Przepis na wegańskie drożdżówki krok po kroku
- Mąka pszenna typ 500 250 g
- Mleko owsiane 250 ml 1 szklanka
- Olej kokosowy 25 ml 1 łyżka
- Syrop z agawy 25 g 1 łyżka
- Drożdże suche 15 g
- Cukier puder 30 g
- Powidła śliwkowe 200 g
Mleko owsiane podgrzej lekko i połącz z olejem, syropem z agawy, drożdżami i 1 łyżką mąki.
Odstaw na 15 minut.
Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier puder i zaczyn.
Całość wyrób dokładnie na gładką masę.
1/3 ciasta odstaw na bok. Z pozostałej części zrób spore kulki i spłaszcz je lekko na środku.
Do wgłębień włóż po 2 łyżeczki powideł.
Resztę ciasta zetrzyj na tarce i posyp nim drożdżówki, by zakryło powidła.
Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia i rozłóż na niej bułeczki.
Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 20 minut.
-
Ciasto drożdżowe
-
Racuchy drożdżowe
-
Chanuka
-
Rogaliki drożdżowe
-
Kulebiaki
-
Ciasto drożdżowe z kruszonką
-
Ciasto drożdżowe ze śliwkami
-
Lahmacun na drożdżach
-
Strucel makowy
-
Ciasto drożdżowe bez wyrabiania
-
Ciasto drożdżowe z owocami
-
Ciasto drożdżowe z serem
-
Chałka drożdżowa
-
Knedliki
-
Drożdżówki z kruszonką
-
Drożdżówki z rabarbarem
-
Bułki z jagodami
-
Babka drożdżowa
-
Ciasta drożdżowe

(liczba kalorii)
Wegańskie drożdżówki - cechy przepisu
Więcej o wegańskich drożdżówkach
Wegańskie drożdżówki to dobra opcja na pyszne wypieki dla wszystkich osób na diecie roślinnej. Choć w sklepach można zakupić gotowe bułeczki, to jednak w większości nie są one wegańskie. Dlatego wszyscy eliminujący produkty odzwierzęce powinny zrobić takie własnoręcznie. Choć ich przygotowanie jest dość czasochłonne, to efekt końcowy jest wart każdej minuty spędzonej w kuchni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić wegańskie drożdżówki w sposób bardzo łatwy, ten przepis na pewno przypadnie ci do gustu. Całość jest prosta, a przy okazji bardzo szybka. Choć przed stworzeniem bułeczek najpierw trzeba stworzyć zaczyn, to nie musi on leżakować zbyt długo. Dzięki temu ciasto można przygotować w 15 minut. Bułeczki można formować w dowolnym kształcie. Najłatwiejsze są zwykłe okrągłe. Choć pięknie prezentują się również te z warkoczem. Do przygotowania tych słodkich wypieków wystarczy piekarnik i duża miska.
Przepis na wegańskie drożdżówki jest niezwykle prosty, dlatego świetnie poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby. Całość choć zajmuje trochę czasu, naprawdę jest warta każdej minuty. To dlatego, że z tego przepisu powstają niezwykle delikatne, puszyste i bardzo chrupiące drożdżówki, które pomimo braku odzwierzęcych produktów nie rozpadają się i wspaniale wyrastają. Do ich przygotowania najlepiej sprawdzi się mąka pszenna, można użyć również pełnoziarnistej, lub połączyć ją pół na pół z tą oczyszczoną. To świetny patent zwłaszcza dla osób z cukrzycą lub insulinoopornością, gdyż pozwala obniżyć indeks glikemiczny. Dzięki temu zabiegowi dostarcza też nieco więcej błonnika. W tradycyjnej wersji sprawdzi się lepiej dla osób na diecie lekkostrawnej. To świetny pomysł na deser również dla dzieci, na pewno docenią one słodki smak bułeczek i powideł. Są tak pyszne, że znikają z talerza w mgnieniu oka. Te bułki to dobre rozwiązania również na pyszne drugie śniadanie. Ten prosty przepis pozwala stworzyć drożdżówki łatwe, szybkie i niezwykle smaczne. Są tak delikatne, że rozpływają się w ustach. Najlepiej smakują tuż po upieczeniu.
Wartości odżywcze wegańskich drożdżówek
Energia i białka
(80g)
Węglowodany w wegańskich drożdżówkach
(80g)
Tłuszcze
(80g)
Witaminy w przepisie na wegańskie drożdżówki
(80g)
Składniki mineralne w przepisie na wegańskie drożdżówki
(80g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w wegańskich drożdżówkach
Lista alergenów dla wegańskich drożdżówek przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- mleko owsiane