Tarta z mascarpone i owocami
- Ciasteczka oreo (150 g)
- Masło - 1/4 kostki (50 g)
- Mascarpone (250 g)
- Mleko skondensowane (zagęszczone) (200 g)
- Maliny (500 g)
- Borówka amerykańska (500 g)
Przepis na tartę z mascarpone i owocami krok po kroku
Ciastka oreo rozdrabniamy za pomocą blendera na konsystencje przypominającą piasek. Następnie łączymy je z rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciastkami wykładamy dno blaszki do tarty i odstawiamy do lodówki.
Mascarpone i zimne mleko skondensowane przekładamy do miski. Składniki miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu.
Krem przekładamy na schłodzone ciastka. Na koniec ciasto zdobimy owocami.
Odstawiamy je do lodówki na około 2 godziny.
-
Ciasto z borówką
-
Ciasto z jagodami
-
Tarta z borówkami
-
Sernik z borówkami
-
Fit sernik na zimno
-
Ciasto drożdżowe z jagodami
-
Placek z borówkami
-
Muffinki dla dzieci
-
Ciasto jogurtowe z jagodami
-
Ciasto z borówkami amerykańskimi
-
Szybkie ciasto z budyniem
-
Ciasto z jagodami i budyniem
-
Ciasto jogurtowe z borówkami
-
Sernik na zimno z borówkami
-
Tarta z borówkami i mascarpone
-
Placuszki z borówkami
-
Szybki tort bez pieczenia
-
Beza Pavlova Thermomix
-
Ciasto z borówkami
Więcej informacji na temat tarty z mascarpone i owocami
Pyszna tarta z mascarpone i owocami to dobry pomysł na domowy, a co ważne łatwy w wykonaniu deser, który idealnie sprawdzi się jako słodki dodatek w ciągu dnia. Poczęstunek z dodatkiem ciastek oreo, kremu i owoców bardzo dobry, dzięki składnikom, które dodawane są do niego. Przepis jest prosty w przygotowaniu, dlatego każdy powinien sobie z nim poradzić, a składniki są łatwo dostępne. Słodka przekąska zachwyci każdego i gwarantuje, że zniknie w mgnieniu oka. Ciasto możesz uzupełnić o ulubione dodatki, oczywiście wedle uznania.
Jak zrobić tartę z mascarpone i owocami? Przygotowanie jej jest bardzo łatwe. Na początku ciastka oreo rozdrabniamy za pomocą blendera na konsystencje przypominającą piasek. Następnie łączymy je z rozpuszczonym masłem i dokładnie mieszamy do połączenia się składników. Ciastkami wykładamy dno blaszki do tarty i odstawiamy do lodówki na 30 minut. Mascarpone i zimne mleko skondensowane przekładamy do miski. Składniki miksujemy do momentu uzyskania gęstego kremu. Krem przekładamy na schłodzone ciastka. Na koniec ciasto zdobimy owocami. Na koniec odstawiamy je do lodówki na około 2 godziny.
Sprawdzony przepis na tartę z mascarpone i owocami nie jest skomplikowany, tak jak się wydaje na pierwszy rzut oka. Składa się on między innymi z malin, które posiadają wiele wartości odżywczych. Owoce są bogactwem witamin i składników odżywczych, takich jak magnez, wapń oraz żelazo. Na podstawie przeprowadzonych badań ustalono, że maliny posiadają działanie przeciw nowotworowe, dzięki czemu minimalizują pojawienie się raka przełyku, jamy ustnej czy wątroby. Owoc posiada także niski indeks glikemiczny IG = 25, dzięki czemu do diety mogą wprowadzić je osoby chorujące na cukrzycę. Warto pamiętać, że podobnie jak truskawki mają działanie alergiczne. Może się to objawiać zaczerwieniem, wysypką lub świądem.
Tarta z serkiem mascarpone odpowiednio przygotowana posiada wiele właściwości zdrowotnych. Jest szybka i łatwa w przygotowaniu oraz dobra w smaku. Opcji jest bardzo wiele, a to wszystko zależy od naszego smaku, który preferujemy. Ten sprawdzony przepis na smaczne ciasto na pewno ułatwi Ci jego przygotowanie.
Alergeny w tacie z mascarpone i owocami
Lista alergenów dla tarty z mascarpone i owocami przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.
-
Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Soja i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
- Ciasteczka oreo
-
Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
- Masło
- mascarpone
- mleko skondensowane (zagęszczone)
Wartości odżywcze tarty z mascarpone i owocami
Ciasto posiada wysoki IG, przez co powinniśmy spożywać je okazjonalnie.
Energia i białka
(135g)
Węglowodany
(135g)
Tłuszcze
(135g)
Witaminy
(135g)
Składniki mineralne
(135g)
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.