Przepis na zapiekankę z boczkiem krok po kroku

Składniki dla 5 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka ostra
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne

Makaron ugotuj al dente.

Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj.

Paprykę pokrój na plasterki, boczek i pomidory w drobną kostkę.

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, paprykę oraz boczek. Produkty smaż przez około 5 minut.

Po tym czasie na patelnię dodaj pomidory i duś przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni dopraw do smaku przyprawami.

Zawartość patelni wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego.

Wierzch zapiekanki makaronowej posyp parmezanem.

Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez około 10 minut.

Zapiekankę wyciągnij z piekarnika i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Zapiekana z boczkiem podana w naczyniu do zapiekania.
Zapiekanka z boczkiem
Koszt przygotowania dania
31.03 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
440 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
65

Zapiekanka z boczkiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o zapiekance z boczkiem

Zapiekanka z boczkiem to doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny. Pyszna zapiekanka makaronowa najlepiej smakuje podana na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Przepis na zapiekankę z boczkiem jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do wykonania zapiekanki niezbędne będą następujące produkty spożywcze: makaron świderki, boczek wędzony, papryka czerwona, cebula, czosnek, pomidory, olej rzepakowy, parmezan, sól, pieprz oraz papryka ostra.

Jak zrobić zapiekankę z boczkiem? Makaron ugotuj al dente. Cebulę i czosnek obierz i drobno posiekaj. Paprykę pokrój na plasterki, boczek i pomidory w drobną kostkę. Na patelni rozgrzej olej i podsmaż na nim cebulę, czosnek, paprykę oraz boczek. Produkty smaż przez około 5 minut. Po tym czasie na patelnię dodaj pomidory i duś przez kolejne 5 minut. Po tym czasie zawartość patelni dopraw do smaku przyprawami. Zawartość patelni wymieszaj z makaronem i przełóż do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki makaronowej posyp parmezanem. Zapiekankę piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 10 minut. Zapiekankę wyciągnij z piekarnika i podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.

Papryka czerwona zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Odpowiednia podaż witaminy C jest szczególnie ważna w okresie wzmożonej zachorowalności. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych, daje uczucie sytości na długo oraz reguluje pracę jelit.

Podsumowując smaczna zapiekanka z boczkiem to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Zapiekankę można podać również jako ciepłe danie podczas imprezy rodzinnej lub ze znajomymi. Zapiekanka makaronowa z boczkiem jest dobra do spożycia na ciepło bezpośrednio po przygotowaniu. Dodatek warzyw wzbogaca danie w składniki mineralne oraz witaminy.

Wartości odżywcze zapiekanki z boczkiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kalorie)
169.51 kcal
440.72 kcal
Białko
8.65 g
22.48 g

Węglowodany w zapiekance z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany
15.28 g
39.73 g
Węglowodany przyswajalne
13.80 g
35.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.48 g
3.85 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz
8.15 g
21.19 g
Tłuszcze nasycone
2.89 g
7.53 g
Tłuszcze nienasycone
5.25 g
13.66 g
Tłuszcze jednonasycone
3.76 g
9.78 g
Tłuszcze wielonasycone
1.49 g
3.88 g
Tłuszcze trans
0.00 g
0.00 g
Brak danych dla: boczek wędzony bez kości, ser parmezan.
czytaj dalej
Cholesterol
15.37 mg
39.97 mg

Witaminy w przepisie na zapiekankę z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A
59.44 µg (mcg)
154.54 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.19 mg
0.50 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.20 µg (mcg)
0.51 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
30.17 mg
78.45 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.08 µg (mcg)
0.20 µg (mcg)
Witamina E
0.58 mg
1.52 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
13.43 µg (mcg)
34.92 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.11 mg
0.29 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.08 mg
0.22 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
1.89 mg
4.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
19.01 µg (mcg)
49.42 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
481.77 µg (mcg)
1252.59 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę z boczkiem

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód
266.87 mg
693.87 mg
Potas
239.90 mg
623.74 mg
Wapń
84.17 mg
218.85 mg
Fosfor
132.16 mg
343.61 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
21.61 mg
56.18 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.57 mg
1.47 mg
Cynk
0.86 mg
2.24 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.09 mg
0.23 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki z boczkiem 65
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance z boczkiem

Lista alergenów dla zapiekanki z boczkiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron świderki
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser parmezan

Cena przygotowania zapiekanki z boczkiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Makaron świderki
200 g
4.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
1.60
Za 200 g
Boczek wędzony bez kości
150 g
4.50
Za 100.0 g
Liczba opakowań 2
6.75
Za 150 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Cebula
100 g
1 średnia sztuka
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50.0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Pomidor
500 g
3 średnie sztuki
2.00
Za 150.0 g
Liczba opakowań 4
6.67
Za 500 g
Olej rzepakowy
30 ml
7.00
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
0.21
Za 30 ml
Ser parmezan
80 g
tarty
6.50
Za 50.0 g
Liczba opakowań 2
10.40
Za 80 g
Koszt składników
51.50
Jak oceniasz przepis na zapiekankę z boczkiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90.7% osób