Przepis na truskawkowiec krok po kroku

Składniki dla 10 porcji
Liczba porcji:
To będzie niezbędne
duża miska, blaszka do pieczenia 25x35 cm, papier do pieczenia

Rozdziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Powoli wrzucaj po jednym żółtku i dobrze ubij.

Do masy jajecznej dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.

Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.

Do dużej miski wsyp galaretki i zalej je 800 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do częściowego zastygnięcia.

Biszkopt odwróć do góry nogami i posmaruj go serkiem mascarpone.

Na niego rozłóż pokrojone na kawałki truskawki i zalej wszystko galaretką.

Ciasto odstaw do lodówki na półtorej godziny.

Truskawkowiec podany z owocami.
truskawkowiec
Koszt przygotowania dania
31.76 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
370 kcal
Liczba alergenów w daniu
3
87

Truskawkowiec - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o truskawkowcu

Truskawkowiec to wspaniałe ciasto, które zasmakuje każdemu miłośnikowi tych nieco kwaskowych, letnich owoców. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.

Przepis na truskawkowiec to doskonały pomysł na pyszny placek, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. Świetnie sprawdzi się na letnie dni, gdyż świeże owoce sprawiają, że jest bardzo orzeźwiający. To niesamowicie łatwe ciasto, które można zrobić w kilka minut, a pięknie się prezentuje, ze względu na dodatek kolorowej galaretki. Przepis na biszkopt z galaretką jest niezwykle łatwy, więc sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Można go zrobić w bardzo szybkim czasie, a efekt końcowy prezentuje się i smakuje po prostu wybornie. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ciasto jest nie tylko łatwe, ale również bardzo szybkie. Dzięki temu, że podawane jest na zimno, sprawdza się w upalne dni.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić truskawkowiec, by był smaczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego ciasto tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobry wybór również dla początkujących cukierników. Smakuje pysznie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po sezonie można go przygotować z mrożonych truskawek. Do jego przygotowania wystarczy tylko dobry piekarnik i mikser. Bazą jest bardzo prosty biszkopt, który zawsze się udaje, dlatego, przy jego przygotowaniu nie trzeba się martwić, że coś pójdzie nie tak. To dlatego będzie wspaniałym wyborem również w awaryjnych sytuacjach. Zwłaszcza że do jego stworzenia używa się produktów, które zwykle znajdują się w każdym, nawet najmniejszym sklepie, a najczęściej nawet w domowej spiżarni. Biszkopt upieczony z tego przepisu jest bardzo puszysty, ma strukturę gąbki, dlatego stanowi wspaniałą bazę do każdego rodzaju dodatków, jednak to właśnie z zimną galaretką tworzy duet doskonały. Wspaniale ozdobi stoły, nie tylko podczas specjalnych okazji, ale również w trakcie zwykłych dni. Będzie świetnym wyborem również do popołudniowej kawy. Na pewno pokochają je wszyscy miłośnicy łatwych przepisów.

Wartości odżywcze truskawkowca

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(154g)
Energia (kalorie)
240.53 kcal
370.41 kcal
Białko
5.38 g
8.29 g

Węglowodany w truskawkowcu

Na 100g
Na porcję
(154g)
Węglowodany
21.39 g
32.94 g
Węglowodany przyswajalne
20.70 g
31.88 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
0.69 g
1.06 g
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(154g)
Tłuszcz
14.40 g
22.18 g
Tłuszcze nasycone
13.55 g
20.87 g
Tłuszcze nienasycone
0.85 g
1.31 g
Cholesterol
90.08 mg
138.72 mg
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na truskawkowiec

Na 100g
Na porcję
(154g)
Sód
34.26 mg
52.76 mg
Wapń
68.34 mg
105.25 mg
Brak danych dla: galaretka, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Żelazo
0.83 mg
1.28 mg
Brak danych dla: galaretka, cukier waniliowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny truskawkowca 87
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w truskawkowcu

Lista alergenów dla truskawkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • mascarpone

Cena przygotowania truskawkowca

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Jajko
4 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
4.00
Za 4 szt.
Mąka pszenna typ 500
120 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.36
Za 120 g
Cukier puder
50 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.25
Za 50 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Galaretka
154 g
1.80
Za 75,0 g
Liczba opakowań 3
3.70
Za 154 g
Truskawki
500 g
10.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
10.00
Za 500 g
Cukier waniliowy
10 g
0.60
Za 16,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 10 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Koszt składników
40.60
Jak oceniasz przepis na truskawkowiec
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób