Przepis na tortillę domową krok po kroku
- Mąka pszenna typ 750 400 g 2 szklanki
- Olej rzepakowy 50 ml
Przygotuj pół szklanki gorącej wody.
Do miski przesiej mąkę, dodaj do niej wodę i sól. Całość dokładnie wymieszaj.
Następnie dodaj olej rzepakowy i zagnieć ciasto przez około 5 minut.
Zagniecione ciasto w miseczce uformuj w kulkę, miskę przykryj ściereczką i odstaw ją na 15 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na 8 części. Z każdej z nich przygotuj kulkę, którą rozwałkuj wałkiem na cienkie placki (około 1 cm grubości).
Na kuchence rozgrzej patelnię. Następnie smaż na niej każdy placek z obu stron po około pół minuty.
Tortille zdejmij z patelni, gdy te delikatnie się zarumienią.
Gotowe tortille możesz podawać z wieloma dodatkami.
Często zadawane pytania
-
Tortilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Tortilla z łososiem
-
Roladki z tortilli
-
Roladki z indyka
-
Tortilla na zimno
-
Tortilla z jajkiem
-
Roladki z łososia
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Wrap z kurczakiem
-
Ciasto na tortillę
-
Tortilla z szynką
-
Roladki z tortilli z łososiem
-
Rolada z tortilli z kurczakiem
-
Roladki ze szpinakiem i łososiem
-
Roladki z tortilli z kurczakiem
-
Roladki schabowe z pieczarkami
-
Roladki schabowe w sosie
-
Roladki z tortilli

(liczba kalorii)
Tortilla domowa - cechy przepisu
Więcej o tortilli domowej
Łatwa tortilla domowa to doskonała propozycja na bazę pod wiele posiłków. Z tortilli możesz przygotować wrapy z kurczakiem, z mozzarellą, z samymi warzywami lub innymi dodatkami, które lubisz. Przepis na domową tortillę jest bardzo prosty, dlatego nie potrzebujesz dużego doświadczenia w kuchni, aby je zrobić. Przygotowanie zajmie Tobie chwilę czasu, a da podstawę do stworzenia pysznych dań. W dalszej części dowiesz się jak upiec placki tortilli domowym sposobem. Do ich wykonania potrzebujesz jedynie mąki pszennej, oleju rzepakowego oraz soli. Składniki są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu i tortille przygotować samodzielnie (będzie to na pewno pewniejszy skład, niż tych kupionych w sklepie).
A więc jak zrobić placki tortilli domowej? Mąkę wymieszaj z wodą i solą, następnie dodaj do ciasta olej. Ciasto zagniataj przez 5 minut. Następnie ciasto pozostaw na 15 minut, aby odpoczęło. Gotowe ciasto podziel na kilka części, z każdej rozwałkuj cienki placek, który usmaż na rozgrzanej patelni. Ten szybki przepis to najlepsza propozycja na wiele pysznych obiadów czy przekąsek.
Tortille najczęściej używane są w kuchni meksykańskiej, jednak i w Polsce zyskują spore grono zainteresowanych. Z gotowych tortilli najczęściej przygotowywane są bardziej złożone dania (w kuchni meksykańskiej są to np quesadilla, tacos czy wrapy).
Olej rzepakowy użyty do przygotowania tortilli domowej w swoim składzie zawiera nienasycone kwasy tłuszczowe, które niezbędne są do prawidłowej budowy błon komórkowych. W oleju rzepakowym znajdziemy również witaminę E, która chroni nasz organizm przed działaniem wolnych rodników i opóźnia proces starzenia się organizmu.
Podsumowując pyszna tortilla to doskonała baza na wiele pysznych potraw. Produkty są przystępne cenowo, dlatego warto wypróbować przepisu w swojej kuchni. Tortille świetnie sprawdzają się do przygotowania domowych, zdrowszych wersji fast-foodów. Dodatkowo placek z mąki dostarczy do naszego organizmu pewnych ilości składników odżywczych, które w pozytywny sposób wpłyną na nasze zdrowie.
Wartości odżywcze tortilli domowej
Energia i białka
(75g)
Węglowodany w tortilli domowej
(75g)
Tłuszcze
(75g)
Witaminy w przepisie na tortillę domową
(75g)
Składniki mineralne w przepisie na tortillę domową
(75g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w tortilli domowej
Lista alergenów dla tortilli domowej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 750