Zupa forszmak
Opublikowano: 07.05.2021 r.
Zupa forszmak to proste danie, które często przygotowuje się z kiełbasą oraz z pieczarkami. Można tam dodać różne rodzaje mięsa. Sprawdź, jak się robi forszmak!
Składniki dla 6 porcji:
- Kiełbasa polska - 200 g
- Boczek wędzony bez kości - 200 g
- Łopatka wieprzowa - 400 g
- Ogórek kiszony - 150 g (3 sztuki)
- Bulion warzywny - 1500 ml (6 szklanek)
- Papryka czerwona - 220 g (1 sztuka)
- Koncentrat pomidorowy - 75 g (3 łyżki)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Czosnek - 15 g (3 ząbki czosnku)
- Olej rzepakowy - 48 ml (4 łyżki)
- Pieczarki - 240 g (12 sztuk)
- Przyprawy - sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Liczba porcji: 6
Będziesz potrzebować:
- patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka
Przepis krok po kroku
- Łopatkę opłucz, a następnie potnij na większą kostkę. Pokrojone mięso posyp solą i pieprzem.
- Cebulę obierz i pokrój w kostkę.
- Z papryki usuń gniazdo nasienne. Paprykę pokrój w kostkę.
- Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.
- Ogórki obierz ze skórki i pokrój w paseczki.
- Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.
- W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj przez 3-4 minuty i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj i po 1 min dodaj pieczarki oraz paprykę. Smaż 5 min i dodaj bulion. Pozostał garnek na małym ogniu.
- Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj pokrojoną łopatkę i podsmażaj 10 min. Następnie przełóż przysmażone mięso do garnka.
- Na tej samej patelni umieść boczek i podsmażaj go ok. 5 min. Następnie dodaj kiełbasę. Smaż jeszcze ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przełóż boczek z kiełbasą do garnka.
- Całość gotuj pod przykryciem jeszcze 20 min.
- Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, ogórki i przyprawy: 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku.
- Wymieszaj i gotuj 10 min.