Przepis na chimichangę krok po kroku

Składniki dla 8 porcji
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra
To będzie niezbędne
patelnia duża, kuchenka, garnek

Mięso umyj, osusz, oprósz solą, włóż do garnka z wodą i ugotuj. Mięso powinno gotować się około 20 minut.

Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobną kostkę.

Paprykę i papryczkę jalapeno umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę.

Warzywa podsmaż na patelni na połowie tłuszczu.

Ugotowanego kurczaka wyciągnij i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj go na patelnię z warzywami.

Następnie na patelnię dodaj przecedzoną kukurydzę, przyprawy oraz serek śmietankowy. Składniki dokładnie wymieszaj.

Na każdą tortillę nałóż farsz, starty ser żółty i zawiń jak krokiety.

Każdą tortillę usmaż na rozgrzanym tłuszczu.

Gotową potrawę podawaj z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole.

Chimichanga podana na drewnianej desce do krojenia.
Chimichanga
Koszt przygotowania dania
34.69 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
414 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
32

Chimichanga - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy

Więcej o chimichandze

Chimichanga to pyszne burrito to meksykańskie smażone na tłuszczu. Chimichanga stanowi doskonały pomysł na obiad dla całej rodziny lub kolację. Przepis na chimichangę jest bardzo prosty i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do przygotowania potrawy niezbędne będą następujące produkty spożywcze: cebula, czosnek, papryka czerwona, papryczka jalapeno, mięso z piersi kurczaka, kukurydza konserwowa, ser żółty, tortilla, olej rzepakowy, serek śmietankowy, sól, pieprz, papryka słodka oraz papryka ostra. Chimichangę możesz przygotować także z mięsem mielonym.

Jak zrobić chimichangę? Mięso umyj, osusz, oprósz solą, włóż do garnka z wodą i ugotuj. Mięso powinno gotować się około 20 minut. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj na drobną kostkę. Paprykę i papryczkę jalapeno umyj, usuń z niej gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Warzywa podsmaż na patelni na połowie tłuszczu. Ugotowanego kurczaka wyciągnij i pokrój w drobną kostkę, następnie dodaj go na patelnię z warzywami. Następnie na patelnię dodaj przecedzoną kukurydzę, przyprawy oraz serek śmietankowy. Składniki dokładnie wymieszaj. Na każdą tortillę nałóż farsz, starty ser żółty i zawiń jak krokiety. Każdą tortillę usmaż na rozgrzanym tłuszczu. Gotową potrawę podawaj z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole.

Papryka zawiera duże ilości witaminy C, biorącej udział w syntezie kolagenu oraz wzmacniającej naszą odporność. Papryka jest również bogatym źródłem beta-karotenu i likopenu. Likopen jest naturalnym przeciwutleniaczem, który zawierają także pomidory. Papryka jest warzywem z niską zawartością kalorii i dużą ilością błonnika, dlatego idealnie sprawdza się na dietach redukcyjnych,

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne danie, jakim jest chimichanga, świetnie sprawdzi się podane jako ciepły obiad lub kolacja. Danie jest dobre do spożycia bezpośrednio po przygotowaniu. Warto podawać je z dodatkiem salsy pomidorowej lub guacamole, ponieważ sosy te nadadzą dodatkowych walorów smakowych. Chimichanga jest daniem dość ostrym, dlatego osoby zmagające się z problemami ze strony przewodu pokarmowego powinny unikać dania w diecie.

Wartości odżywcze chimichangi

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(215g)
Energia (kalorie)
192.69 kcal
414.27 kcal
Białko
10.39 g
22.33 g

Węglowodany w chimichandze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Węglowodany
15.83 g
34.04 g
Węglowodany przyswajalne
14.43 g
31.03 g
Błonnik (nieprzyswajalne)
1.40 g
3.02 g

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(215g)
Tłuszcz
9.78 g
21.03 g
Tłuszcze nasycone
4.83 g
10.38 g
Tłuszcze nienasycone
4.95 g
10.65 g
Tłuszcze jednonasycone
3.50 g
7.52 g
Tłuszcze wielonasycone
1.46 g
3.13 g
Tłuszcze trans
0.01 g
0.03 g
Brak danych dla: ser gouda, serek śmietankowy.
czytaj dalej
Cholesterol
34.77 mg
74.75 mg

Witaminy w przepisie na chimichangę

Na 100g
Na porcję
(215g)
Witamina A
66.27 µg (mcg)
142.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B6
0.28 mg
0.60 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12
0.22 µg (mcg)
0.47 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C
21.09 mg
45.35 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina D
0.09 µg (mcg)
0.19 µg (mcg)
Witamina E
0.42 mg
0.91 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol
42.56 µg (mcg)
91.50 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Tiamina
0.16 mg
0.34 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.18 mg
0.39 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna
3.63 mg
7.80 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany
40.19 µg (mcg)
86.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Beta karoten
245.30 µg (mcg)
527.40 µg (mcg)
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na chimichangę

Na 100g
Na porcję
(215g)
Sód
322.37 mg
693.10 mg
Potas
185.27 mg
398.34 mg
Wapń
106.37 mg
228.69 mg
Fosfor
164.30 mg
353.25 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez
19.07 mg
41.00 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo
1.17 mg
2.52 mg
Cynk
0.79 mg
1.69 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź
0.05 mg
0.10 mg
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny chimichangi 32
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w chimichandze

Lista alergenów dla chimichangi przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • serek śmietankowy
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla

Cena przygotowania chimichangi

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
100 g
1 mała sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 100 g
Czosnek
10 g
2 ząbki
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 10 g
Papryka czerwona
250 g
1 duża sztuka
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
4.50
Za 250 g
Papryczka Jalapeno
20 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.88
Za 20 g
Piersi kurczaka bez skóry
400 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
12.80
Za 400 g
Kukurydza konserwowa
200 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
2.06
Za 200 g
Ser gouda
150 g
tarty
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Tortilla
400 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Olej rzepakowy
40 ml
4 łyżki stołowe
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.28
Za 40 ml
Serek śmietankowy
150 g
2.40
Za 135,0 g
Liczba opakowań 2
2.67
Za 150 g
Koszt składników
65.00
Jak oceniasz przepis na chimichangę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 100,0% osób