Tort orzechowo czekoladowy

Opublikowano: 20.01.2022 r., 9:13 | Autor: Patrycja Czerwiak
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tort z orzechami i czekoladą.
Tort orzechowo czekoladowy
Tort orzechowy czekoladowy jest niezwykle pyszną opcją dla wszystkich miłośników czekolady. Ciasto jest proste, a przy tym sprawdza się na wszelkie imprezy.
Przygotowanie 30 min
Pieczenie 45 min
882 kcal
Kcal w porcji
212 g
Wielkość porcji
98
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 10 porcji
  • Cukier (150 g)
  • Masło - 125, 250 (375 g)
  • Orzechy włoskie (110 g)
  • Mąka pszenna typ 500 (180 g)
  • Kakao 16% (proszek) (225 g)
  • Proszek do pieczenia (4 g)
  • Jajko (3 szt.)
  • Maślanka 1% (125 g)
  • Cukier puder (150 g)
  • Mascarpone (500 g)
  • Czekolada deserowa (100 g)
  • Masło z orzechów włoskich (50 g)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, ekstrakt waniliowy
Sprzęt kuchenny
piekarnik, mikser, papier do pieczenia, tortownica 24 cm

Przepis na tort orzechowo czekoladowy krok po kroku

W małym rondelku wymieszaj cukier, 125 g masła, pokrojone orzechy i wodę. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż masło się rozpuści, a masa będzie gładka.

Doprowadź do wrzenia i wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie pokrywając spód.

Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek kakaowy, proszek do pieczenia i odrobinę soli.

W średniej misce ubij masło, aż będzie gładkie. Stopniowo dodawaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dodawaj pojedynczo jajka, ubijając krótko po każdym dodaniu.

Do masła dodaj maślankę i mąkę, dokładnie zmiksuj. Ciasto przełóż na orzechowy spód wyłożony na tortownicy.

Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.

Czekoladę rozpuść w małym rondelku.

Mascarpone wymieszaj mikserem z masłem orzechowym i rozpuszczoną czekoladą.

Gotowe ciasto przekrój na pół i posmaruj je kremem.

Jak oceniasz przepis na tort orzechowo czekoladowy
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,6% osób
Często zadawane pytania

Więcej informacji na temat tortu orzechowo czekoladowego

Tort orzechowy czekoladowy jest niezwykle pyszną opcją dla wszystkich miłośników czekolady. Ciasto jest proste, a przy tym sprawdza się na wszelkie imprezy. Ciasto jest niezwykle miękkie, pełne smaku i aromatu. Składa się na nie wspaniały biszkopt i pyszny, słodki krem.

Przepis na tort orzechowo czekoladowy będzie idealnym rozwiązaniem na naprawdę fantastyczny wypiek dla wszystkich szukających inspiracji na naprawdę łatwe ciasta na imprezy. Do jego przygotowania używa się tylko kilku podstawowych składników, dzięki czemu można stworzyć naprawdę prosty wypiek. Całość wspaniale komponuje się z dodatkiem orzechów. To ciasto jest po prostu idealnym pomysłem dla wszystkich, którzy szukają ciekawego wypieku.

Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort orzechowo czekoladowy, który będzie smaczny, a przy tym naprawdę efektowny, to ten przepis przypadnie ci do gustu. By go przygotować wcale nie potrzeba specjalnych umiejętności czy sprzętów kuchennych. Przyda się za to piekarnik, czy mikser. Ciasto można przygotować w tortownicy, ale również w tradycyjnej, prostokątnej blaszce. Cały proces przygotowania można podzielić na dwie części. Pierwsza to upieczenie łatwego biszkoptu, który zawsze się udaje. Dlatego to ciasto jest również odpowiednie dla początkujących kucharz. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste. Biszkopt jest w tym wypadku niezwykle kakaowy, to właśnie dzięki temu tak wspaniale komponuje się z kremem kakaowym. Drugą część stanowi krem orzechowo czekoladowy do tortu. Jego stworzenie zabiera tylko kilka chwil. By był w pełni gotowy, należy zmieszać roztopioną czekoladę, najlepiej gorzką o jak najwyższej zawartości kakao z mascarpone i masłem orzechowym. Co ciekawe w tym cieście stawia się na krem z orzechów włoskich, dzięki temu jest pyszny i zdrowy. Ten prosty przepis to dobry sposób na najłatwiejszy tort urodzinowy i nie tylko.

Alergeny w torcie orzechowo czekoladowym

Lista alergenów dla tortu orzechowo czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Maślanka 1%
    • mascarpone
    • Czekolada deserowa
  • Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Orzechy włoskie
    • Masło z orzechów włoskich
  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna typ 500
    • Proszek do pieczenia
  • Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Jajko

Wartości odżywcze tortu orzechowo czekoladowego

na 100g gotowej potrawy

To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(212g)
Energia (kcal)
416.47
882.91
Białko (g)
6.87
14.56

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(212g)
Węglowodany (g)
31.28
66.32
Węglowodany przyswajalne (g)
26.72
56.64
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
4.57
9.68
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(212g)
Tłuszcz (g)
32.31
68.49
Tłuszcze nasycone (g)
22.08
46.81
Tłuszcze nienasycone (g)
10.23
21.68
Cholesterol (mg)
95.27
201.97
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(212g)
Witamina B6 (mg)
0.08
0.16
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Witamina C (mg)
0.17
0.36
Brak danych dla: mąka pszenna typ 500.
czytaj dalej
Tiamina (mg)
0.13
0.27
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Ryboflawina (mg)
0.14
0.30
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Niacyna (mg)
0.90
1.91
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Foliany (µg (mcg))
28.18
59.74
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(212g)
Sód (mg)
36.01
76.35
Potas (mg)
264.84
561.46
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Wapń (mg)
86.07
182.46
Fosfor (mg)
161.15
341.64
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Magnez (mg)
72.42
153.52
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Żelazo (mg)
2.42
5.14
Cynk (mg)
1.27
2.68
Brak danych dla: maślanka 1%, mascarpone.
czytaj dalej
Miedź (mg)
0.59
1.26
Brak danych dla: mascarpone.
czytaj dalej
Szacunkowy indeks glikemiczny tortu orzechowo czekoladowego 98
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tortu orzechowo czekoladowego

Koszt składników
101.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Cukier
150 g
2.50
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 150 g
Masło
375 g
125, 250
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 2
9.38
Za 375 g
Orzechy włoskie
110 g
10.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 1
7.33
Za 110 g
Mąka pszenna typ 500
180 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.54
Za 180 g
Kakao 16% (proszek)
225 g
5.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 3
11.25
Za 225 g
Proszek do pieczenia
4 g
0.60
Za 30,0 g
Liczba opakowań 1
0.08
Za 4 g
Jajko
3 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
3.00
Za 3 szt.
Maślanka 1%
125 g
3.00
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.38
Za 125 g
Cukier puder
150 g
2.00
Za 400,0 g
Liczba opakowań 1
0.75
Za 150 g
Mascarpone
500 g
6.50
Za 250,0 g
Liczba opakowań 2
13.00
Za 500 g
Czekolada deserowa
100 g
4.00
Za 100,0 g
Liczba opakowań 1
4.00
Za 100 g
Masło z orzechów włoskich
50 g
32.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
5.33
Za 50 g
Koszt składników
101.10