Zupa forszmak

Opublikowano: 07.05.2021 r., 5:03 | Autor: Joanna Karyś
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zupa forszmak w czarnej misce.
Zupa forszmak
Zupa forszmak to proste danie, które często przygotowuje się z kiełbasą oraz z pieczarkami. Można tam dodać różne rodzaje mięsa. Sprawdź, jak się robi forszmak!
Przygotowanie 55 min
Gotowanie i Smażenie 50 min
525 kcal
Kcal w porcji
500 g
Wielkość porcji
19
Indeks glikemiczny
Składniki dla 6 porcji
  • Kiełbasa polska (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (200 g)
  • Łopatka wieprzowa (400 g)
  • Ogórek kiszony - 3 sztuki (150 g)
  • Bulion warzywny - 6 szklanek (1500 ml)
  • Papryka czerwona - 1 sztuka (220 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 3 łyżki (75 g)
  • Cebula - 1 sztuka (100 g)
  • Czosnek - 3 ząbki czosnku (15 g)
  • Olej rzepakowy - 4 łyżki (48 ml)
  • Pieczarki - 12 sztuk (240 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, majeranek, papryka słodka, papryka wędzona, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, duży garnek, praska do czosnku, drewniana łyżka

Przepis na zupę forszmak krok po kroku

Łopatkę opłucz, a następnie potnij na większą kostkę. Pokrojone mięso posyp solą i pieprzem.

Cebulę obierz i pokrój w kostkę.

Z papryki usuń gniazdo nasienne. Paprykę pokrój w kostkę.

Pieczarki oczyść i pokrój w plasterki.

Ogórki obierz ze skórki i pokrój w paseczki.

Boczek i kiełbasę pokrój w kostkę.

W garnku rozgrzej 2 łyżki oleju i dodaj cebulę. Przesmażaj przez 3-4 minuty i dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Wymieszaj i po 1 min dodaj pieczarki oraz paprykę. Smaż 5 min i dodaj bulion. Pozostał garnek na małym ogniu.

Na patelni rozgrzej 2 łyżki oleju rzepakowego. Dodaj pokrojoną łopatkę i podsmażaj 10 min. Następnie przełóż przysmażone mięso do garnka.

Na tej samej patelni umieść boczek i podsmażaj go ok. 5 min. Następnie dodaj kiełbasę. Smaż jeszcze ok. 10 min, od czasu do czasu mieszając. Po tym czasie przełóż boczek z kiełbasą do garnka.

Całość gotuj pod przykryciem jeszcze 20 min.

Do garnka dodaj koncentrat pomidorowy, ogórki i przyprawy: 1 łyżeczkę papryki słodkiej, 1/2 łyżeczki papryki ostrej, 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, 1 łyżkę majeranku oraz sól i pieprz do smaku.

Wymieszaj i gotuj 10 min.

Jak oceniasz przepis na zupę forszmak
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,9% osób

Więcej informacji na temat zupy forszmak

Zupa forszmak różni się nieco od pozostałych zup. Forszmak klasyczny składa się z kawałków mięsa, które zalegały w lodówce i nie zostały wykorzystane do niczego innego. Są to zarówno kiełbasy, jak i wędliny. Tę zupę często robi się z kawałka upieczonego mięsa, które nie zostało zjedzone. Zupa forszmak z pieczarkami, papryką, ogórkami kiszonymi i różnymi rodzajami mięsa to dobry przepis na sycący obiad.

Jak się robi forszmak? Przed przystąpieniem do przygotowania zupy, warto przyszykować sobie wszystkie składniki. Łopatkę wieprzową, paprykę i ogórki kiszone możesz pokroić w paseczki, bo właśnie tak wygląda klasyczny forszmak. Kiedy już wszystko będzie obrane, oczyszczone i pokrojone, możesz zabrać się za przygotowanie zupy.

Cebulę możesz od razu przysmażyć w garnku, ale możesz też to zrobić na patelni. Gdy pieczarki i papryka podsmażą się razem z cebulą, całość możesz przełożyć do garnka i zalać bulionem. Na tej samej patelni należy przysmażyć mięso. Na koniec na patelni umieść boczek z kiełbasą. Pamiętaj o tym, aby później zebrać wszystkie smaki i aromaty, jakie utworzyły się w czasie smażenia tych wszystkich składników. W tym celu warto wlać na patelnię nieco bulionu i zebrać wszystko ze ścianek, a potem przelać do garnka.

W tym przepisie są kostki z wieprzowiny oraz kiełbasa śląska i boczek wędzony, ale możesz też zdecydować się na inny rodzaj mięsa. Zupa forszmak z kurczakiem i z parówkami też będzie bardzo dobra. Przepis możesz dowolnie modyfikować, aby użyć tych składników, jakie akurat masz w lodówce. Jeżeli zupa będzie zbyt wodnista, możesz ją zagęścić zasmażką. Tę zupę można także zabielić śmietaną. Możesz dodać swoje ulubione przyprawy.

Zupa forszmak z resztek wędlin, kiełbasą i warzywami może wydawać się przekombinowanym pomysłem na obiad. Tymczasem jest to danie, które jest bardzo smaczne. Do tej zupy można dodać parówki, mięso wołowe, wieprzowe lub drobiowe, ale zazwyczaj robi się je z kiełbasą, boczkiem i resztką wędlin z lodówki. Jest to dobry i prosty przepis na obiad dla całej rodziny.

Alergeny w zupie forszmak

Lista alergenów dla zupy forszmak przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • bulion warzywny

Wartości odżywcze zupy forszmak

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(500g)
Energia (kcal)
105.19
525.95
Białko (g)
5.73
28.67

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(500g)
Węglowodany (g)
2.55
12.77
Węglowodany przyswajalne (g)
2.11
10.56
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
0.44
2.21

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(500g)
Tłuszcz (g)
8.03
40.17
Tłuszcze nasycone (g)
2.80
13.99
Tłuszcze nienasycone (g)
5.23
26.17
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.82
19.08
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.42
7.09
Cholesterol (mg)
10.93
54.64
Brak danych dla: łopatka wieprzowa.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(500g)
Witamina A (µg (mcg))
20.50
102.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.67
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.21
1.06
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
11.25
56.26
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.31
1.57
Witamina E (mg)
0.20
0.99
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
1.52
7.62
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.17
0.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.12
0.58
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.86
9.32
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
6.10
30.49
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
191.77
958.83
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(500g)
Sód (mg)
383.69
1918.46
Potas (mg)
169.27
846.34
Wapń (mg)
9.87
49.36
Fosfor (mg)
74.83
374.17
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
8.90
44.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.46
2.29
Cynk (mg)
0.73
3.66
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.07
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zupy forszmak 19
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zupy forszmak

Koszt składników
115.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Kiełbasa polska
200 g
14.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
7.00
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
200 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
9.00
Za 200 g
Łopatka wieprzowa
400 g
17.00
Za 700,0 g
Liczba opakowań 1
9.71
Za 400 g
Ogórek kiszony
150 g
3 sztuki
6.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.80
Za 150 g
Bulion warzywny
1500 ml
6 szklanek
15.00
Za 700,0 ml
Liczba opakowań 3
32.14
Za 1500 ml
Papryka czerwona
220 g
1 sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.96
Za 220 g
Koncentrat pomidorowy
75 g
3 łyżki
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
1.41
Za 75 g
Cebula
100 g
1 sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
15 g
3 ząbki czosnku
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.90
Za 15 g
Olej rzepakowy
48 ml
4 łyżki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.34
Za 48 ml
Pieczarki
240 g
12 sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
2.40
Za 240 g
Koszt składników
115.00