Przepis na enchiladas krok po kroku
- Tortilla 240 g 4 sztuki
- Piersi kurczaka bez skóry 200 g
- Papryka czerwona 210 g 1,5 sztuki
- Przecier pomidorowy bez soli 300 g
- Cebula 210 g 2 sztuki
- Oliwa z oliwek 10 ml 2 łyżki
- Kukurydza konserwowa 120 g
- Ser gouda 90 g
Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w kostkę.
W garnku, na łyżce oliwy, podsmaż cebulę.
Następnie dodaj paprykę, przecier i przyprawy (0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 2 posiekane ząbki czosnku, 0,5 pęczka posiekanej kolendry, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ostra papryka do smaku) i lekko podduś.
Pierś z kurczaka pokrój w paski.
Podsmaż kurczaka na łyżce oliwy.
Dodaj do mięso 1/2 sosu, kukurydzę i wymieszaj.
Ser zetrzyj na tarce.
Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż trochę sosu bez mięsa i rozsmaruj po dnie.
Na tortilli ułóż 1/4 sosu z kurczakiem i posyp łyżką startego sera.
Zwiń tortillę w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.
Powtórz to z kolejnymi tortillami.
Rozgrzej piekarnik do 180 C.
Gdy wszystkie zwinięte tortille znajdą się w naczyniu żaroodpornym zalej je sosem warzywnym i posyp serem.
Piecz tortille w 180 C, przez 10 minut.
-
Burrito
-
Tortilla
-
Quesadilla
-
Tortilla z kurczakiem
-
Fajitas
-
Qurrito
-
Tortilla z łososiem
-
Roladki z tortilli
-
Chimichanga
-
Tortilla na zimno
-
Przekąski z tortilli
-
Tortilla domowa
-
Tortilla z tuńczykiem
-
Quritto
-
Chipsy z tortilli
-
Tortilla z jajkiem
-
Tortilla z mięsem mielonym
-
Quesadilla z kurczakiem
-
Dania z tortillą

(liczba kalorii)
Enchiladas - cechy przepisu
Więcej o Enchiladas
Enchiladas są meksykańskim daniem, przygotowywanym na bazie kukurydzianej tortilli. W Polsce dostępne są głównie tortille z mąki pszennej, dlatego mój przepis na enchiladas będzie zrobiony ze zwykłej tortilli. Nazwa tego dania oznacza „dodać papryczkę chilli” i najczęściej jest właśnie podawana w pikantnej wersji. Oczywiście to jak ją doprawisz, zależy wyłącznie od Ciebie. Sos do enchilady można przygotować na bardzo wiele sposobów, między innymi z mięsem i kukurydzą, z pieczarkami, z owocami morza, z orzechami, z gorzką czekoladą i pieczonymi liśćmi awokado itp. Jedyne co cię ogranicza przy przygotowywaniu farszu to twoja wyobraźnia. Z użyciem tego przepisu wyjdzie Ci enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym. Po nadzianiu sosem tortille zwija się w rulon i zapieka. Takie zapiekane placki utrzymują swój kształt. Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Zaczynamy od podsmażenia mięsa z pokrojoną w piórka cebulką. Do tego dodajemy przyprawy, kukurydzę, świeżą papryczkę chilli (jeżeli nie masz, możesz użyć papryki w proszku, lub pominąć, jeśli nie lubisz pikantnych potraw), opcjonalnie czerwoną fasolę, paprykę i przecier pomidorowy. Na drugiej patelni lub w garneczku przygotuj sam sos pomidorowy, w którym potem będzie zapiekana tortilla. Sos przygotowujemy z cebuli, papryki chilli i słodkiej papryki, przecieru pomidorowego i przypraw. Na tortille nakładamy sos z mięsem, posypujemy serem i zwijamy w rulon. Tak przygotowana tortilla drobiowa z serem ląduje w naczyniu żaroodpornym. Układamy ściśle obok niej kolejne rulony, aby się nie rozwinęły. Potem zalewamy je sosem, posypujemy serem i zapiekamy. Wystarczy około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aby ser się rozpuścił.
To meksykańskie danie ze względu na dużą ilość sera jest dosyć kaloryczne. Żeby je trochę „odchudzić”, możesz, zamiast zwykłego żółtego sera użyć mozzarelli light lub sera „Piórko”, który jest odtłuszczony i dzięki temu ma o połowę mniej kalorii. Co więcej, żeby obniżyć indeks glikemiczny, możesz samodzielnie zrobić tortillę z mąki pełnoziarnistej, a w wersji bezglutenowej kupić kukurydzianą tortillą lub z innej bezglutenowej mąki.
Wartości odżywcze Enchiladas
Energia i białka
Węglowodany w enchiladas
(345g)
Tłuszcze
(345g)
Witaminy w przepisie na enchiladas
(345g)
Składniki mineralne w przepisie na enchiladas
(345g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.
Alergeny w Enchiladas
Lista alergenów dla Enchiladas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- tortilla
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Ser gouda