Truskawkowiec
- Jajko (4 szt.)
- Mąka pszenna typ 500 (120 g)
- Cukier puder (50 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Galaretka (154 g)
- Truskawki (500 g)
- Cukier waniliowy (10 g)
- Mascarpone (500 g)
Przepis na truskawkowiec krok po kroku
Rozdziel białka i żółtka do osobnych miseczek. Białka ubij w dużej misce na sztywną pianę. Dodaj do nich cukier puder i cukier waniliowy. Powoli wrzucaj po jednym żółtku i dobrze ubij.
Do masy jajecznej dodaj mąkę i proszek do pieczenia. Całość wymieszaj rózgą, by nie było żadnych grudek.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem i wylej na nią ciasto. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 40 minut.
Do dużej miski wsyp galaretki i zalej je 800 ml wrzątku. Dokładnie wymieszaj i odstaw do częściowego zastygnięcia.
Biszkopt odwróć do góry nogami i posmaruj go serkiem mascarpone.
Na niego rozłóż pokrojone na kawałki truskawki i zalej wszystko galaretką.
Ciasto odstaw do lodówki na półtorej godziny.
-
Ciasto z truskawkami
-
Placek z truskawkami
-
Tarta z truskawkami
-
Szybkie ciasto z truskawkami budyniowe
-
Ciasto jogurtowe z truskawkami
-
Sernik na zimno z truskawkami
-
Sernikobrownie z truskawkami
-
Biszkopt z truskawkami
-
Ciasto ucierane z truskawkami
-
Naked cake
-
Tort truskawkowy
-
Kruszon
-
Sernik na zimno z galaretką
-
Rolada biszkoptowa
-
Ciasto drożdżowe z truskawkami
-
Kruche ciasto z truskawkami
-
Ciasto z truskawkami i budyniem
-
Prosty sernik na zimno
-
Ciasto z truskawkami
Więcej informacji na temat truskawkowca
Truskawkowiec to wspaniałe ciasto, które zasmakuje każdemu miłośnikowi tych nieco kwaskowych, letnich owoców. Jego przygotowanie jest niezwykle proste i szybkie.
Przepis na truskawkowiec to doskonały pomysł na pyszny placek, który na pewno przypadnie do gustu miłośnikom słodkich wypieków. Świetnie sprawdzi się na letnie dni, gdyż świeże owoce sprawiają, że jest bardzo orzeźwiający. To niesamowicie łatwe ciasto, które można zrobić w kilka minut, a pięknie się prezentuje, ze względu na dodatek kolorowej galaretki. Przepis na biszkopt z galaretką jest niezwykle łatwy, więc sprawdzi się nawet dla początkujących kucharzy. Można go zrobić w bardzo szybkim czasie, a efekt końcowy prezentuje się i smakuje po prostu wybornie. To dobre rozwiązanie zwłaszcza dla osób, które nie przepadają za zbyt długim przesiadywaniem w kuchni. Ciasto jest nie tylko łatwe, ale również bardzo szybkie. Dzięki temu, że podawane jest na zimno, sprawdza się w upalne dni.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić truskawkowiec, by był smaczny, to ten sprawdzony przepis będzie doskonałym wyborem. Powstaje z niego ciasto tak smaczne, że ciężko jest przejść obok niego obojętnie. To dobry wybór również dla początkujących cukierników. Smakuje pysznie zarówno na zimno, jak i na ciepło. Po sezonie można go przygotować z mrożonych truskawek. Do jego przygotowania wystarczy tylko dobry piekarnik i mikser. Bazą jest bardzo prosty biszkopt, który zawsze się udaje, dlatego, przy jego przygotowaniu nie trzeba się martwić, że coś pójdzie nie tak. To dlatego będzie wspaniałym wyborem również w awaryjnych sytuacjach. Zwłaszcza że do jego stworzenia używa się produktów, które zwykle znajdują się w każdym, nawet najmniejszym sklepie, a najczęściej nawet w domowej spiżarni. Biszkopt upieczony z tego przepisu jest bardzo puszysty, ma strukturę gąbki, dlatego stanowi wspaniałą bazę do każdego rodzaju dodatków, jednak to właśnie z zimną galaretką tworzy duet doskonały. Wspaniale ozdobi stoły, nie tylko podczas specjalnych okazji, ale również w trakcie zwykłych dni. Będzie świetnym wyborem również do popołudniowej kawy. Na pewno pokochają je wszyscy miłośnicy łatwych przepisów.
Alergeny w truskawkowcu
Lista alergenów dla truskawkowca przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- mascarpone
Wartości odżywcze truskawkowca
To ciasto zawiera sporo cukru, więc nie powinno gościć w menu zbyt często.
Energia i białka
(154g)
Węglowodany
(154g)
Tłuszcze
(154g)
Składniki mineralne
(154g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.