Zapiekanka z boczkiem

Opublikowano: 29.07.2022 r., 13:03 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Zapiekana z boczkiem podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka z boczkiem
Zapiekanka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje na ciepło. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 15 min
Smażenie i Pieczenie 25 min
440 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
65
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Makaron świderki (200 g)
  • Boczek wędzony bez kości (150 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Cebula 1 średnia sztuka (100 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Pomidor 3 średnie sztuki (500 g)
  • Olej rzepakowy (30 ml)
  • Ser parmezan tarty (80 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Przepis na zapiekankę z boczkiem krok po kroku

Makaron ugotuj al dente.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Paprykę pokrój na plasterki, boczek i pomidory w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, paprykę oraz boczek. Produkty smaż przez około 5 minut.

Po tym czasie na patelnię dodaj pomidory i duś przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni dopraw do smaku przyprawami.

Zawartość patelni wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Wierzch zapiekanki makaronowej posyp parmezanem.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut.

Zapiekankę wyciągnij z piekarnika i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Jak oceniasz przepis na zapiekankę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 91,7% osób

Więcej informacji na temat zapiekanki z boczkiem

Zapiekanka z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje podana na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na zapiekankę z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zapiekanki niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, boczek wędzony, papryka czerwona, cebula, czosnek, pomidory, olej rzepakowy, parmezan, sól, pieprz oraz papryka ostra.

Jak zrobić zapiekankę z boczkiem? Makaron ugotuj al dente. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę pokrój na plasterki, boczek i pomidory w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, paprykę oraz boczek. Produkty smaż przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię dodaj pomidory i duś przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni dopraw do smaku przyprawami. Zawartość patelni wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki makaronowej posyp parmezanem. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Zapiekankę wyciągnij z piekarnika i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Odpowiednia podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując smaczna zapiekanka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę można podać również jako ciepłe danie podczas imprezy rodzinnej lub ze znajomymi. Zapiekanka makaronowa z boczkiem jest dobra do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatek warzyw wzbogaca danie w składniki mineralne oraz witaminy.

Alergeny w zapiekance z boczkiem

Lista alergenów dla zapiekanki z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Wartości odżywcze zapiekanki z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Zapiekanka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad. Danie jest ciężko strawne i wysokokaloryczne.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
169.51
440.72
Białko (g)
8.65
22.48

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
15.28
39.73
Węglowodany przyswajalne (g)
13.80
35.88
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.48
3.85

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
8.15
21.19
Tłuszcze nasycone (g)
2.89
7.53
Tłuszcze nienasycone (g)
5.25
13.66
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.76
9.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.49
3.88
Tłuszcze trans (g)
0.00
0.00
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
15.37
39.97

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
59.44
154.54
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.19
0.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.20
0.51
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
30.17
78.45
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.08
0.20
Witamina E (mg)
0.58
1.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
13.43
34.92
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.11
0.29
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.08
0.22
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
1.89
4.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
19.01
49.42
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
481.77
1252.59
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
266.87
693.87
Potas (mg)
239.90
623.74
Wapń (mg)
84.17
218.85
Fosfor (mg)
132.16
343.61
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
21.61
56.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
0.57
1.47
Cynk (mg)
0.86
2.24
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.09
0.23
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z boczkiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania zapiekanki z boczkiem

Koszt składników
51.50
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
200 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100,0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidor
500 g
3 średnie sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser parmezan
80 g
tarty
6.50
Za 50,0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Koszt składników
51.50