Przepis na chipsy z tortilli krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, papryka słodka, oregano, papryka ostra, czosnek granulowany
To będzie niezbędne
piekarnik, papier do pieczenia, pędzelek, blacha do pieczenia 30x38

Placek tortilli pokrój na 4 paski.

Z pasków wykrój trójkąty.

Wymieszaj oliwę z przyprawami: po pół łyżeczki soli, słodkiej papryki, ostrej papryki, oregano i czosnku granulowanego.

Wycięte trójkąty smaruj przygotowaną pastą z przypraw.

Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.

Piecz 13 minut w 160 stopniach.

Po wyciągnięciu z piekarnika odczekaj chwilę aż chipsy stwardnieją i staną się bardziej chrupiące.

Chipsy z tortilli w brązowej misce stojącej na drewnianej desce, w tle przyprawy tj. papryka suszona, sól oraz limonka
Chipsy z tortilli
Koszt przygotowania dania
1.79 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
446 kcal
Liczba alergenów w daniu
1
55

Chipsy z tortilli - cechy przepisu

  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chipsach z tortilli

Tortilla jest płaskim, cienkim, okrągłym plackiem z mąki pszennej lub kukurydzianej oraz wody. Wywodzi się z Meksyku, gdzie pieczona jest na specjalnych patelniach. Ze względu na duże zainteresowanie tym produktem, na półkach sklepowych znajdziemy wersję z mąki pełnoziarnistej, a także z dodatkami takimi jak: różne nasiona, suszone pomidory lub szpinak. Te ostatnie nadają tortilli fantazyjnych kolorów.

Tortilla wykorzystywana jest często do dań na ciepło, np. w formie wrapów, tacos lub quesadilla, gdzie ciepły farsz zostaje zawinięty w podgrzany placek tortilli. Podczas podgrzewania placek zmienia swoją konsystencję na bardziej kruchą i miękką jednocześnie. Mimo to bardzo często spożywana jest również jako przekąska na zimno, np. na imprezę, gdzie użyte dodatki są zimne, a całość zostaje pokrojona na mniejsze kawałki idealne do dzielenia się z bliskimi. Z tortilli można przyrządzić również smaczne pieczone chipsy z tortilli pszennej, które będą świetną przekąską.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić chipsy z tortilli to trafiłeś w odpowiednie miejsce. Nasz przepis na chipsy z tortilli to szybkie i łatwe rozwiązanie jeśli masz ochotę coś „pochrupać” a jedyne co właśnie masz w domu to placki z tortilli i oliwa z oliwek.

Domowe chipsy wyróżnia przede wszystkim to, że są pieczone. Z dodatkiem ulubionych przypraw i oliwy zasmakują każdemu, kto chciałby zrezygnować z niezdrowych, sklepowych chipsów. Dla porównania 20g (garść) tradycyjnych chipsów dostarcza do 120kcal, natomiast 20g chipsów z tortilli to tylko 94kcal. Dlatego to dobre rozwiązanie na zdrowszą przekąskę np. do oglądania filmu lub na imprezę.

Takie przyprawy jak czosnek granulowany, papryka ostra i słodka nadają im wyrazistości. Dowolnie możesz dodawać również inne, pyszne przyprawy, dzięki czemu uzyskasz swój wymarzony smak. Jeśli chcesz dodaj również do pasty łyżkę startego parmezanu lub grana padano. Dzięki temu smak będzie jeszcze lepszy.

Przyrządzenie takich chipsów samodzielnie to dobry pomysł na rozrywkę dla całej rodziny.

Wartości odżywcze chipsów z tortillą

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(100g)
Energia (kalorie)
446.98 kcal
446.98 kcal

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(100g)
Tłuszcz
30.43 g
30.43 g
Tłuszcze nasycone
7.01 g
7.01 g
Tłuszcze nienasycone
23.42 g
23.42 g
Tłuszcze jednonasycone
19.13 g
19.13 g
Tłuszcze wielonasycone
4.29 g
4.29 g

Składniki mineralne w przepisie na chipsy z tortilli

Na 100g
Na porcję
(100g)
Sód
556.98 mg
556.98 mg
Potas
94.76 mg
94.76 mg
Wapń
110.63 mg
110.63 mg
Żelazo
2.88 mg
2.88 mg
Szacunkowy indeks glikemiczny chipsów z tortillą 55
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chipsach z tortilli

Lista alergenów dla chipsów z tortillą przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla

Cena przygotowania chipsów z tortillą

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
62 g
1 sztuka
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.99
Za 62 g
Oliwa z oliwek
20 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.80
Za 20 ml
Liczba porcji:
Koszt składników
24.00
Jak oceniasz przepis na chipsy z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób