Tort orzechowo czekoladowy
- Cukier (150 g)
- Masło - 125, 250 (375 g)
- Orzechy włoskie (110 g)
- Mąka pszenna typ 500 (180 g)
- Kakao 16% (proszek) (225 g)
- Proszek do pieczenia (4 g)
- Jajko (3 szt.)
- Maślanka 1% (125 g)
- Cukier puder (150 g)
- Mascarpone (500 g)
- Czekolada deserowa (100 g)
- Masło z orzechów włoskich (50 g)
Przepis na tort orzechowo czekoladowy krok po kroku
W małym rondelku wymieszaj cukier, 125 g masła, pokrojone orzechy i wodę. Gotuj na średnim ogniu, często mieszając, aż masło się rozpuści, a masa będzie gładka.
Doprowadź do wrzenia i wlej do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, równomiernie pokrywając spód.
Do osobnej miski przesiej mąkę, proszek kakaowy, proszek do pieczenia i odrobinę soli.
W średniej misce ubij masło, aż będzie gładkie. Stopniowo dodawaj cukier puder i ekstrakt waniliowy. Dodawaj pojedynczo jajka, ubijając krótko po każdym dodaniu.
Do masła dodaj maślankę i mąkę, dokładnie zmiksuj. Ciasto przełóż na orzechowy spód wyłożony na tortownicy.
Piecz około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C.
Czekoladę rozpuść w małym rondelku.
Mascarpone wymieszaj mikserem z masłem orzechowym i rozpuszczoną czekoladą.
Gotowe ciasto przekrój na pół i posmaruj je kremem.
-
Tort
-
Tort dla dziesięciolatki
-
Tort czekoladowy
-
Tort kinder
-
Tort kinder bueno
-
Krem czekoladowy do tortu
-
Tort pavlova
-
Tort schachera
-
Tort Sachera
-
Tort czekoladowy z wiśniami
-
Tort dacquoise
-
Tort czekoladowy z malinami
-
Tort ferrero rocher
-
Tort węgierski
-
Masa czekoladowa do tortu
-
Tort bananowy
-
Tort snickers
-
Tort rocher
-
Tort czekoladowy
Więcej informacji na temat tortu orzechowo czekoladowego
Tort orzechowy czekoladowy jest niezwykle pyszną opcją dla wszystkich miłośników czekolady. Ciasto jest proste, a przy tym sprawdza się na wszelkie imprezy. Ciasto jest niezwykle miękkie, pełne smaku i aromatu. Składa się na nie wspaniały biszkopt i pyszny, słodki krem.
Przepis na tort orzechowo czekoladowy będzie idealnym rozwiązaniem na naprawdę fantastyczny wypiek dla wszystkich szukających inspiracji na naprawdę łatwe ciasta na imprezy. Do jego przygotowania używa się tylko kilku podstawowych składników, dzięki czemu można stworzyć naprawdę prosty wypiek. Całość wspaniale komponuje się z dodatkiem orzechów. To ciasto jest po prostu idealnym pomysłem dla wszystkich, którzy szukają ciekawego wypieku.
Jeśli zastanawiasz się jak zrobić tort orzechowo czekoladowy, który będzie smaczny, a przy tym naprawdę efektowny, to ten przepis przypadnie ci do gustu. By go przygotować wcale nie potrzeba specjalnych umiejętności czy sprzętów kuchennych. Przyda się za to piekarnik, czy mikser. Ciasto można przygotować w tortownicy, ale również w tradycyjnej, prostokątnej blaszce. Cały proces przygotowania można podzielić na dwie części. Pierwsza to upieczenie łatwego biszkoptu, który zawsze się udaje. Dlatego to ciasto jest również odpowiednie dla początkujących kucharz. Zwykle, najtrudniejszym aspektem pieczenia tortu jest przygotowanie odpowiedniej bazy. Biszkopty czasami opadają, czy są zbyt suche. W tym przepisie jest zupełnie na odwrót. Biszkopt rośnie naprawdę wysoki, w dodatku ciasto w nim jest naprawdę wilgotne. To dlatego stworzenie tortu z tego przepisu będzie niezwykle proste. Biszkopt jest w tym wypadku niezwykle kakaowy, to właśnie dzięki temu tak wspaniale komponuje się z kremem kakaowym. Drugą część stanowi krem orzechowo czekoladowy do tortu. Jego stworzenie zabiera tylko kilka chwil. By był w pełni gotowy, należy zmieszać roztopioną czekoladę, najlepiej gorzką o jak najwyższej zawartości kakao z mascarpone i masłem orzechowym. Co ciekawe w tym cieście stawia się na krem z orzechów włoskich, dzięki temu jest pyszny i zdrowy. Ten prosty przepis to dobry sposób na najłatwiejszy tort urodzinowy i nie tylko.
Alergeny w torcie orzechowo czekoladowym
Lista alergenów dla tortu orzechowo czekoladowego przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- Maślanka 1%
- mascarpone
- Czekolada deserowa
-
Orzechy, tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie, orzechy nerkowca, orzeszki pekan, orzechy brazylijskie, pistacje/orzechy pistacjowe, orzechy makadamia lub orzechy Queensland, a także produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Orzechy włoskie
- Masło z orzechów włoskich
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Mąka pszenna typ 500
- Proszek do pieczenia
-
Ryby i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Jajko
Wartości odżywcze tortu orzechowo czekoladowego
To ciasto, jak inne słodkości nie powinno gościć w menu zbyt często, ze względu na duży udział cukru prostego.
Energia i białka
(212g)
Węglowodany
(212g)
Tłuszcze
(212g)
Witaminy
(212g)
Składniki mineralne
(212g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.