Enchiladas

Opublikowano: 28.05.2021 r., 22:14 | Autor: Monika Słowikowska
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Enchiladas na na czarnym talerzu, który stoi na czerwono-białej ściereczce. W tle znajduje się gałązka pomidorków koktajlowych , czerwona paprykai przyprawy.
Enchiladas
Enchiladas to tradycyjna meksykańska potrawa, składająca się z tortilli wypełnionych sosem z mięsem i kukurydzą oraz innymi dodatkami, które są zwijane i zapiekane.
Przygotowanie 30 min
Smażenie i Pieczenie 10 min
431 kcal
Kcal w porcji
345 g
Wielkość porcji
58
Indeks glikemiczny
Składniki dla 4 porcji
  • Tortilla 4 sztuki (240 g)
  • Piersi kurczaka bez skóry (200 g)
  • Papryka czerwona 1,5 sztuki (210 g)
  • Przecier pomidorowy bez soli (300 g)
  • Cebula 2 sztuki (210 g)
  • Oliwa z oliwek 2 łyżki (10 ml)
  • Kukurydza konserwowa (120 g)
  • Ser gouda (90 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz, papryka słodka, papryczka chilli świeża, kolendra świeża, czosnek
Sprzęt kuchenny
piekarnik, patelnia duża, kuchenka, garnek, naczynie żaroodporne, tarka

Przepis na enchiladas krok po kroku

Cebulę pokrój w piórka, a paprykę w kostkę.

W garnku, na łyżce oliwy, podsmaż cebulę.

Następnie dodaj paprykę, przecier i przyprawy (0,25 łyżeczki soli i pieprzu, 2 posiekane ząbki czosnku, 0,5 pęczka posiekanej kolendry, 1 łyżeczkę słodkiej papryki i ostra papryka do smaku) i lekko podduś.

Pierś z kurczaka pokrój w paski.

Podsmaż kurczaka na łyżce oliwy.

Dodaj do mięso 1/2 sosu, kukurydzę i wymieszaj.

Ser zetrzyj na tarce.

Na dno naczynia żaroodpornego wyłóż trochę sosu bez mięsa i rozsmaruj po dnie.

Na tortilli ułóż 1/4 sosu z kurczakiem i posyp łyżką startego sera.

Zwiń tortillę w rulon i ułóż w naczyniu żaroodpornym.

Powtórz to z kolejnymi tortillami.

Rozgrzej piekarnik do 180 C.

Gdy wszystkie zwinięte tortille znajdą się w naczyniu żaroodpornym zalej je sosem warzywnym i posyp serem.

Piecz tortille w 180 C, przez 10 minut.

Jak oceniasz przepis na enchiladas
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,5% osób

Więcej informacji na temat enchiladas

Enchiladas są meksykańskim daniem, przygotowywanym na bazie kukurydzianej tortilli. W Polsce dostępne są głównie tortille z mąki pszennej, dlatego mój przepis na enchiladas będzie zrobiony ze zwykłej tortilli. Nazwa tego dania oznacza „dodać papryczkę chilli” i najczęściej jest właśnie podawana w pikantnej wersji. Oczywiście to jak ją doprawisz, zależy wyłącznie od Ciebie. Sos do enchilady można przygotować na bardzo wiele sposobów, między innymi z mięsem i kukurydzą, z pieczarkami, z owocami morza, z orzechami, z gorzką czekoladą i pieczonymi liśćmi awokado itp. Jedyne co cię ogranicza przy przygotowywaniu farszu to twoja wyobraźnia. Z użyciem tego przepisu wyjdzie Ci enchilada z kurczakiem w sosie pomidorowym. Po nadzianiu sosem tortille zwija się w rulon i zapieka. Takie zapiekane placki utrzymują swój kształt. Przygotowanie sosu jest bardzo proste. Zaczynamy od podsmażenia mięsa z pokrojoną w piórka cebulką. Do tego dodajemy przyprawy, kukurydzę, świeżą papryczkę chilli (jeżeli nie masz, możesz użyć papryki w proszku, lub pominąć, jeśli nie lubisz pikantnych potraw), opcjonalnie czerwoną fasolę, paprykę i przecier pomidorowy. Na drugiej patelni lub w garneczku przygotuj sam sos pomidorowy, w którym potem będzie zapiekana tortilla. Sos przygotowujemy z cebuli, papryki chilli i słodkiej papryki, przecieru pomidorowego i przypraw. Na tortille nakładamy sos z mięsem, posypujemy serem i zwijamy w rulon. Tak przygotowana tortilla drobiowa z serem ląduje w naczyniu żaroodpornym. Układamy ściśle obok niej kolejne rulony, aby się nie rozwinęły. Potem zalewamy je sosem, posypujemy serem i zapiekamy. Wystarczy około 10 minut w 180 stopniach Celsjusza, aby ser się rozpuścił.

To meksykańskie danie ze względu na dużą ilość sera jest dosyć kaloryczne. Żeby je trochę „odchudzić”, możesz, zamiast zwykłego żółtego sera użyć mozzarelli light lub sera „Piórko”, który jest odtłuszczony i dzięki temu ma o połowę mniej kalorii. Co więcej, żeby obniżyć indeks glikemiczny, możesz samodzielnie zrobić tortillę z mąki pełnoziarnistej, a w wersji bezglutenowej kupić kukurydzianą tortillą lub z innej bezglutenowej mąki.

Alergeny w enchiladas

Lista alergenów dla Enchiladas przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Ser gouda

Wartości odżywcze enchiladas

na 100g gotowej potrawy

Enchiladas możesz trochę „odchudzić”, używając, zamiast zwykłego żółtego sera mozzarelli light lub sera „Piórko”, który jest odtłuszczony i dzięki temu ma o połowę mniej kalorii. Co więcej, żeby obniżyć indeks glikemiczny, możesz samodzielnie zrobić tortillę z mąki pełnoziarnistej, a w wersji bezglutenowej użyć kukurydzianej tortilli lub z innej bezglutenowej mąki.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(345g)
Energia (kcal)
124.97
431.15
Białko (g)
7.14
24.63

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(345g)
Węglowodany (g)
14.65
50.53
Węglowodany przyswajalne (g)
12.94
44.65
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.70
5.88

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(345g)
Tłuszcz (g)
4.42
15.26
Tłuszcze nasycone (g)
2.32
8.01
Tłuszcze nienasycone (g)
2.10
7.25
Tłuszcze jednonasycone (g)
1.46
5.03
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.64
2.22
Tłuszcze trans (g)
0.01
0.03
Brak danych dla: oliwa z oliwek, ser gouda.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
18.01
62.15

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(345g)
Witamina A (µg (mcg))
41.61
143.55
Witamina B6 (mg)
0.23
0.79
Witamina B12 (µg (mcg))
0.13
0.45
Witamina C (mg)
23.26
80.26
Witamina D (µg (mcg))
0.03
0.11
Witamina E (mg)
0.87
3.01
Retinol (µg (mcg))
12.00
41.40
Tiamina (mg)
0.13
0.44
Ryboflawina (mg)
0.14
0.48
Niacyna (mg)
2.73
9.43
Foliany (µg (mcg))
35.22
121.50
Beta karoten (µg (mcg))
314.54
1085.18

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(345g)
Sód (mg)
217.95
751.92
Potas (mg)
238.15
821.62
Wapń (mg)
80.60
278.07
Fosfor (mg)
122.85
423.82
Magnez (mg)
14.43
49.77
Brak danych dla: przecier pomidorowy bez soli.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.22
4.20
Cynk (mg)
0.64
2.19
Miedź (mg)
0.10
0.34
Szacunkowy indeks glikemiczny enchiladas 58
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania enchiladas

Koszt składników
60.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Tortilla
240 g
4 sztuki
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.84
Za 240 g
Piersi kurczaka bez skóry
200 g
16.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
6.40
Za 200 g
Papryka czerwona
210 g
1,5 sztuki
4.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
3.78
Za 210 g
Przecier pomidorowy bez soli
300 g
5.00
Za 500,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 300 g
Cebula
210 g
2 sztuki
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.63
Za 210 g
Oliwa z oliwek
10 ml
2 łyżki
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.40
Za 10 ml
Kukurydza konserwowa
120 g
3.50
Za 340,0 g
Liczba opakowań 1
1.24
Za 120 g
Ser gouda
90 g
4.20
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
2.52
Za 90 g
Koszt składników
60.20