Tostada
- Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
- Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
- Śmietana 12% (100 g)
- Koncentrat pomidorowy - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
- Czosnek - 1 średni ząbek (5 g)
- Tortilla - kukurydziana (500 g)
- Mięso mielone wołowe (300 g)
- Fasola konserwowa - czerwona (150 g)
Przepis na tostadę krok po kroku
Na patelni rozgrzej olej.
Na rozgrzany olej włóż tortillę (placek powinien być całkowicie zanurzony).
Placki smaż przez około 2 minuty, następnie wyciągnij je z oleju i odsącz nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.
Cebulę i czosnek obierz. Składniki posiekaj na mniejsze kawałki.
Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, czosnek oraz mięso mielone przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając).
Fasolę odsącz z zalewy.
Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę oraz przyprawy. Całość zalej szklanką wody. Całość gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia potrawy.
Na usmażone placki tortilli ułóż farsz z mięsem mielonym, całość udekoruj śmietaną.
Więcej informacji na temat tostady
Tostada to tortilla kukurydziana smażona na głębokim oleju. Stanowi ona doskonały pomysł na dobre meksykańskie danie, które można podać jako smaczny obiad dla całej rodziny. Tostada świetnie sprawdzi się również jako tortilla tostowana podawana jako dodatek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na tostadę bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, olej rzepakowy, śmietana 12%, koncentrat pomidorowy, czosnek, tortilla kukurydziana, mięso mielone wieprzowe, fasola konserwowa czerwona oraz sól i pieprz.
Jak zrobić tostadę? Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej włóż tortillę (placek powinien być całkowicie zanurzony). Placki smaż przez około 2 minuty, następnie wyciągnij je z oleju i odsącz nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Cebulę i czosnek obierz. Składniki posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, czosnek oraz mięso mielone przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Fasolę odsącz z zalewy. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę oraz przyprawy. Całość zalej szklanką wody. Całość gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia potrawy. Na usmażone placki tortilli ułóż farsz z mięsem mielonym, całość udekoruj śmietaną.
Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Znajdziemy w niej składniki mineralne i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Krzem jest podstawowym budulcem tkanki łącznej naszego organizmu. Jest on niezbędny do syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego oraz elastyny.
Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne placki z tortilli świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznego dania na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Pyszne tostady stanowią również doskonałą propozycję na smaczny obiad. Dzięki nim możemy włączyć do diety nasiona roślin strączkowych.
Alergeny w tostadzie
Lista alergenów dla tostady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
- Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietana 12%
- Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
Wartości odżywcze tostady
Tostada to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Stanowi ona świetny sposób na włączenie do diety nasion roślin strączkowych.
Energia i białka
(260g)
Węglowodany
(260g)
Tłuszcze
(260g)
Witaminy
(260g)
Składniki mineralne
(260g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.