Tortilla domowa

Opublikowano: 22.05.2021 r., 12:13 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Placki tortilli domowej ułożone na brązowej ścierce kuchennej. Całość znajduje się na drewnianym blacie.
Tortilla domowa
Tortilla domowa to doskonała baza na domowe, zdrowsze wersje fast-foodów. Koniecznie wypróbuj naszego przepisu na te pyszne, łatwe i szybkie w przygotowaniu placki z mąki.
Przygotowanie 25 min
315 kcal
Kcal w porcji
75 g
Wielkość porcji
75
Indeks glikemiczny
Przepis wegański
Składniki dla 8 porcji
  • Mąka pszenna typ 750 2 szklanki (400 g)
  • Olej rzepakowy (50 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól
Sprzęt kuchenny
kuchenka, wałek, sitko, patelnia beztłuszczowa, miska

Przepis na tortillę domową krok po kroku

Przygotuj pół szklanki gorącej wody.

Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wodę i sól. Całość dokładnie wymieszaj.

Następnie dodaj olej rzepakowy i zagnieć ciasto przez około 5 minut.

Zagniecione ciasto w miseczce uformuj w kulkę, miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 15 minut.

Po tym czasie ciasto podziel na 8 części. Z każdej z nich przygotuj kulkę, którą rozwałkuj wałkiem na cienkie placki (około 1 cm grubości).

Na kuchence rozgrzej patelnię. Następnie smaż na niej każdy placek z obu stron po około pół minuty.

Tortille zdejmij z patelni, gdy te delikatnie się zarumienią.

Gotowe tortille możesz podawać z wieloma dodatkami.

Jak oceniasz przepis na tortillę domową
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 89,0% osób

Więcej informacji na temat tortilli domowej

Łatwa tortilla domowa to doskonała propozycja na bazę pod wiele posiłków. Z tortilli możesz przygotować wrapy z kurczakiem, z mozzarellą, z samymi warzywami lub innymi dodatkami, które lubisz. Przepis na domową tortillę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Przygotowanie zajmie Tobie chwilę czasu, a da podstawę do stworzenia pysznych dań. W dalszej części dowiesz się jak upiec placki tortilli domowym sposobem. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie mąki pszennej, oleju rzepakowego oraz soli. Składniki są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu i tortille przygotować samodzielnie (będzie to na pewno pewniejszy skład, niż tych kupionych w sklepie).

A więc jak zrobić placki tortilli domowej? Mąkę wymieszaj z wodą i solą, następnie dodaj do ciasta olej. Ciasto zagniataj przez 5 minut. Następnie ciasto pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło. Gotowe ciasto podziel na kilka części, z każdej rozwałkuj cienki placek, który usmaż na rozgrzanej patelni. Ten szybki przepis to najlepsza propozycja na wiele pysznych obiadów czy przekąsek.

Tortille najczęściej używane są w kuchni meksykańskiej, jednak i w Polsce zyskują spore grono zainteresowanych. Z gotowych tortilli najczęściej przygotowywane są bardziej złożone dania (w kuchni meksykańskiej są to np quesadilla, tacos czy wrapy).

Olej rzepakowy użyty do przygotowania tortilli domowej w swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które niezbędne są do prawidłowej budowy błon komórkowych. W oleju rzepakowym znajdziemy również witaminę E, która chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu.

Podsumowując pyszna tortilla to doskonała baza na wiele pysznych potraw. Produkty są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu w swojej kuchni. Tortille świetnie sprawdzają się do przygotowania domowych, zdrowszych wersji fast-foodów. Dodatkowo placek z mąki dostarczy do naszego organizmu pewnych ilości składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpłyną na nasze zdrowie.

Alergeny w tortilli domowej

Lista alergenów dla tortilli domowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 750

Wartości odżywcze tortilli domowej

na 100g gotowej potrawy

Tortilla domowa to doskonały zamiennik dla tortilli sklepowej, ponieważ ma prostszy skład. Jest to doskonała podstawa do stworzenia wielu ciekawych posiłków dla całej rodziny lub przystawek na imprezy okolicznościowe.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(75g)
Energia (kcal)
420.89
315.67
Białko (g)
10.67
8.00
Fenyloalanina (mg)
0.52
0.39

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(75g)
Węglowodany (g)
64.44
48.33
Węglowodany przyswajalne (g)
62.31
46.73
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.13
1.60

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(75g)
Tłuszcz (g)
12.59
9.44
Tłuszcze nasycone (g)
1.48
1.11
Tłuszcze nienasycone (g)
11.11
8.33
Tłuszcze jednonasycone (g)
7.46
5.59
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.65
2.74
Cholesterol (mg)
0.00
0.00

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(75g)
Witamina D (µg (mcg))
0.00
0.00

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(75g)
Sód (mg)
1.78
1.33
Potas (mg)
88.89
66.67
Wapń (mg)
13.33
10.00
Żelazo (mg)
3.92
2.94
Szacunkowy indeks glikemiczny tortilli domowej 75
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortilli domowej

Koszt składników
10.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna typ 750
400 g
2 szklanki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
1.20
Za 400 g
Olej rzepakowy
50 ml
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.35
Za 50 ml
Koszt składników
10.00