Przepis na wrapy z kurczakiem krok po kroku

Składniki dla 4 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, czosnek
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka

Pokrój pierś z kurczaka w paski.

Pierś z kurczaka dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem i polej olejem rzepakowym, wymieszaj i odstaw na 15 minut.

Ser żółty zetrzyj na tarce.

Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski.

Pokrój ogórki konserwowe w plastry.

Na patelni usmaż kurczaka.

Tortille posmaruj majonezem i ketchupem, posyp żółtym serem, dodaj paski kurczaka, paprykę i ogórka oraz kukurydzę konserwową.

Złóż brzegi placka i zwiń w rulon, podgrzej na patelni bez tłuszczu, aż będą rumiane.

Wrapy z kurczakiem podane na desce.
Wrapy z kurczakiem
Koszt przygotowania dania
34.75 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
631 kcal
Liczba alergenów w daniu
4
66

Wrapy z kurczakiem - cechy przepisu

Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wrapach z kurczakiem

Wrapy z kurczakiem to pyszne i szybkie przekąski. Tortille do przygotowania wrapów możesz przygotować własnoręcznie lub użyć gotowych placków, zwróć uwagę na ich skład, im krótszy i bardziej zrozumiały tym lepiej dla zdrowia. Przepis na wrapy z kurczakiem jest bardzo łatwy, dlatego nie potrzebujesz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do zrobienia wrapów potrzebować będziesz następujących produktów spożywczych: tortille pełnoziarniste, pierś z kurczaka, ser żółty, kukurydza, papryka czerwona, ogórki konserwowe, majonez, ketchup, olej rzepakowy, sól, pieprz, słodka papryka i czosnek.

Jak zrobić wrapy z kurczakiem? Pokrój pierś z kurczaka w paski, dopraw solą, pieprzem, słodką papryką oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Dodaj olej rzepakowy i wymieszaj, odstaw na 15 minut. Zetrzyj ser żółty, paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Pokrój ogórki konserwowe w plastry. Na patelni usmaż kurczaka. Tortille posmaruj majonezem i ketchupem, posyp żółtym serem, dodaj paski kurczaka, paprykę i ogórka oraz kukurydzę konserwową. Złóż brzegi placka i zwiń w rulon, podgrzej na patelni bez tłuszczu aż będą rumiane.

Pierś z kurczaka jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka w diecie. Jest mięsem o bardzo niskiej zawartości tłuszczu, zawiera także małą ilość kalorii ogółem. Pamiętaj, aby wybierać mięso dobrej jakości, z chowu bez antybiotyków.

Ogórek to warzywo z rodziny dyniowatych. Ogórki mają liczne odmiany a jedną z nich jest melon. Jest on niskokalorycznym warzywem, zawierającym duże ilości wody. Oczyszcza organizm z toksyn oraz świetnie sprawdza się na dietach redukcyjnych. Polecany jest także osobom chorym na cukrzycę, gdyż ma niski indeks glikemiczny. Ogórków w occie nie powinny spożywać osoby z wrzodami żołądka, lepszym pomysłem dla nich będzie ogórek kiszony.

Podsumowując pyszne i szybkie wrapy z kurczakiem są doskonałe na imprezę. Przystawka podana na ciepło zaspokoi apetyt gości. Prosty przepis przygotujesz w niespełna 30 minut. Dobre tortille możesz zabrać jako przekąskę do pracy i odgrzać w mikrofali.

Wartości odżywcze wrapów z kurczakiem

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(350g)
Energia (kalorie)
180.53 kcal
631.84 kcal
Białko
11.03 g
38.61 g

Węglowodany w wrapach z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Węglowodany
15.19 g
53.15 g
Węglowodany przyswajalne
12.33 g
43.15 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
2.86 g
10.00 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(350g)
Tłuszcz
8.52 g
29.82 g
Tłuszcze nasycone
4.41 g
15.43 g
Tłuszcze nienasycone
4.11 g
14.39 g
Tłuszcze jednonasycone
2.32 g
8.12 g
Tłuszcze wielonasycone
1.79 g
6.27 g
Cholesterol
32.01 mg
112.04 mg

Witaminy w przepisie na wrapy z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Witamina A
45.55 µg (mcg)
159.43 µg (mcg)
Witamina B6
0.33 mg
1.15 mg
Witamina B12
0.24 µg (mcg)
0.82 µg (mcg)
Witamina C
18.99 mg
66.45 mg
Witamina D
0.07 µg (mcg)
0.23 µg (mcg)
Witamina E
0.49 mg
1.73 mg
Retinol
21.98 µg (mcg)
76.94 µg (mcg)
Tiamina
0.23 mg
0.82 mg
Ryboflawina
0.18 mg
0.63 mg
Niacyna
3.73 mg
13.07 mg
Foliany
50.26 µg (mcg)
175.91 µg (mcg)
Beta karoten
246.16 µg (mcg)
861.56 µg (mcg)

Składniki mineralne w przepisie na wrapy z kurczakiem

Na 100g
Na porcję
(350g)
Sód
402.40 mg
1408.41 mg
Potas
218.28 mg
763.97 mg
Wapń
148.72 mg
520.51 mg
Fosfor
207.27 mg
725.45 mg
Magnez
34.69 mg
121.42 mg
Żelazo
0.87 mg
3.06 mg
Cynk
1.20 mg
4.19 mg
Miedź
0.09 mg
0.31 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wrapów z kurczakiem 66
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wrapach z kurczakiem

Lista alergenów dla wrapów z kurczakiem przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla pełnoziarnista
  • Gorczyca i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • ogórek konserwowy
    • Majonez
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser żółty
  • Jaja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Majonez

Cena przygotowania wrapów z kurczakiem

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla pełnoziarnista
400 g
8 sztuk
4.80
Za 250.0 g
Liczba opakowań 2
7.68
Za 400 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
1 duży filet
16.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340.0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Papryka czerwona
240 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250.0 g
Liczba opakowań 1
4.32
Za 240 g
Ogórek konserwowy
150 g
6.00
Za 860.0 g
Liczba opakowań 1
1.05
Za 150 g
Ser żółty
200 g
4.20
Za 150.0 g
Liczba opakowań 2
5.60
Za 200 g
Ketchup
50 g
5.00
Za 500.0 g
Liczba opakowań 1
0.50
Za 50 g
Majonez
50 g
4.00
Za 270.0 g
Liczba opakowań 1
0.74
Za 50 g
Koszt składników
57.00
Jak oceniasz przepis na wrapy z kurczakiem
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100.0% osób