Przepis na zapiekanka z kurczakiem i warzywami krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Pierś z kurczaka pokrój w kostkę.

Dopraw mięso solą, papryką słodką i pieprzem.

Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Cukinię pokrój w kostkę.

Pomidory pokrój w kostkę.

Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę.

Dodaj kurczaka i smaż przez 4-5 minut.

Dodaj resztę warzyw i przesmaż.

Do garnka wlej wodę i wsyp makaron i gotuj przez 9 minut.

Odcedź makaron i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koper.

Do miski wbij jajka i wymieszaj ze śmietaną.

Dopraw solą i pieprzem.

Zetrzyj ser i dodaj do masy jajecznej, wymieszaj.

Makaron połącz z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Wierz zapiekanki zalej masą jajeczną.

Piecz w nagrzanym do 180 st. C piekarniku przez 45 minut.

Zapiekankę wystudź i podziel na porcje.

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami podana na białym talerzyku.
Zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Koszt przygotowania dania
37.54 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
736 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
68

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z kurczakiem i warzywami

Zapiekanka z kurczakiem i warzywami to bardzo dobry pomysł na pyszny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę przygotować można na bazie puree ziemniaczanego lub z makaronem. Najlepsza zapiekanka sprawdzi się podana na wiele różnych okazji. Przepis na zapiekankę z kurczakiem i warzywami jest prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego, aby ją przygotować. Do zrobienia potrawy potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, cebula, cukinia, papryka czerwona, pierś z kurczaka, pomidory, jajka, śmietana kremówka, ser żółty, sól, pieprz, papryka słodka, czosnek, koper, olej rzepakowy.

Jak zrobić zapiekankę z kurczakiem i warzywami? Pierś z kurczaka pokrój w kostkę. Dopraw mięso solą, papryką słodką i pieprzem. Obierz cebulę z łupiny i posiekaj drobno. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cukinię pokrój w kostkę. Pomidory pokrój w kostkę. Na patelni rozgrzej olej rzepakowy i zeszklij cebulę. Dodaj kurczaka i smaż przez 4-5 minut. Dodaj resztę warzyw i przesmaż. Do garnka wlej wodę i wsyp makaron i gotuj przez 9 minut. Odcedź makaron i dodaj do niego przeciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekany koper. Do miski wbij jajka i wymieszaj ze śmietaną. Dopraw solą i pieprzem. Zetrzyj ser i dodaj do masy jajecznej, wymieszaj. Makaron połącz z warzywami i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki zalej masą jajeczną. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 45 minut. Zapiekankę wystudź i podziel na porcje.

Cukinia jest popularnym warzywem hodowanym w naszych ogrodach, jest źródłem witaminy C i K oraz mikroelementów takich jak potas, magnez czy żelazo, zawiera małą ilość kalorii. Cukinia jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego. Błonnik wpływa na poprawę pracy jelit oraz zapobiega zaparciom.

Podsumowując smaczna zapiekanka sprawdzi się idealnie na obiad dla całej rodziny. Najlepsza zapiekanka makaronowa może zostać przygotowana także z makaronu pełnoziarnistego. Zapiekanka jest dobra do spożycia od razu po upieczeniu. Można ją przechowywać w lodówce przez 2-3 dni. Zapiekanka makaronowa będzie dobrym daniem na wiele różnych okazji.

Wartości odżywcze zapiekanki z kurczakiem i warzywami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(450g)
Energia (kalorie)
163.75 kcal
736.89 kcal
Białko
9.20 g
41.40 g

Węglowodany w zapiekance z kurczakiem i warzywami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Węglowodany
15.83 g
71.21 g
Węglowodany przyswajalne
14.66 g
65.98 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.16 g
5.24 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(450g)
Tłuszcz
6.92 g
31.14 g
Tłuszcze nasycone
4.41 g
19.84 g
Tłuszcze nienasycone
2.51 g
11.31 g
Tłuszcze jednonasycone
1.73 g
7.80 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.78 g
3.51 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Tłuszcze trans
0.00 g
0.01 g
Brak danych dla: jajko, śmietanka kremowa 30%, ser żółty.
czytaj dalej
Cholesterol
53.94 mg
242.72 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Witamina A
48.03 µg (mcg)
216.12 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.25 mg
1.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.19 µg (mcg)
0.86 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
16.04 mg
72.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.22 µg (mcg)
0.97 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Witamina E
0.45 mg
2.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej
Retinol
24.32 µg (mcg)
109.43 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.25 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.13 mg
0.56 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
2.23 mg
10.04 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
21.38 µg (mcg)
96.22 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
213.52 µg (mcg)
960.86 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy, koperek ogrodowy świeży.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekanka z kurczakiem i warzywami

Na 100g
Na porcję
(450g)
Sód
61.44 mg
276.47 mg
Potas
209.13 mg
941.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Wapń
48.05 mg
216.24 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Fosfor
126.03 mg
567.12 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
22.18 mg
99.79 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.66 mg
2.96 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%.
czytaj dalej
Cynk
0.76 mg
3.42 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.39 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 30%, olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z kurczakiem i warzywami 68
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z kurczakiem i warzywami

Lista alergenów dla zapiekanki z kurczakiem i warzywami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietanka kremowa 30%
    • Ser żółty

Cena przygotowania zapiekanki z kurczakiem i warzywami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
400 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
3.20
Za 400 g
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Cukinia
200 g
1 średnia sztuka
2.00
Za 300.0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Papryka czerwona
200 g
1 średnia sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
3.60
Za 200 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Pomidor
300 g
2 średnie sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
4.00
Za 300 g
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6.0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Śmietanka kremowa 30%
200 g
3.00
Za 200.0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 200 g
Ser żółty
100 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 1
2.80
Za 100 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Koperek ogrodowy świeży
20 g
1 pęczek
2.50
Za 25.0 g
Liczba opakowań 1
2.00
Za 20 g
Koszt składników
56.20
Jak oceniasz przepis na zapiekanka z kurczakiem i warzywami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób