednonasycone (g)
0.29
1.34
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.18
0.84
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.01
Brak danych dla: sos sojowy, sos rybny.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.37
72.23

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(470g)
Witamina A (µg (mcg))
22.99
108.05
Witamina B6 (mg)
0.24
1.14
Witamina B12 (µg (mcg))
0.46
2.15
Witamina C (mg)
6.18
29.05
Witamina D (µg (mcg))
0.35
1.66
Witamina E (mg)
0.15
0.72
Brak danych dla: trawa cytrynowa.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
21.87
102.81
Tiamina (mg)
0.05
0.22
Ryboflawina (mg)
0.13
0.61
Niacyna (mg)
2.89
13.57
Foliany (µg (mcg))
11.12
52.24
Beta karoten (µg (mcg))
13.04
61.30

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(470g)
Sód (mg)
298.48
1402.88
Potas (mg)
203.12
954.64
Wapń (mg)
70.51
331.37
Fosfor (mg)
73.78
346.76
Magnez (mg)
16.67
78.37
Żelazo (mg)
0.59
2.76
Cynk (mg)
0.36
1.68
Miedź (mg)
0.09
0.44
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy kokosowej 14
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy kokosowej

Koszt składników
86.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Napój kokosowy słodzony z wapniem i witaminami (mleko kokosowe)
300 ml
9.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.70
Za 300 ml
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Imbir korzeń
10 g
Kawałek imbiru
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.45
Za 10 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pieczarki
180 g
9 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 180 g
Papryczka chili czerwona świeża
20 g
1 sztuka
3.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 20 g
Olej kokosowy
20 ml
2 łyżki
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.36
Za 20 ml
Limonka
50 g
1/2 limonki
2.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
1.00
Za 50 g
Trawa cytrynowa
20 g
15.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Sos sojowy
20 ml
2 łyżki
7.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
0.93
Za 20 ml
Sos rybny
20 ml
2 łyżki
10.00
Za 150,0 ml
Liczba opakowań 1
1.33
Za 20 ml
Koszt składników
86.50