Wegańskie drożdżówki

Opublikowano: 17.11.2021 r., 13:18 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Wegańska drożdżówka podana na talerzyku z cukrem pudrem.
Wegańskie drożdżówki
Wegańskie drożdżówki to świetna opcja dla wszystkich, którzy kochają naprawdę pyszne bułeczki. W tym wydaniu są całkowicie roślinne, ale równie smaczne i łatwe.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie i Mieszanie i łączenie 20 min
199 kcal
Kcal w porcji
80 g
Wielkość porcji
87
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 10 porcji
  • Mąka pszenna typ 500 (250 g)
  • Mleko owsiane 1 szklanka (250 ml)
  • Olej kokosowy 1 łyżka (25 ml)
  • Syrop z agawy 1 łyżka (25 g)
  • Drożdże suche (15 g)
  • Cukier puder (30 g)
  • Powidła śliwkowe (200 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
Sprzęt kuchenny
piekarnik, kuchenka, duża miska, rondelek

Przepis na wegańskie drożdżówki krok po kroku

Mleko owsiane podgrzej lekko i połącz z olejem, syropem z agawy, drożdżami i 1 łyżką mąki.

Odstaw na 15 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder i zaczyn.

Całość wyrób dokładnie na gładką masę.

1/3 ciasta odstaw na bok. Z pozostałej części zrób spore kulki i spłaszcz je lekko na środku.

Do wgłębień włóż po 2 łyżeczki powideł.

Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim drożdżówki, by zakryło powidła.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej bułeczki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Jak oceniasz przepis na wegańskie drożdżówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 82,9% osób

Więcej informacji na temat wegańskich drożdżówek

Wegańskie drożdżówki to dobra opcja na pyszne wypieki dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Choć w sklepach można zakupić gotowe bułeczki, to jednak w większości nie są one wegańskie. Dlatego wszyscy eliminujący produkty odzwierzęce powinny zrobić takie własnoręcznie. Choć ich przygotowanie jest dość czasochłonne, to efekt końcowy jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie drożdżówki w sposób bardzo łatwy, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, a przy okazji bardzo szybka. Choć przed stworzeniem bułeczek najpierw trzeba stworzyć zaczyn, to nie musi on leżakować zbyt długo. Dzięki temu ciasto można przygotować w 15 minut. Bułeczki można formować w dowolnym kształcie. Najłatwiejsze są zwykłe okrągłe. Choć pięknie prezentują się również te z warkoczem. Do przygotowania tych słodkich wypieków wystarczy piekarnik i duża miska.

Przepis na wegańskie drożdżówki jest niezwykle prosty, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość choć zajmuje trochę czasu, naprawdę jest warta każdej minuty. To dlatego, że z tego przepisu powstają niezwykle delikatne, puszyste i bardzo chrupiące drożdżówki, które pomimo braku odzwierzęcych produktów nie rozpadają się i wspaniale wyrastają. Do ich przygotowania najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, można użyć również pełnoziarnistej, lub połączyć ją pół na pół z tą oczyszczoną. To świetny patent zwłaszcza dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością, gdyż pozwala obniżyć indeks glikemiczny. Dzięki temu zabiegowi dostarcza też nieco więcej błonnika. W tradycyjnej wersji sprawdzi się lepiej dla osób na diecie lekkostrawnej. To świetny pomysł na deser również dla dzieci, na pewno docenią one słodki smak bułeczek i powideł. Są tak pyszne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Te bułki to dobre rozwiązania również na pyszne drugie śniadanie. Ten prosty przepis pozwala stworzyć drożdżówki łatwe, szybkie i niezwykle smaczne. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu.

Alergeny w wegańskich drożdżówkach

Lista alergenów dla wegańskich drożdżówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • mleko owsiane

Wartości odżywcze wegańskich drożdżówek

na 100g gotowej potrawy

Te bułeczki tak jak inne słodkości nie powinny gościć w menu zbyt często.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kcal)
249.49
199.59
Białko (g)
5.36
4.29

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany (g)
49.59
39.67

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz (g)
4.26
3.41
Tłuszcze nasycone (g)
3.49
2.79
Tłuszcze nienasycone (g)
0.77
0.62

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(80g)
Ryboflawina (mg)
0.29
0.23
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód (mg)
13.43
10.74
Wapń (mg)
44.38
35.50
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich drożdżówek 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania wegańskich drożdżówek

Koszt składników
44.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko owsiane
250 ml
1 szklanka
10.50
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
2.62
Za 250 ml
Olej kokosowy
25 ml
1 łyżka
9.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 25 ml
Syrop z agawy
25 g
1 łyżka
10.50
Za 245,0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Drożdże suche
15 g
1.50
Za 7,0 g
Liczba opakowań 3
3.21
Za 15 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Powidła śliwkowe
200 g
4.50
Za 280,0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
44.00