Chimichanga

Opublikowano: 27.06.2022 r., 16:09 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Chimichanga podana na drewnianej desce do krojenia.
Chimichanga
Chimichanga to danie kuchni meksykańskiej. Pod dość ciekawą nazwą kryje się tortilla z farszem smażona na tłuszczu. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 40 min
Smażenie 20 min
414 kcal
Kcal w porcji
215 g
Wielkość porcji
32
Indeks glikemiczny
Składniki dla 8 porcji
  • Cebula 1 mała sztuka (100 g)
  • Czosnek 2 ząbki (10 g)
  • Papryka czerwona 1 duża sztuka (250 g)
  • Papryczka Jalapeno (20 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (400 g)
  • Kukurydza konserwowa (200 g)
  • Ser gouda tarty (150 g)
  • Tortilla (400 g)
  • Olej rzepakowy 4 łyżki stołowe (40 ml)
  • Serek śmietankowy (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka, garnek

Przepis na chimichangę krok po kroku

Mięso umyj, osusz, oprósz solą, włóż do garnka z wodą i ugotuj. Mięso powinno gotować się około 20 minut.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobną kostkę.

Paprykę i papryczkę jalapeno umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Warzywa podsmaż na patelni na połowie tłuszczu.

Ugotowanego kurczaka wyciągnij i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj go na patelnię z warzywami.

Następnie na patelnię dodaj przecedzoną kukurydzę, przyprawy oraz serek śmietankowy. Składniki dokładnie wymieszaj.

Na każdą tortillę nałóż farsz, starty ser żółty i zawiń jak krokiety.

Każdą tortillę usmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Gotową potrawę podawaj z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole.

Jak oceniasz przepis na chimichangę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,0% osób

Więcej informacji na temat chimichangi

Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. Przepis na chimichangę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, papryka czerwona, papryczka jalapeno, mięso z piersi kurczaka, kukurydza konserwowa, ser żółty, tortilla, olej rzepakowy, serek śmietankowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka ostra. Chimichangę możesz przygotować także z mięsem mielonym.

Jak zrobić chimichangę? Mięso umyj, osusz, oprósz solą, włóż do garnka z wodą i ugotuj. Mięso powinno gotować się około 20 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobną kostkę. Paprykę i papryczkę jalapeno umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni na połowie tłuszczu. Ugotowanego kurczaka wyciągnij i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj go na patelnię z warzywami. Następnie na patelnię dodaj przecedzoną kukurydzę, przyprawy oraz serek śmietankowy. Składniki dokładnie wymieszaj. Na każdą tortillę nałóż farsz, starty ser żółty i zawiń jak krokiety. Każdą tortillę usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gotową potrawę podawaj z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole.

Papryka zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych,

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne danie, jakim jest chimichanga, świetnie sprawdzi się podane jako ciepły obiad lub kolacja. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podawać je z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole, ponieważ sosy te nadadzą dodatkowych walorów smakowych. Chimichanga jest daniem dość ostrym, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny unikać dania w diecie.

Alergeny w chimichandze

Lista alergenów dla chimichangi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • serek śmietankowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla

Wartości odżywcze chimichangi

na 100g gotowej potrawy

Chimichanga to doskonała propozycja na smaczny obiad lub kolację. Danie jest dość kaloryczne, dlatego uważaj z jego ilością w diecie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kcal)
192.69
414.27
Białko (g)
10.39
22.33

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany (g)
15.83
34.04
Węglowodany przyswajalne (g)
14.43
31.03
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.40
3.02

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz (g)
9.78
21.03
Tłuszcze nasycone (g)
4.83
10.38
Tłuszcze nienasycone (g)
4.95
10.65
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.50
7.52
Tłuszcze wielonasycone (g)
1.46
3.13
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: ser gouda, serek śmietankowy.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
34.77
74.75

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A (µg (mcg))
66.27
142.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.28
0.60
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.22
0.47
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
21.09
45.35
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.09
0.19
Witamina E (mg)
0.42
0.91
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
42.56
91.50
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.16
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.18
0.39
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
3.63
7.80
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
40.19
86.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
245.30
527.40
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód (mg)
322.37
693.10
Potas (mg)
185.27
398.34
Wapń (mg)
106.37
228.69
Fosfor (mg)
164.30
353.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.07
41.00
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.17
2.52
Cynk (mg)
0.79
1.69
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.05
0.10
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chimichangi 32
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania chimichangi

Koszt składników
65.00
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryczka Jalapeno
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ser gouda
150 g
tarty
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Tortilla
400 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Koszt składników
65.00