Przepis na przekąski z tortilli krok po kroku

Składniki
Przyprawy
sól, pieprz, natka pietruszki świeża
To będzie niezbędne
piekarnik, patelnia duża, kuchenka

Pokrój kurczaka w drobną kostkę dopraw solą, pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym. Następnie zdejmij kurczaka z patelni.

Cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju, dodaj do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż, aż woda z pieczarek odparuje.

Dopraw solą i pieprzem, dodaj kurczaka z powrotem na patelnię.

Dodaj śmietanę i podgrzej na małym ogniu. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki.

Zetrzyj ser na tarce, na patelni umieść tortille, dodaj ser i kurczaka w sosie śmietanowo-pieczarkowym, posyp z wierzchu serem, połóż drugi placek tortilli i podgrzej, aż ser się rozpuści.

Pokrój na trójkątne kawałki jeszcze ciepłe tortille.

Przekąski z tortilli podane na desce. Obok nich leżą pokrojone pomidorki koktajlowe.
Przekąski z tortilli
Koszt przygotowania dania
26.50 zł
Energia w porcji
(liczba kalorii)
556 kcal
Liczba alergenów w daniu
2
69

Przekąski z tortilli - cechy przepisu

Rodzaj dania:
Kuchnia:
Sposób przyrządzenia:
Przepis odpowiedni na:
  • Od autora
  • Wartości odżywcze
  • Alergie
  • Koszt potrawy
Od autora

Więcej o przekąskach z tortilli

Smaczne przekąski z tortilli to świetna propozycja dla niezapowiedzianych gości. Przekąski z tortilli to szybkie do zrobienia i tanie danie. Dają Ci dużą możliwość doboru ulubionych składników, bazą zawsze będzie tortilla i ser, który skleja całość ale reszta składników może być wybrana według Twoich upodobań smakowych. Przepis na przekąski z tortilli jest bardzo prosty w przygotowaniu, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia kulinarnego aby je zrobić. Do przygotowania faszerowanych tortilli potrzebne Ci będą: pieczarki, pierś z kurczaka bez skóry, śmietana kwaśna 18%, cebula, sól, pieprz oraz natka pietruszki.

Jak zrobić przekąski z tortilli? Na początek pokrój kurczaka w drobną kostkę dopraw solą i pieprzem i podsmaż na rozgrzanym oleju rzepakowym zdejmij kurczaka z patelni, cebulę obierz z łuski i pokrój w drobną kostkę, podsmaż na oleju, dodaj do cebuli pokrojone w plastry pieczarki i podsmaż aż woda z pieczarek odparuje. Dopraw solą i pieprzem, dodaj kurczaka z powrotem na patelnię. Dodaj śmietanę i podgrzej na małym ogniu na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki. Zetrzyj ser na tarce, na patelni umieść tortille, dodaj ser i kurczaka w sosie śmietanowo pieczarkowym posyp z wierzchu serem, połóż drugi placek tortilli i podgrzej aż ser się rozpuści. Pokrój na trójkątne kawałki jeszcze ciepłe tortille.

Mięso z piersi kurczaka jest bardzo dobrym źródłem łatwo przyswajalnego białka zwierzęcego. Białko jest podstawowym budulcem naszego ciała. Jest substratem do powstawania enzymów oraz niektórych hormonów. Pieczarki to jedne z najbardziej popularnych i tanich grzybów, dostępnych cały rok. Są bardzo łatwe do przygotowania i pyszne, nadają się do wielu rodzajów dań jako dodatek.

Podsumowując pomysł na pyszne i łatwe przekąski z tortilli to doskonała propozycja na imprezę. Szybkie przygotowaniu przekąski są także doskonałym daniem na kolację dla dzieci. Domowe przekąski są dobre, gdyż możesz wykorzystać do ich przygotowania produkty, które zostały Ci w lodówce, a dzięki temu nie marnujesz jedzenia.

Wartości odżywcze przekąsek z tortilli

na 100g gotowej potrawy

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(300g)
Energia (kalorie)
185.42 kcal
556.26 kcal
Białko
9.25 g
27.75 g
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Węglowodany w przekąskach z tortilli

Na 100g
Na porcję
(300g)
Węglowodany
15.30 g
45.91 g
Brak danych dla: masło klarowane, piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej
Węglowodany przyswajalne
13.92 g
41.77 g
Brak danych dla: masło klarowane, piersi kurczaka bez skóry.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(300g)
Tłuszcz
9.71 g
29.13 g
Tłuszcze nasycone
6.22 g
18.65 g
Tłuszcze nienasycone
3.49 g
10.48 g
Tłuszcze jednonasycone
2.55 g
7.64 g
Brak danych dla: pieczarki.
czytaj dalej
Tłuszcze wielonasycone
0.95 g
2.84 g

Witaminy w przepisie na przekąski z tortilli

Na 100g
Na porcję
(300g)
Witamina B6
0.20 mg
0.59 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Witamina E
0.23 mg
0.70 mg
Brak danych dla: tortilla.
czytaj dalej
Tiamina
0.17 mg
0.52 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Ryboflawina
0.26 mg
0.77 mg
Niacyna
3.65 mg
10.94 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Foliany
34.97 µg (mcg)
104.90 µg (mcg)
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej

Składniki mineralne w przepisie na przekąski z tortilli

Na 100g
Na porcję
(300g)
Sód
280.32 mg
840.97 mg
Potas
206.97 mg
620.90 mg
Wapń
116.35 mg
349.05 mg
Fosfor
171.29 mg
513.87 mg
Magnez
17.26 mg
51.77 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Żelazo
1.18 mg
3.54 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Cynk
0.80 mg
2.40 mg
Miedź
0.13 mg
0.38 mg
Brak danych dla: masło klarowane.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny przekąsek z tortilli 69
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Alergeny w przekąskach z tortilli

Lista alergenów dla przekąsek z tortilli przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda
    • Masło klarowane
    • Śmietana 18%

Cena przygotowania przekąsek z tortilli

Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
400 g
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
6.40
Za 400 g
Pieczarki
400 g
10 dużych sztuk
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 400 g
Cebula
200 g
2 duże sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Ser gouda
150 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
4.20
Za 150 g
Masło klarowane
50 g
11.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
2.20
Za 50 g
Piersi kurczaka bez skóry
250 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
8.00
Za 250 g
Śmietana 18%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Liczba porcji:
Koszt składników
49.40
Jak oceniasz przepis na przekąski z tortilli
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 0,0% osób