Zupa brokułowa krem z grzankami
- Brokuły (500 g)
- Ziemniaki średnie (240 g)
- Marchewka (50 g)
- Cebula - 1 cebula (100 g)
- Por (50 g)
- Olej rzepakowy (50 ml)
- Bulion warzywny (1000 ml)
- Śmietana 12% (50 g)
- Serek topiony śmietankowy (100 g)
- Grzanki (50 g)
Przepis na zupę brokułową krem z grzankami krok po kroku
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a zieloną część por na plasterki. Następnie składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni.
W międzyczasie marchewkę dokładnie myjemy oraz kroimy ją w słupki. Dodajemy do warzyw i smażymy dalej.
W garnku gotujemy bulion warzywny. Wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Na małym ogniu gotujemy dalej.
Następnie dodajemy podsmażone warzywa oraz różyczki brokuła. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dalej, aż warzywa będą miękkie.
Na koniec do zupy dodajemy ser topiony oraz śmietanę. Składniki za pomocą blendera rozdrabniamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji — krem.
Krem podajemy z grzankami.
Więcej informacji na temat zupy brokułowej krem z grzankami
Pyszna zupa brokułowa krem z grzankami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu posiłek, który idealnie sprawdzi się na obiad, podwieczorek lub na kolację. Zupa krem z serkiem topionym i grzankami jest bardzo dobra, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Najlepsza zupa zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Możesz uzupełnić ją o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić zupę brokułową krem z grzankami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku cebulę kroimy w drobną kostkę, a zieloną część por na plasterki. Następnie składniki podsmażamy na rozgrzanym oleju na patelni. W międzyczasie marchewkę dokładnie myjemy oraz kroimy ją w słupki. Dodajemy do warzyw i smażymy dalej. W garnku gotujemy bulion warzywny. Wrzucamy do niego pokrojone w kostkę ziemniaki. Na małym ogniu gotujemy dalej. Następnie dodajemy podsmażone warzywa oraz różyczki brokuła. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy dalej, aż warzywa będą miękkie. Na koniec do zupy dodajemy ser topiony oraz śmietanę. Składniki za pomocą blendera rozdrabniamy do momentu uzyskania jednolitej konsystencji — krem. Krem podajemy z grzankami.
Sprawdzony przepis na zupę brokułową krem z grzankami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z cebuli, która posiada wiele wartości odżywczych. Jej działanie lecznicze znane jest od wieków. W medycynie ludowej wywar z cebuli był polecany podczas leczenia chorób reumatycznych, a syrop z cebuli to doskonałe lekarstwo na przeziębienia. Kiedyś podczas kataru wąchało się surową cebulę ze względu na jej dobry wpływ na układ oddechowy. Cebula była także stosowana w leczeniu szkorbutu. Ponadto jest bogactwem fosforu, magnezu, cynku oraz krzemu, który poprawia naszą odporność. Warzywo jest również skuteczne w profilaktyce raka jamy ustnej, gardła czy jajnika.
Najlepsza domowa zupa krem odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony prosty przepis na zdrowy posiłek na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w zupie brokułowej krem z grzankami
Lista alergenów dla zupy brokułowej krem z grzankami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Seler i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- bulion warzywny
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- serek topiony śmietankowy
- grzanki
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- grzanki
Wartości odżywcze zupy brokułowej krem z grzankami
Zupa ma niski IG, dzięki czemu możemy na stałe włączyć ją do naszego menu.
Energia i białka
(350g)
Węglowodany
(350g)
Tłuszcze
(350g)
Witaminy
(350g)
Składniki mineralne
(350g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.