Tostada

Opublikowano: 18.05.2022 r., 7:25 | Autor: Magda Panek
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tradycyjna meksykańska tostada na talerzu
Tostada
Tostada to doskonała propozycja na smaczny obiad dla całej rodziny. Świetnie sprawdzi się również jako danie podawane podczas imprez. Koniecznie wypróbuj naszego prostego przepisu.
Przygotowanie 20 min
Smażenie 30 min
698 kcal
Kcal w porcji
260 g
Wielkość porcji
49
Indeks glikemiczny
Składniki dla 5 porcji
  • Cebula - 1 duża sztuka (200 g)
  • Olej rzepakowy - pół szklanki (125 ml)
  • Śmietana 12% (100 g)
  • Koncentrat pomidorowy - 2 płaskie łyżki stołowe (20 g)
  • Czosnek - 1 średni ząbek (5 g)
  • Tortilla - kukurydziana (500 g)
  • Mięso mielone wołowe (300 g)
  • Fasola konserwowa - czerwona (150 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, pieprz
Sprzęt kuchenny
patelnia duża, kuchenka

Przepis na tostadę krok po kroku

Na patelni rozgrzej olej.

Na rozgrzany olej włóż tortillę (placek powinien być całkowicie zanurzony).

Placki smaż przez około 2 minuty, następnie wyciągnij je z oleju i odsącz nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego.

Cebulę i czosnek obierz. Składniki posiekaj na mniejsze kawałki.

Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, czosnek oraz mięso mielone przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając).

Fasolę odsącz z zalewy.

Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę oraz przyprawy. Całość zalej szklanką wody. Całość gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia potrawy.

Na usmażone placki tortilli ułóż farsz z mięsem mielonym, całość udekoruj śmietaną.

Jak oceniasz przepis na tostadę
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 90,4% osób

Więcej informacji na temat tostady

Tostada to tortilla kukurydziana smażona na głębokim oleju. Stanowi ona doskonały pomysł na dobre meksykańskie danie, które można podać jako smaczny obiad dla całej rodziny. Tostada świetnie sprawdzi się również jako tortilla tostowana podawana jako dodatek podczas imprez rodzinnych lub ze znajomymi. Przepis na tostadę bardzo prosty, dlatego nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Do jego wykonania potrzebne będą następujące produkty spożywcze: cebula, olej rzepakowy, śmietana 12%, koncentrat pomidorowy, czosnek, tortilla kukurydziana, mięso mielone wieprzowe, fasola konserwowa czerwona oraz sól i pieprz.

Jak zrobić tostadę? Na patelni rozgrzej olej. Na rozgrzany olej włóż tortillę (placek powinien być całkowicie zanurzony). Placki smaż przez około 2 minuty, następnie wyciągnij je z oleju i odsącz nadmiar tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Cebulę i czosnek obierz. Składniki posiekaj na mniejsze kawałki. Na patelni rozgrzej olej i smaż na nim cebulę, czosnek oraz mięso mielone przez około 15 minut (od czasu do czasu mieszając). Fasolę odsącz z zalewy. Na patelnię dodaj koncentrat pomidorowy, fasolę oraz przyprawy. Całość zalej szklanką wody. Całość gotuj przez 10 minut od momentu wrzenia potrawy. Na usmażone placki tortilli ułóż farsz z mięsem mielonym, całość udekoruj śmietaną.

Cebula jest znana ze swych bakteriobójczych właściwości. Znajdziemy w niej składniki mineralne i witaminy niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Zawiera spore ilości potasu, obniżającego ciśnienie krwi. Jest też skarbnicą siarki, fosforu, magnezu i krzemu. Krzem jest podstawowym budulcem tkanki łącznej naszego organizmu. Jest on niezbędny do syntezy kolagenu, kwasu hialuronowego oraz elastyny.

Podsumowując sprawdzony przepis na smaczne placki z tortilli świetnie sprawdzi się do przygotowania pysznego dania na imprezy rodzinne lub ze znajomymi. Pyszne tostady stanowią również doskonałą propozycję na smaczny obiad. Dzięki nim możemy włączyć do diety nasiona roślin strączkowych.

Alergeny w tostadzie

Lista alergenów dla tostady przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Śmietana 12%
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • tortilla

Wartości odżywcze tostady

na 100g gotowej potrawy

Tostada to doskonała propozycja na smaczną przekąskę. Stanowi ona świetny sposób na włączenie do diety nasion roślin strączkowych.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(260g)
Energia (kcal)
268.60
698.35
Białko (g)
7.72
20.08

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(260g)
Węglowodany (g)
21.31
55.41
Węglowodany przyswajalne (g)
19.25
50.05
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
2.06
5.36

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(260g)
Tłuszcz (g)
16.74
43.53
Tłuszcze nasycone (g)
4.74
12.32
Tłuszcze nienasycone (g)
12.00
31.21
Tłuszcze jednonasycone (g)
8.58
22.31
Tłuszcze wielonasycone (g)
3.42
8.90
Tłuszcze trans (g)
0.02
0.05
Brak danych dla: śmietana 12%, mięso mielone wołowe.
czytaj dalej
Cholesterol (mg)
17.71
46.06

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(260g)
Witamina A (µg (mcg))
8.37
21.77
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina B6 (mg)
0.13
0.34
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina B12 (µg (mcg))
0.49
1.28
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
1.55
4.02
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina D (µg (mcg))
0.04
0.09
Brak danych dla: fasola konserwowa.
czytaj dalej
Witamina E (mg)
0.07
0.18
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Retinol (µg (mcg))
7.14
18.57
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.20
0.53
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.16
0.41
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
2.61
6.79
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
38.75
100.76
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej
Beta karoten (µg (mcg))
14.53
37.78
Brak danych dla: olej rzepakowy, fasola konserwowa.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(260g)
Sód (mg)
330.48
859.24
Potas (mg)
192.08
499.40
Wapń (mg)
74.05
192.54
Fosfor (mg)
131.02
340.65
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Magnez (mg)
19.05
49.52
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
1.98
5.16
Cynk (mg)
1.25
3.25
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.08
0.21
Brak danych dla: olej rzepakowy.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tostady 49
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tostady

Koszt składników
40.20
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cebula
200 g
1 duża sztuka
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 200 g
Olej rzepakowy
125 ml
pół szklanki
7.00
Za 1000,0 ml
Liczba opakowań 1
0.88
Za 125 ml
Śmietana 12%
100 g
2.20
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
1.10
Za 100 g
Koncentrat pomidorowy
20 g
2 płaskie łyżki stołowe
1.50
Za 80,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 20 g
Czosnek
5 g
1 średni ząbek
3.00
Za 50,0 g
Liczba opakowań 1
0.30
Za 5 g
Tortilla
500 g
kukurydziana
4.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
8.00
Za 500 g
Mięso mielone wołowe
300 g
11.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
8.25
Za 300 g
Fasola konserwowa
150 g
czerwona
4.50
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
1.69
Za 150 g
Koszt składników
40.20