Tort z bitą śmietaną
- Mąka pszenna typ 500 - niepełna szklanka (150 g)
- Skrobia ziemniaczana (mąka ziemniaczana) (200 g)
- Jajko (7 szt.)
- Cukier - 1 szklanka (200 g)
- Śmietanka kremowa 30% (600 g)
- Dżem brzoskwiniowy (300 g)
- Brzoskwinie w syropie (300 g)
- Wiórki kokosowe (150 g)
- Syrop malinowy - 5 łyżek stołowych (50 ml)
- Cukier puder (100 g)
Przepis na tort z bitą śmietaną krok po kroku
Oddziel białka od żółtek.
Ubij białka na sztywną pianę, dodaj 200 g cukru i miksuj jeszcze 2 minuty.
Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku.
Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie.
Następnie przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników.
Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto.
Piecz w nagrzanym do 180 stopni C piekarniku przez 40 minut.
Wyjmij biszkopt z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości około 40-50 cm, wystudź na kratce.
W misie mikser umieść schłodzoną śmietanę, dodaj 100 g cukru pudru i ubij do powstania sztywnej piany, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj.
Pokrój brzoskwinie w drobną kostkę.
Przekrój biszkopt na 3 blaty.
Wymieszaj syrop malinowy z wodą i nasączaj nim blaty ciasta.
Pierwszy blat posmaruj dżemem i umieść na nim 1/3 masy, wyłóż brzoskwinie i przykryj kolejnym blatem.
Wyłóż kolejną porcję masy, wierzch ciasta wyrównaj pozostałą porcją masy.
Ciasto możesz udekorować pokrojonymi w plastry brzoskwiniami.
Gotowy tort schłodź w lodówce najlepiej przez całą noc.
-
Tort
-
Tort bezowy
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort jednorożec
-
Tort czekoladowy
-
Tort oreo
-
Tort minecraftowy
-
Biszkopty na tort
-
Tort kinder bueno
-
Biszkopt na tort
-
Tort pavlova
-
Tort orzechowy
-
Krem do tortu z mascarpone
-
Tort bez pieczenia
-
Tort makowy
-
Tort szwarcwaldzki
-
Tort malinowy
-
Naked cake
-
Torty urodzinowe
Więcej informacji na temat tortu z bitą śmietaną
Tort z bitą śmietaną to świetny pomysł na pyszny tort na urodziny nie tylko dla dzieci. Przepis na tort z bitą śmietaną jest bardzo prosty, dlatego nie musisz mieć dużego doświadczenia cukierniczego, aby go przygotować. Do zrobienia tortu potrzebne Ci będą następujące produkty spożywcze: mąka pszenna, mąka ziemniaczana, jajka, cukier, śmietana kremówka, syrop malinowy, dżem brzoskwiniowy, brzoskwinie w puszce, wiórki kokosowe.
Jak zrobić tort z bitą śmietaną? Oddziel białka od żółtek. Ubij białka na sztywną pianę, dodaj cukier i miksuj jeszcze 2 minuty. Cały czas miksując, dodawaj po jednym żółtku. Przesiej mąkę pszenną i wymieszaj delikatnie. Następnie przesiej mąkę ziemniaczaną i wymieszaj do połączenia składników. Spód tortownicy wyłóż papierem do pieczenia i wlej masę na ciasto. Piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 40 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika i rzuć na ziemię z wysokości około 40-50 cm. Wystudź biszkopt na kratce. W misie mikser umieść schłodzoną śmietanę, dodaj cukier puder i ubij do powstania sztywnej piany, dodaj wiórki kokosowe i wymieszaj. Pokrój brzoskwinie w drobną kostkę. Przekrój biszkopt na 3 blaty. Wymieszaj syrop malinowy z wodą i nasączaj nim blaty ciasta. Pierwszy blat posmaruj dżemem i umieść na nim 1/3 masy, wyłóż brzoskwinie i przykryj kolejnym blatem. Wyłóż kolejną porcję masy, wierzch ciasta wyrównaj pozostałą porcją masy. Ciasto możesz udekorować pokrojonymi w plastry brzoskwiniami. Gotowy tort schłodź w lodówce najlepiej przez całą noc.
Brzoskwinie w syropie są świetnym pomysłem na wykorzystanie owoców poza sezonem. Brzoskwinie są dostępne cały rok i pasują jako dodatek do wielu ciast. Zalewa cukrowa pozwala na długie przechowywanie owoców. Brzoskwinie są owocami rosnącymi na drzewach, uprawiane są także w Polsce. Do ciasta możesz użyć świeżych owoców.
Podsumowując prosty przepis na tort przygotujesz bez większego doświadczenia kulinarnego. Tort z bitą śmietaną sprawdzi się na wiele okazji bardziej i mniej uroczystych. Tort należy przechowywać w lodówce pod przykryciem, aby nie chłoną zapachów z lodówki. W sklepach z artykułami domowymi kupić można specjalne plastikowe lub kartonowe pudła na torty.
Alergeny w torcie z bitą śmietaną
Lista alergenów dla tortu z bitą śmietaną przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Śmietanka kremowa 30%
Wartości odżywcze tortu z bitą śmietaną
Tort z bitą śmietaną to domowy wypiek zawierający dużą ilość kalorii. Tort jest źródłem dużej ilości tłuszczu i cukru. Nie powinny go spożywać osoby chorujące na cukrzycę. Domowe torty nie zawierają konserwantów.
Energia i białka
(240g)
Węglowodany
(240g)
Tłuszcze
(240g)
Składniki mineralne
(240g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.