Tarta wytrawna

Opublikowano: 12.07.2021 r., 13:18 | Autor: Joanna Płaza
Ulubiony
ikona podziel się Podziel się
Tarta na desce z dodatkami.
Tarta wytrawna
Sprawdź przepis na najlepszą tarte wytrawną z pysznymi warzywami. Tarte możesz podać na ciepło jako obiad lub na zimno jako przekąskę lub kolację. Do tarty możesz podać pyszną sałatkę ze świeżych warzyw.
Przygotowanie 45 min
Pieczenie 30 min
194 kcal
Kcal w porcji
102 g
Wielkość porcji
76
Indeks glikemiczny
Przepis wegetariański
Składniki dla 12 porcji
  • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa) - 2 niepełne szklanki (250 g)
  • Masło - 0,5 opakowania (100 g)
  • Żółtko jajka (2 szt.)
  • Cukinia - 1 mała (200 g)
  • Bakłażan - 1 mały (125 g)
  • Pomidor - 2 sztuki (320 g)
  • Ser Feta - 0,25 kostki (50 g)
  • Oliwki czarne - 10 sztuk (30 g)
  • Oliwa z oliwek - 1 łyżka (12 ml)
Liczba porcji:
Przyprawy
sól, zioła prowansalskie
Sprzęt kuchenny
piekarnik, folia spożywcza, miska, ręcznik papierowy, siekaczka do ciasta kruchego, forma do tarty 27 cm

Przepis na tartę wytrawną krok po kroku

Do miski wsyp mąkę, dodaj zimne masło pokrojone w kostkę, szczyptę soli oraz żółtka. Połącz wszystko w kruszonkę za pomocą masła lub siekaczki. Kruszonkę połącz w całość, zawiń w folię i pozostaw w lodówce przez 30 minut.

Ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj spód za pomocą widelca i upiecz przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.

Cukinię i bakłażana pokrój w plasterki około 5 mm. Przełóż do miski i dodaj pół łyżeczki soli. Odstaw na 10 minut.

W czasie kiedy cukinia z bakłażanem zostały odstawione, pokrój pomidory w plastry.

Cukinię i bakłażana odsącz na ręczniku papierowym.

Układaj na tarcie naprzemiennie cukinię, bakłażana i pomidora. Posyp ziołami prowansalskimi.

Piecz 20-25 minut w temperaturze 180 stopni.

Po upieczeniu posyp pokruszoną fetą, polej oliwą z oliwek i połóż na wierzch oliwki.

Jak oceniasz przepis na tartę wytrawną
Oceń
Nasz przepis pozytywnie ocenia 88,3% osób

Więcej informacji na temat tarty wytrawnej

Tarta jest jedną z tradycyjnych potraw kuchni francuskiej, której korzenie sięgają średniowiecza. Pierwszy przepis na słodką tarte został umieszczony w książce kucharskiej wydanej w XVII wieku. Danie to doczekało się wielu wariacji smakowych, które znacząco odbiegają od tych tradycyjnych. Tarta jest daniem, które jest podawane na zimno oraz może być wytrawne lub słodkie. Do przygotowania tarty używane jest ciasto kruche. We Francji popularnym daniem na bazie kruchego ciasta jest quiche. Danie to podawane jest na ciepło a jego nadzienie stanowi masa na bazie jajek i śmietany.

Tarta wytrawna z warzywami jest świetną propozycją zarówno na obiad jak i na kolację. Wersja obiadowa może być dodatkiem do różnego rodzaju mięs oraz podana ze świeżą sałatką. Jeśli chcesz podać ją na kolację możesz podać ją w takiej formie lub również dodać pyszną i świeżą sałatkę. Tarta jest prosta i szybka w przygotowaniu, mimo iż spód do tarty wytrawnej to kruche ciasto. Kruche ciasto wbrew pozorom nie wymaga dużego zaangażowania w jego przygotowanie ale potrzebuje czasu aby odpowiednio się schłodzić. Dzięki temu ciasto jest delikatne i kruche a nie gumowe. Tarty możesz podawać również na święta, szczególnie sprawdzą się na święta Bożego Narodzenia. Na wigilijny stół możesz podać tarte wytrawną z kapustą kiszoną, ta świąteczna wersja będzie urozmaiceniem tradycyjnych dań. Tarta wytrawna pozostawia wiele różnych możliwości do przygotowania nadzienia. Przedstawiona w tym przepisie wersja, jest śródziemnomorską wariacją francuskiego dania. Tarta podawana jest ze świeżym serem feta, dzięki czemu sprawdzi się dla osób będących na diecie wegetariańskiej ponieważ ser feta jest doskonałym źródłem białka ale również wapnia w diecie. Wpływa on tym samym na poprawne procesy budulcowe w organizmie, wzmacnia kości i zapobiega powstawaniu osteoporozy. Zawiera także witaminy z grupy B, witaminę E, witaminę A, witaminę K i witaminę D. Spożywając ser fetę dostarczymy także wiele składników mineralnych, takich jak fosfor, potas, magnez, cynk czy selen. Ponieważ feta jest bogata w sód jej spożycie powinny ograniczyć osoby z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami nerek.

Przepis na tartę wytrawną jest łatwy i szybki a najlepsza w smaku tarta zachwyci wszystkich, dla których ją przygotujesz.

Alergeny w tarcie wytrawnej

Lista alergenów dla tarty wytrawnej przygotowana na bazie 14 podstawowych alergenów dostępnych w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady UE nr 1169/2011 z dnia 25 października 2011 roku w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Dane o alergiach zostały zebrane dla poszczególnych składników na podstawie ogólnodostępnych informacji. Przy przygotowywaniu posiłku dla alergika zalecamy dokładną weryfikację każdego wykorzystywanego składnika pod kątem alergenów i bezpośrednią konsultację z dietetykiem. Produkty różnych producentów mogą się pomiędzy sobą różnić. Administrator nie ponosi żadnych konsekwencji wynikających z wykorzystania informacji zawartych w Serwisie bez dodatkowej weryfikacji.

  • Zboża zawierające gluten, tj. pszenica, żyto, jęczmień, owies, orkisz, kamut lub ich odmiany hybrydowe i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
  • Mleko i produkty pochodne (łącznie z laktozą) - alergen może być obecny w:
    • Masło
    • Ser Feta
  • Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne - alergen może być obecny w:
    • Żółtko jajka

Wartości odżywcze tarty wytrawnej

na 100g gotowej potrawy

Tarta wytrawna z warzywami jest pyszną propozycją na przekąskę, kolację lub nawet obiad. Ze względu na wykorzystanie kruchego ciasta jest dość kaloryczne, jednak spożywane z umiarem nie wpłynie negatywnie na nasze zdrowie.

Energia i białka

Na 100g
Na porcję
(102g)
Energia (kcal)
190.51
194.32
Białko (g)
3.68
3.76

Węglowodany

Na 100g
Na porcję
(102g)
Węglowodany (g)
20.08
20.49
Węglowodany przyswajalne (g)
18.81
19.19
Błonnik (nieprzyswajalne) (g)
1.27
1.30

Tłuszcze

Na 100g
Na porcję
(102g)
Tłuszcz (g)
10.77
10.99
Tłuszcze nasycone (g)
6.36
6.49
Tłuszcze nienasycone (g)
4.41
4.50
Tłuszcze jednonasycone (g)
3.71
3.78
Tłuszcze wielonasycone (g)
0.70
0.72
Cholesterol (mg)
61.54
62.77

Witaminy

Na 100g
Na porcję
(102g)
Witamina A (µg (mcg))
94.02
95.90
Witamina B6 (mg)
0.10
0.10
Witamina B12 (µg (mcg))
0.08
0.09
Witamina C (mg)
7.33
7.48
Witamina D (µg (mcg))
0.20
0.20
Witamina E (mg)
0.72
0.74
Retinol (µg (mcg))
78.25
79.82
Tiamina (mg)
0.24
0.24
Ryboflawina (mg)
0.18
0.18
Niacyna (mg)
1.88
1.92
Foliany (µg (mcg))
59.09
60.27
Beta karoten (µg (mcg))
172.88
176.34

Składniki mineralne

Na 100g
Na porcję
(102g)
Sód (mg)
76.35
77.87
Potas (mg)
171.28
174.70
Wapń (mg)
40.72
41.53
Fosfor (mg)
66.08
67.40
Magnez (mg)
12.72
12.98
Żelazo (mg)
2.09
2.13
Cynk (mg)
0.48
0.49
Miedź (mg)
0.08
0.08
Szacunkowy indeks glikemiczny tarty wytrawnej 76
Sprawdź indeks glikemiczny składników przepisu:
Niestety nie posiadamy pełnych informacji o wartościach odżywczych dla części składników. Przy każdej wartości odżywczej powyżej znajdziesz informację o ewentualnych brakach. Pomimo dokładanych starań nie byliśmy w stanie pozyskać tych danych, dlatego rzeczywiste wartości odżywcze mogą się różnić od wartości wskazanych w tabeli powyżej. W szczególności dane z tabeli nie zawierają pełnych wartości odżywczych dla składników wskazanych w poprzednim zdaniu.
Wartości odżywcze w przeliczeniu na 100 gram gotowej potrawy. Nie uwzględniają przypraw.
Powyższe dane są szacunkowe i podawane jedynie w celach informacyjnych. Nie mogą być dalej wykorzystywane, w szczególności w przypadku szczególnych wskazań medycznych w zakresie żywienia. Powyższe wartości odżywcze potrawy pochodzą w większości z bazy danych USDA (United States Departament of Agriculture). Wartości odżywcze całej potrawy wyliczane są w oparciu o średnią ważoną dla poszczególnych składników potrawy (waga każdego składnika odpowiada jego wadze w masie całej potrawy). Pamiętaj, że po obróbce termicznej, czy doborze nieco innych składników wartości mogą się zmienić. Również w różnych porcjach ilości poszczególnych wartości odżywczych mogą się nieznacznie różnić.

Szacunkowy koszt przygotowania tarty wytrawnej

Koszt składników
61.10
Składnik
Ilość
Cena składnika
Koszt w daniu
Mąka pszenna - typ 450 (tortowa)
250 g
2 niepełne szklanki
2.30
Za 1000,0 g
Liczba opakowań 1
0.57
Za 250 g
Masło
100 g
0,5 opakowania
5.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
2.50
Za 100 g
Żółtko jajka
2 szt.
6.00
Za 6,0 szt.
Liczba opakowań 1
2.00
Za 2 szt.
Cukinia
200 g
1 mała
2.00
Za 300,0 g
Liczba opakowań 1
1.33
Za 200 g
Bakłażan
125 g
1 mały
2.80
Za 360,0 g
Liczba opakowań 1
0.97
Za 125 g
Pomidor
320 g
2 sztuki
2.00
Za 150,0 g
Liczba opakowań 3
4.27
Za 320 g
Ser Feta
50 g
0,25 kostki
12.00
Za 200,0 g
Liczba opakowań 1
3.00
Za 50 g
Oliwki czarne
30 g
10 sztuk
5.00
Za 250,0 g
Liczba opakowań 1
0.60
Za 30 g
Oliwa z oliwek
12 ml
1 łyżka
20.00
Za 500,0 ml
Liczba opakowań 1
0.48
Za 12 ml
Koszt składników
61.10