Przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami krok po kroku

Składniki dla 6 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, gałka muszkatołowa
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, durszlak

Na patelni rozgrzej tłuszcz i podsmaż na nim pokrojone w plastry pieczarki. Następnie dodaj do nich pieczarki i smaż przez 1 minutę.

W miseczce wymieszaj śmietanę, śmietankę i skrobię. Dodaj do nich przyprawy i jeszcze raz przemieszaj.

Do pieczarek dodaj sos śmietanowy i gotuj, aż zgęstnieją.

Dodaj sok z cytryny, szczypiorek i dopraw do smaku.

W dużym garnku ugotuj w osolonym wrzątku makaron.

Makaron połącz z pieczarkami i przełóż go do naczynia żaroodpornego.

Wierzch posyp startą mozzarellą i włóż do piekarnika.

Piecz na złoty kolor przez 25 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami podana w naczyniu żaroodpornym.
zapiekanka makaronowa z pieczarkami
Koszt przygotowania dania
26.70 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
689 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
76

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o zapiekance makaronowej z pieczarkami

Zapiekanka makaronowa z pieczarkami jest świetną opcją dla wszystkich, którzy kochają smaczne, ale również bardzo proste rozwiązania. To danie pełne aromatu! Sprawdzi się zarówno na lunch, jak i bardzo sycącą kolację. Na pewno skradnie serca wszystkich miłośników makaronowych dań.

Przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami jest niezwykle prosty i zabiera tylko kilka chwil. To danie, które sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy, gdyż jego stworzenie zabiera tylko kilka chwil. Całość jest smaczna, ale również zdrowa. Do przygotowania tej zapiekanki przyda się tylko podstawowy sprzęt kuchenny. Wystarczy naczynie żaroodporne lub ceramiczne, które nadaje się używania w piekarniku. Całość wystarczy tylko wymieszać i zapiec, by cieszyć się smakiem najlepszej i najbardziej aromatycznej zapiekanki na świecie. Wszystko z pomocą kilku składników, które pojawiają się w każdej kuchni na co dzień. Głównym składnikiem jest oczywiście makaron. W przypadku tego dania nie ma zbyt dużego znaczenia, jaki rodzaj makaronu zostanie użyty. Ważne, by nie był zbyt długi, gdyż w taki wypadku jedzenie może być po prostu nieco cięższe. Do tej zapiekanki wspaniale sprawdzą się kolanka, świderki czy penne. Można również dowolnie mieszać rodzaj mąki. Choć w przepisie zapiekana jest robiona na bazie makaronu pszennego, spokojnie sprawdzi się również żytni. Dobrze jest sięgnąć po makaron pełnoziarnisty, który zawiera więcej błonnika. Włókno pokarmowe w nim zawarte nie tylko pozytywnie wpływa na układ trawienny, ale także poprawia profil lipidowy, przez co zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia chorób układu sercowego.

Jeśli zastanawiasz się jak przygotować zapiekankę z pieczarkami, by była smaczna, a przy okazji naprawdę zdrowa i pyszna, to ten przepis sprawdzi się wyśmienicie. Jest prosty, a przy tym szybki. To doskonały pomysł na pyszny obiad. Wykorzystuje się do niej tylko świeże pieczarki i makaron, jednak można ją modyfikować według własnych upodobań i dodawać również inne składniki. To dobry sposób na stworzenie pysznego dania.

Wartości odżywcze zapiekanki makaronowej z pieczarkami

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(297g)
Energia (kalorie)
232.09 kcal
689.30 kcal
Białko
6.93 g
20.57 g

Węglowodany w zapiekance makaronowej z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(297g)
Węglowodany
24.49 g
72.73 g
Węglowodany przyswajalne
23.16 g
68.79 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.33 g
3.94 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(297g)
Tłuszcz
12.16 g
36.10 g
Tłuszcze nasycone
7.91 g
23.50 g
Tłuszcze nienasycone
2.28 g
6.76 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze jednonasycone
1.81 g
5.39 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.46 g
1.38 g
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cholesterol
19.87 mg
59.02 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Witaminy w przepisie na zapiekankę makaronową z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(297g)
Witamina A
54.71 µg (mcg)
162.49 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B6
0.10 mg
0.28 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina B12
0.21 µg (mcg)
0.61 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina C
3.06 mg
9.07 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina D
0.03 µg (mcg)
0.10 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Witamina E
0.17 mg
0.50 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Retinol
48.06 µg (mcg)
142.74 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Tiamina
0.06 mg
0.18 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.53 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Niacyna
1.57 mg
4.67 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Foliany
14.54 µg (mcg)
43.18 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Beta karoten
77.98 µg (mcg)
231.60 µg (mcg)
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na zapiekankę makaronową z pieczarkami

Na 100g
Na porcję
(297g)
Sód
42.69 mg
126.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Potas
198.24 mg
588.78 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Wapń
60.95 mg
181.03 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Fosfor
117.80 mg
349.88 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Magnez
22.31 mg
66.27 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Żelazo
0.61 mg
1.82 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Cynk
0.82 mg
2.45 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Miedź
0.18 mg
0.55 mg
Brak danych dla: śmietanka kremowa 36%.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny zapiekanki makaronowej z pieczarkami 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w zapiekance makaronowej z pieczarkami

Lista alergenów dla zapiekanki makaronowej z pieczarkami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Śmietana 18%
    • Śmietanka kremowa 36%
    • Ser Mozzarella
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Makaron fusilli

Cena przygotowania zapiekanki makaronowej z pieczarkami

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Masło
50 g
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.25
Za 50 g
Pieczarki
500 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
5.00
Za 500 g
Czosnek
10 g
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Śmietana 18%
250 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
2.75
Za 250 g
Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana)
20 g
5.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.10
Za 20 g
Sok cytrynowy
30 ml
1.00
Za 20,0 ml
Liczba opakowań 2
1.50
Za 30 ml
Szczypiorek
45 g
2.00
Za 30,0 g
Liczba opakowań 2
3.00
Za 45 g
Makaron fusilli
500 g
4.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 500 g
Śmietanka kremowa 36%
250 ml
8.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
4.00
Za 250 ml
Ser Mozzarella
125 g
4.50
Za 125,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 125 g
Koszt składników
44.90
Jak oceniasz przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób