Przepis na wegańskie drożdżówki krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
cukier puder
To będzie niezbędne
piekarnik, kuchenka, duża miska, rondelek

Mleko owsiane podgrzej lekko i połącz z olejem, syropem z agawy, drożdżami i 1 łyżką mąki.

Odstaw na 15 minut.

Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder i zaczyn.

Całość wyrób dokładnie na gładką masę.

1/3 ciasta odstaw na bok. Z pozostałej części zrób spore kulki i spłaszcz je lekko na środku.

Do wgłębień włóż po 2 łyżeczki powideł.

Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim drożdżówki, by zakryło powidła.

Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej bułeczki.

Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.

Wegańska drożdżówka podana na talerzyku z cukrem pudrem.
wegańskie drożdżówki
Koszt przygotowania dania
11.48 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
199 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
87

Wegańskie drożdżówki - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o wegańskich drożdżówkach

Wegańskie drożdżówki to dobra opcja na pyszne wypieki dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Choć w sklepach można zakupić gotowe bułeczki, to jednak w większości nie są one wegańskie. Dlatego wszyscy eliminujący produkty odzwierzęce powinny zrobić takie własnoręcznie. Choć ich przygotowanie jest dość czasochłonne, to efekt końcowy jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie drożdżówki w sposób bardzo łatwy, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, a przy okazji bardzo szybka. Choć przed stworzeniem bułeczek najpierw trzeba stworzyć zaczyn, to nie musi on leżakować zbyt długo. Dzięki temu ciasto można przygotować w 15 minut. Bułeczki można formować w dowolnym kształcie. Najłatwiejsze są zwykłe okrągłe. Choć pięknie prezentują się również te z warkoczem. Do przygotowania tych słodkich wypieków wystarczy piekarnik i duża miska.

Przepis na wegańskie drożdżówki jest niezwykle prosty, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość choć zajmuje trochę czasu, naprawdę jest warta każdej minuty. To dlatego, że z tego przepisu powstają niezwykle delikatne, puszyste i bardzo chrupiące drożdżówki, które pomimo braku odzwierzęcych produktów nie rozpadają się i wspaniale wyrastają. Do ich przygotowania najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, można użyć również pełnoziarnistej, lub połączyć ją pół na pół z tą oczyszczoną. To świetny patent zwłaszcza dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością, gdyż pozwala obniżyć indeks glikemiczny. Dzięki temu zabiegowi dostarcza też nieco więcej błonnika. W tradycyjnej wersji sprawdzi się lepiej dla osób na diecie lekkostrawnej. To świetny pomysł na deser również dla dzieci, na pewno docenią one słodki smak bułeczek i powideł. Są tak pyszne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Te bułki to dobre rozwiązania również na pyszne drugie śniadanie. Ten prosty przepis pozwala stworzyć drożdżówki łatwe, szybkie i niezwykle smaczne. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu.

Wartości odżywcze wegańskich drożdżówek

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(80g)
Energia (kalorie)
249.49 kcal
199.59 kcal
Białko
5.36 g
4.29 g

Węglowodany w wegańskich drożdżówkach

Na 100g
Na porcję
(80g)
Węglowodany
49.59 g
39.67 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(80g)
Tłuszcz
4.26 g
3.41 g
Tłuszcze nasycone
3.49 g
2.79 g
Tłuszcze nienasycone
0.77 g
0.62 g

Witaminy w przepisie na wegańskie drożdżówki

Na 100g
Na porcję
(80g)
Ryboflawina
0.29 mg
0.23 mg
Brak danych dla: powidła śliwkowe.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na wegańskie drożdżówki

Na 100g
Na porcję
(80g)
Sód
13.43 mg
10.74 mg
Wapń
44.38 mg
35.50 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny wegańskich drożdżówek 87
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w wegańskich drożdżówkach

Lista alergenów dla wegańskich drożdżówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • mleko owsiane

Cena przygotowania wegańskich drożdżówek

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 500
250 g
3.00
Za 1000.0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 250 g
Mleko owsiane
250 ml
1 szklanka
10.50
Za 1000.0 ml
Liczba opakowań 1
2.62
Za 250 ml
Olej kokosowy
25 ml
1 łyżka
9.00
Za 500.0 ml
Liczba opakowań 1
0.45
Za 25 ml
Syrop z agawy
25 g
1 łyżka
10.50
Za 245.0 g
Liczba opakowań 1
1.07
Za 25 g
Drożdże suche
15 g
1.50
Za 7.0 g
Liczba opakowań 3
3.21
Za 15 g
Cukier puder
30 g
2.00
Za 400.0 g
Liczba opakowań 1
0.15
Za 30 g
Powidła śliwkowe
200 g
4.50
Za 280.0 g
Liczba opakowań 1
3.21
Za 200 g
Koszt składników
44.00
Jak oceniasz przepis na wegańskie drożdżówki
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 80.0% osób